TOP
Cartell de la campanya.

‘No t’ofeguis en l’alcohol’, campanya de prevenció del consum entre els menors de Formentera

L’àrea de Benestar Social ha posat en marxa la campanya ‘No t’ofeguis en l’alcohol’ que té com principal objectiu prevenir i retardar l’edat d’inici de consum d’alcohol entre els menors de l’illa, així com combatre la venda il·legal de begudes alcohòliques.

Missatge de conscienciació
La presidenta del Consell, Alejandra Ferrer, ha assenyalat que aquesta campanya “és molt necessària per transmetre el missatge de conscienciació entre la població més jove i entre els seus pares i mares perquè tracta sobre el perill i els efectes nocius de l’alcohol entre els joves, però a més ofereix eines i alternatives d’oci”. Ferrer ha destacat que la campanya “requereix el suport de tota la societat; del món educatiu i empresarial, de les famílies i associacions i en general de tots i cadascun de naltros”. A més, ha agraït la col·laboració dels protagonistes de la campanya; els joves, que han participat activament en la seva creació.

Dades de consum d’alcohol a l’illa
El conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez, ha destacat que aquesta campanya “neix des de la necessitat de combatre aquest problema que s’ha detectat fonamentalment entre els joves de l’illa”. Ramírez ha fet referència al darrer informe del centre d’Estudis de Conductes Addictives, Cepca, del 2018, en el qual es reflecteix que el 85% dels joves de l’illa han tengut la primera borratxera entre els 13 i els 15 anys. A més, el consum intensiu d’alcohol els darrers 30 dies entre els joves és superior a Formentera que a la resta del país. En aquest sentit, el conseller ha explicat que s’ha demanat al Cepca un nou estudi per a enguany i poder així treballar amb dades més actualitzades.
“L’objectiu no és sols prohibir i regular, també volem fomentar l’educació per la salut i la prevenció del consum abusiu d’alcohol i altres drogues, perquè la nostra responsabilitat com a adults és contribuir entre tots i totes a proporcionar un oci de qualitat lliure d’alcohol”, ha incidit el conseller.

Primera ordenança per regular la publicitat i venda il·legal
Cal recordar que el Ple del Consell va aprovar l’any passat per unanimitat la primera ordenança de Formentera que regula la publicitat i venda il·legal de begudes alcohòliques. El conseller ha assenyalat que “l’alcohol és una de les tres drogues més consumides i amb més prevalença a l’illa i aquesta ordenança és una eina per regular i prevenir aquest consum indegut”.
La campanya compta amb la col·laboració d’altres àrees del Consell, de les forces i cossos de seguretat, comerços, pimes, centres educatius, famílies o clubs esportius… amb la finalitat d’aconseguir els objectius marcats i portar a terme iniciatives preventives dirigides al jovent i a l’empresariat.

Implicació dels empresaris locals
Un dels objectius d’aquesta campanya és combatre la venda il·legal de begudes alcohòliques i, per això, el Consell compta amb la col·laboració dels empresaris de l’illa, que a través de la Pimef, de la Cambra de Comerç i de la Federació Hotelera, s’han adherit a aquesta iniciativa. “Comptem amb la seva col·laboració perquè estem tots implicats en aquest objectiu i sabem de la importància dels establiments en la prohibició en la venda d’alcohol a menors”, ha destacat el conseller. El Consell ha presentat la campanya als empresaris, als quals entregarà material informatiu per poder repartir-lo i fer difusió en els seus establiments.

La campanya: concurs i difusió
Per dissenyar la campanya, des de l’àrea de Benestar Social “es va implicar des d’un primer moment als joves de l’illa”, segon ha explicat el tècnic Michael Romero. Així, es va organitzar un concurs de dibuix entre l’alumnat de l’IES Marc Ferrer per triar la imatge i l’eslògan de la campanya. El jurat, va triar el dibuix dissenyat per Daniela Manrique i l’eslògan de Juan Camilo Gil. Els dissenys participants en aquesta campanya estan exposats al Casal de Joves fins al 30 de maig.
També seran els mateixos joves els que participaran en el repartiment de cartells pels establiments, a les taules de prevenció a les festes populars i altres esdeveniments. A més, s’ha elaborat material per repartir a les escoles d’estiu com ara camisetes, botelles i motxilles, es faran adhesius, xapes, i s’ha encarregat una pancarta que es mostrarà en esdeveniments socials i esportius.

Formació per a joves, pares, mares i professionals
La tècnica de Benestar Social, Sonia Mayans, ha destacat “la importància de la formació entre els joves, els pares, mares i els professionals de la restauració i de l’educació”. Així, s’ha elaborat un fulletó amb informació i consells i s’han programat conferències. La primera d’aquestes serà aquest dijous dins del cicle Xerrades per a famílies. La xerrada “Adolescència i alcohol: què podem fer des de casa?” serà impartida per Otger Amatller, psicòleg especialitzat en atenció i prevenció del consum problemàtic de drogues, a les 17 h a l’aula de formació del Centre d’Esports Nàutics de Formentera.
També s’han preparat diferents píndoles amb missatges de prevenció i conscienciació que es difondran per les xarxes socials i una campanya publicitària.
En aquest sentit, la formació dels professionals també és una eina molt important i així s’han organitzat jornades de formació en prevenció, informació i formes d’actuar a professionals de l’àmbit no formal que treballa amb adolescents (directors de l’escola d’estiu, monitors de Casal de Joves i FM i monitors esportius i APIMA). La primera serà aquest divendres. També hi ha xerrades informatives a l’IES a càrrec de la policia tutora i l’educador social sobre l’ordenança que es va aprovar l’any passat.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES