TOP
Una barca de la migració irregular que recalà a Migjorn el passat novembre. Paco Castelló.

ONG denuncia la inacció de Salvament Marítim de les Balears davant dels naufragis de migrants

Helena Maleno, presidenta de l’ONG Caminando Fronteras, ha denunciat a Ràdio Illa que 434 persones han perdut la vida a la Mediterrània durant el 2023 quan intentaven arribar a les Balears i al llevant peninsular des de les costes d’Algèria. Aquestes dades, extretes de l’informe recentment publicat per l’ONG, que vetlla pel compliment dels drets humans en les rutes migratòries, revelen que l’any passat ha set el més mortífer des que aquesta organització va començar a tenir registres, el 2007.

Maleno assenyala que aquesta dada és “terrible, sobretot perquè són morts que es podrien haver evitat, simplement si l’Estat espanyol hagués aplicat els mateixos protocols de recerca i rescat que implementa quan desapareix un pesquer o un iot”. L’ONG afirma que “l’omissió del deure de socors” en els casos de persones migrants és una pràctica estesa a la Unió Europea i que s’empra “com a instrument de control migratori” i, com a exemple, ha assenyalat els fets del passat mes de juny, quan 750 persones perderen la vida en un naufragi en el mar Jònic davant de la inacció de les autoritats.

El cas de les Balears: “Ni bones pràctiques ni col·laboració”
En el cas concret de les Illes Balears, Maleno afirma que es tracta que “no és un cas de bones pràctiques ni de col·laboració”, a diferència del que succeeix a les Canàries, on la Guàrdia Civil sí que manté un tracte que l’ONG considera adequat amb les famílies de desapareguts i ONG que fan feina en les rutes migratòries. En aquest sentit, Maleno ha subratllat “l’arbitrarietat” amb relació a les pràctiques de les autoritats competents.
Concretament, a les Balears “la Delegació del Govern tradicionalment ha invisibilitzat” el fenomen i Salvament Marítim, l’organisme competent per emprendre els rescats, no respon, segons la presidenta de l’ONG: “Cada vegada que informem [d’un naufragi o una desaparició], no recullen les alertes, i també ens trobem amb respostes que freguen la falta de respecte”. A més, Maleno ha afegit que a les Balears “hi ha una criminalització de la tasca de les organitzacions i de les famílies”. De fet, conclou, les Balears són “un exemple de males pràctiques”. En canvi, sí que ha destacat la col·laboració i bona disposició d’entitats solidàries del nostre arxipèlag com el Fons Pitiús de Cooperació.

18 morts al dia a Espanya
Un total de 6.618 migrants van morir en el 2023 intentant arribar a les costes espanyoles, segons l’informe de l’ONG. És a dir, una mitjana de 18 persones mortes cada dia, xifra que gairebé triplica la registrada el 2022, quan els morts van ascendir a 2.390.
Del total de persones, la gran majoria, 6.007, va morir a la ruta atlàntica fins a les Canàries, mentre que 434 persones van perdre la vida en la ruta algeriana de la Mediterrània occidental; 147 migrants a l’estret de Gibraltar i una trentena a la ruta d’Alborán. Entre les persones que van perdre la vida en les rutes d’accés a Espanya al llarg del darrer any, hi havia 363 dones i 384 infants.
Cal recordar que en el cas de Formentera, 458 persones de 32 grups procedents del continent africà han set detectades a terra o en aigües territorials de Formentera en tot l’any 2023.

 

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES