TOP
Ràdio Illa col·labora amb APNEEF per commemorar el dia de la diversitat funcional. UdG

“Molts casos d’estrès en adults acaben amb diagnòstic de TEA”

Ràdio Illa en col·laboració amb APNEEF (Associació de Persones amb Necessitats Especials d’Eivissa i Formentera) us ofereix durant tota aquesta setmana un espai diari per aprofundir en la realitat de les persones amb diversitat funcional, amb motiu de la jornada que commemora aquesta condició, el pròxim 3 de desembre. Avui hem escoltat a la psicòloga especialitzada en TEA (trastorn de l’espectre autista) Rosa Montcerdá Pascal.

Montcerdá exposa algunes de les característiques d’aquesta condició, com la poca flexibilitat mental per adaptar-se a situacions sobrevingudes, o el fet que actualment alguns adults descobreixin que tenen TEA quan acudeixen a un terapeuta per altres motius, com l’aparició de l’estrès.
Així mateix, aquesta especialista assenyala que la detecció, com més aviat millor, d’aquesta condició és crucial per orientar bé el seu tractament. En aquesta línia, exposa quines fites evolutives poden orientar als pares de nadons de fins a un any. Així, quan l’infant té uns tres mesos, hauria de poder somriure; als sis mesos, fer les primeres “imitacions motores”, com llençar petons, aplaudir o saludar; als 9 mesos hauria de ser capaç d’assenyalar algun objecte que desitgi; i a l’any d’edat, emetre les primeres paraules. Tot i que, precisa la terapeuta, aquestes fites poden variar depenent de cada nen, amb un decalatge d’alguns mesos.
Per acabar, Montcerdá ha reivindicat que la RAE elimini del seu diccionari la definició d’autista relativa a una persona “tancada en el seu món”, un adjectiu pejoratiu que, segons la psicòloga, no està relacionat amb la realitat: “Si es coneix a les persones que tenen aquesta condició, es veu que això és un mite, que són persones amb emocions i que s’estimen”.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES