TOP
Artal Mayans a Ràdio Illa.

El programa de ‘Lloguer Segur’ no l’impulsarà el Consell sinó el Govern “abans de l’estiu”

El conseller d’Habitatge i Turisme de Formentera, Artal Mayans, ha anunciat a Ràdio Illa que la institució insular no impulsarà el programa de ‘Lloguer Segur’ després que el Govern balear li hagi assegurat que “abans de l’estiu” té previst aprovar una iniciativa similar en l’àmbit autonòmic. Mitjançant aquest programa l’administració vol garantir als propietaris el cobrament de les mensualitats i el correcte manteniment dels seus béns immobles a la vegada que facilita que els inquilins puguin beneficiar-se d’un lloguer de llarga durada i una renda mensual a un preu menys elevat que el de mercat.
En aquest sentit, Mayans ha sol·licitat a l’executiu balear que en el desenvolupament d’aquest programa s’atengui a “l’especial situació de Formentera” pel que fa als preus de l’habitatge, que a la nostra illa són dels més alts de l’arxipèlag. El conseller ha declarat que “confia que aquesta mesura tengui un efecte pal·liatiu” perquè, admet, el problema de l’habitatge a Formentera és “estructural”.

Noves ajudes al lloguer de residents amb un mínim d’anys d’empadronament
D’altra banda, Mayans ha afirmat que el Consell de Formentera té previst publicar ajudes al lloguer d’habitatge per a tot l’any destinades a residents que faci temps que visquin a l’illa. Tot i que aquest període mínim encara s’hauria de concretar, ha apuntat que estaria entre els tres i els cinc anys de residència. Mayans, que preveu publicar aquestes ajudes la pròxima tardor, està ara pendent de confirmar la quantitat assignada per part del Govern balear per nodrir aquesta partida.

Reconversió de locals en habitatges
Sobre el projecte de Llei de Mesures urgents en matèria d’Habitatge que ahir aprovà el Parlament balear, que contempla diverses mesures a desenvolupar per part dels municipis, Mayans ha apuntat que a Formentera s’han d’implementar dos de les possibilitats que comprèn la norma, tot i que no n’ha concretat els terminis. En aquest sentit, s’ha referit, d’una banda, a la reconversió de locals comercials o oficines en Habitatges de Preu Limitat (HPL), perquè el conseller indica que alguns d’aquests establiments no s’estan ocupant. D’altra banda, aposta pel canvi d’ús de terrenys destinats a equipaments per a fer HPL o Habitatge de Protecció Oficial (HPO).
Tot i això, Mayans reconeix que cal mesurar aquestes actuacions per no perdre l’atractiu que ofereix el teixit comercial en els nuclis urbans ni quedar-se sense espais per oferir equipaments culturals i esportius demandats tant per residents com per visitants. En tot cas, el conseller apunta que “cap de les dos” mesures representen “una solució absoluta” perquè “la necessitat d’habitatge a Formentera és molt elevada i no podem arribar a fer-hi tots els habitatges que s’haurien de fer”.
Finalment, Mayans ha afirmat que ja està en marxa el procés de contractació d’un inspector turístic i que espera que es pugui incorporar “en el mes de maig”.

Compartir

Comentaris (2)

  • Pedro Galli

    1) ¿ Está el Govern por sobre el poder judicial y resto de leyes, y así presentarse como garante de cobros de alquileres ? ¿ o lo hará con dinero del erario …? que me digan cómo piensa hacer lo imposible …
    2) ¿ Realmente cree el govern que intervenir en el precio de mercado -a la baja- logrará aumentar la oferta de alquileres ?
    3) Claramente el problema de vivienda en Formentera es estructural y funcional: no hay cantidad de casas ni locales comerciales, y tampoco interesados para el alquiler. Las leyes espantan el mercado de oferta (gracias PP-PSOE).
    4) Las “ayudas” no las otorga “el Consell”: salen de los bolsillos de los ciudadanos, por coacción, siendo que la solución planteada es básicamente el problema de tanta pobreza.
    5) “reconvertir” locales comerciales en viviendas de precio limitado (si llegase a funcionar …), disminuirá el emprendimiento comercial … no creen ? Ya es difícil encontrar un local comercial a bajo precio, imaginarse si éstos siguen escaseando …
    6) Las VPO no son para el común de la gente, sino para casos de minorías con necesidad urgente de vivienda (VPO no es mercado).
    7) Hoy no disponemos de medidas de solución, ni parciales ni absolutas, dicho lo anteriormente escrito.

  • Pedro Galli

    Siento que debo aclararme más.
    El problema de vivienda proviene de leyes intervencionistas estatales tanto en contratos como para la construcción, por lo que escasea la vivienda y locales comerciales.
    Querer solucionar el problema con dinero ajeno (“ayudas”) en un país cada día más empobrecido, o con más normativas y restricciones, no va a reconducir el desastre en el que nos metieron décadas de políticas erróneamente proteccionistas.
    lamentablemente el camino para que España tenga dónde alquilar y encuentre locales comerciales dónde trabajar y dar trabajo, se basa en cambiar el modelo estatista (PP, PSOE, VOX, SUMAR, Podemos, …) por un sistema Libertario de mercado.
    Para prueba ver a dónde nos han llevado las políticas de las últimas dos décadas …
    Y ver cómo en Argentina la derogación de la Ley de alquileres del socialismo kirchnerista ha empezado a dar muy buenos frutos.

Deixa una resposta

PROGRAMES