TOP
A les Pitiüses, sols un 32,5 % de la població afirma parlar habitualment en català.

L’OCB de Formentera se suma al ‘Moviment per l’escola en català a les Illes’

L’Obra Cultural de Formentera s’ha sumat al ‘Moviment per l’escola en català a les Illes’ agrupació transversal creada per la Plataforma per la Llengua, l’STEI-Intersindical, l’Institut d’Estudis Eivissencs, el Moviment Menorca Edu21, la Unió Obrera Balear Ensenyament i Alternativa Sindicat Docent, amb l’objectiu de “capgirar la situació actual que pateix l’ús de la llengua catalana en els entorns educatius i juvenils de les Illes Balears”.

Tendència regressiva del català
Segons les dades oficials de l’Enquesta d’Usos Lingüístics a les Illes Balears 2014, duta a terme pel Govern balear, la Generalitat de Catalunya i la UIB, sols el 30,6 % del jovent d’entre 15 i 24 anys de la nostra comunitat parla majoritàriament en català amb els companys d’estudi, en contrast amb el 62,0 % dels més grans de 65 anys, que diuen parlar principalment en català amb els antics companys d’estudi. La mateixa enquesta també exposa que l’ús social del català presenta una tendència regressiva, especialment a territoris com la ciutat de Palma, on només el 41,3 % de la població diu parlar habitualment català. A formentera i Eivissa aquest percentatge cau fins al 32,5 %.

Entorn fortament castellanitzat
Des del Moviment assenyalen que els alumnes, “a causa d’un entorn fortament castellanitzat, sovint propiciat perquè no sempre es respecta l’actual decret de mínims, en finalitzar l’etapa d’ensenyament obligatori, ni són prou competents en llengua catalana, ni molts d’ells la senten com a llengua pròpia”.
Així mateix, remarquen que les dades proven que “la llengua majoritària entre companys d’estudi és el castellà, idioma que també s’usa en molts d’intercanvis alumne-professor dins i fora de l’aula”.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES