TOP
Víctor Hugo Morales, el 2020 a Ràdio Illa.

Mor el cantant de La 22, Víctor Hugo Morales ‘Vitico’, als 38 anys

El món de la música de Formentera i la societat illenca en general està consternada per la mort del cantant de La 22, Víctor Hugo Morales, que es va produir ahir divendres a les 19.10 h a l’Hospital de Can Misses, arran d’unes complicacions en la malaltia del pàncrees que patia, segons han informat fonts de la banda musical.
‘Vitico’, com el coneixien els seus nombrosos amics, tenia 38 anys i deixa dos filles. Originari del municipi de Supía, a la zona cafetera de Caldas (Colòmbia), arribà a Formentera durant la segona meitat de la dècada del 2000, i durant aquests anys, a part de la seva dedicació musical, ha fet feina en diversos sectors, com la restauració, la construcció i el servei de recollida de residus.

Els inicis a Formentera i amb La 22
En el primer establiment on treballà a l’illa, el bar cafeteria Espardell, Belén Zamora el defineix com “un ‘polvorilla’, l’alegria de la casa, bon treballador i gran amic” i afegeix: “Arribà a Formentera perquè hi tenia una familiar, mai havia treballat a la restauració, però tenia tantes ganes d’aprendre i d’adaptar-se que ho va aconseguir, el recordam amb molta estima”.
El fundador de La 22, José Guzmán, s’ha mostrat molt afectat per la falta del seu inseparable company: “Estic romput per dins, fa dos dies que el tenia roncant al meu costat i avui ja no hi és” i incrèdul, assenyala que fa poc va poder compartir escenari amb ell: “L’últim concert el vam fer el divendres 2, a les festes patronals de Jesús, a Eivissa”.
En una entrevista de 2020 a Ràdio Illa, Guzmán recorda com va captar al cantant perquè s’incorporàs a La 22: “Vam fundar la banda el 2010 i després de la participació de Tere Costa com a vocalista, es va sumar ‘Vitico’. Jo sabia que cantava perquè l’havia vist actuant en una Festa Intercultural. Em va costar convèncer-lo, però va acabar venint. Al principi no li agradava perquè ell, de Colòmbia, venia amb una altra música”. En l’entrevista, ‘Vitico’ agrega: “Jo som més caribeny, més ‘merenguito'”.
Víctor Hugo Morales, que a més de cantar, feia percussió amb la güira i coescriví composicions pròpies de La 22, ha esdevingut un referent indissociable d’aquesta banda, una de les més populars de música llatina de les Balears, que ha fet concerts en diverses illes i també una gira per Alemanya el 2014. La 22 ha publicat dos discos, ‘Con sangre latina’ (2016) i ‘Desde el Mediterráneo’ (2020).

“Pujarà amb jo a cada escenari”
Alguns dels nombrosos músics que durant els darrers anys han format part de La 22 l’han recordat en missatges a les xarxes socials. José Rulo ha penjat una imatge en plena actuació en què comparteix escenari amb ‘Vitico’ i ha escrit: “Així et recordarem, somrient i envoltat d’amics i col·legues. Compartim molts escenaris, viatges, rialles, acudits, i alguna discrepància. Sempre des del respecte i el bon rotllo. Agraesc a la música per permetre’m conèixer-te i a La 22 que va unir una quantitat de músics de diferents pals, repartint energia i alegria allà on anàvem, en gran part per tu, Vitico, sense filtre, atrevit, irreverent i amb humor, sense importar el que pensin els altres. Avui arrenques el teu viatge molt aviat. Deixant un buit molt gran en els teus éssers estimats i la teva banda. Fins aviat company”.
Així mateix, músics de Formentera que no formen part de l’escena llatina, com Ekki Hofmman, més habituat al rock i al blues, han destacat que Morales “cantava de cor” i que “en els temps en què actuaven al Pelayo, aquells concerts, amb tota aquella energia desbordada, amb ell al capdavant, eren increïbles”.
Un altre dels músics vinculats a La 22, Mariano Menteguiaga, ha lamentat: “Ahir vaig anar a acomiadar-me d’un amic i avui estic realment afectat, molt, molt trist de què ja no sigui aquí, tan prompte, tan jove, tan fort…”. El baixista destaca que amb ‘Vitico’ va fer un “màster de lleialtat, humilitat, companyonia, generositat i d’aquella tempesta d’alegria que ens contagiava a tots, aquella capacitat d’arrencar-te un somriure i en dos cançons ficar-te en el seu món”. Menteguiaga es proposa que “avui sigui l’últim dia que el recordi amb tristesa, a partir d’avui li faré justícia i m’alegrarà el puta dia cada vegada que pensi en ell, pujarà amb jo a cada escenari que pugi i la seva alegria estarà amb jo per sempre, ‘Vitico'”.
A la pàgina de Facebook de La 22, s’ha publicat una imatge de Vitico acompanyada del text: “Tocàrem el cel amb tu… I amb la teva música… Avui el cel el toques tu… I els àngels gaudiran de tu”.
La vetlla tendrà lloc al Tanatori municipal dilluns, 12 de setembre, de 15.30 a 18 h. La missa funeral se celebrarà a les 18.30 h a l’església de Sant Francesc.

Compartir

PROGRAMES