TOP

Noves llars per a ratapinyades

El servei de Sanitat Forestal de la Conselleria de Medi Ambient balear, amb la col·laboració de la Iniciativa de Recerca de la Biodiversitat de les Illes Balears (IRBI), ha instal·lat seixanta noves caixes niu per a quiròpters a Formentera i Eivissa. D’aquesta manera, el nombre total s’eleva a 176, 88 a cada illa.

Control natural de processionària i moscards
La ratapinyada és una espècie insectívora i és un element clau per a garantir el control natural de plagues forestals com, per exemple, la de la processionària del pi. A més, és un depredador natural d’altres insectes voladors com els mosquits. La instal·lació de caixes niu permet, doncs, l’augment i estabilització de la població de quiròpters, que actuen com a control natural de les plagues forestals.

Mostrari de les caixes a instal·lar. Foto: CAIB

 

Lluita contra la plaga de processionària
La processionària del pi fou declarada plaga forestal el 2016, a Formentera, mentre que a Eivissa tot i que està detectada des dels anys setanta del segle passat, encara no ha estat qualificada de plaga. Les actuacions que s’han dut a terme durant els darrers anys per controlar aquest insecte defoliador consisteixen en l’eliminació de les bosses que les erugues teixeixen a l’hivern; la captura de papallones amb les trampes; la instal·lació de caixes refugi que afavoreixin la presència de quiròpters; el tractament aeri i tractament terrestre puntual.

Sanitat forestal té previst intensificar, l’any que ve, a Mallorca i Menorca, la instal·lació de més caixes refugi per a quiròpters, principalment a les finques públiques que gestiona l’IBANAT.

Compartir

PROGRAMES