TOP
Burgos, Platé i Mariano de can Paco de s’Hereu a Ràdio Illa.

Premi Sant Jaume: “El ca eivissenc necessita ara més que mai una ajuda”

Mariano Castelló ‘de can Paco de s’Hereu’ (secretari del Vedat de Portossalè) i Joan Antoni Ferrer ‘Platé’ (secretari del Vedat de la Mola), caçadors amb ca eivissenc, juntament amb Susana Burgos, treballadora de Sector Primari del Consell, reflexionen sobre aquesta tradicional tècnica que acaba de ser guardonada amb un Premi Sant Jaume 2023 en reconeixement dels transmissors entre generacions d’una de les pràctiques més arrelades al nostre paisatge.

Punt d’inflexió per assegurar la pervivència de la caça amb ca eivissenc
Els caçadors amb ca eivissenc agraeixen el guardó honorífic de la màxima institució de Formentera i assenyalen que ens trobam en un moment decisiu per salvar aquesta activitat secular. En aquest sentit, en Platé i el de can Paco de s’Hereu indiquen que perilla el relleu generacional dels caçadors i reclamen ajudes per estimular el sector que es destinin al manteniment veterinari d’una raça autòctona amb un ampli reconeixement global. Aquest ressò internacional es pot comprovar pels més de 17 milions de resultats que obtenim si cercam el terme ‘ca eivissenc’ en anglès al buscador de Google.
A més, proposen impulsar una major divulgació, per exemple en els centres escolars, d’aquesta modalitat de caça sense armes de foc i subratllen que avui dia cada vegada més dones s’estan incorporant a aquesta pràctica.

Els caçadors, una peça clau per mantenir el camp
D’altra banda, Burgos ha reflexionat al voltant de l’estratègica col·laboració del col·lectiu de caçadors amb el sector primari, especialment per contenir la presència de tudons, processionària del pi i conills en l’àmbit natural de Formentera. En concret, la tècnica insular ha assenyalat que la Cooperativa del Camp de Formentera ha tornat a sol·licitar ajuda als caçadors amb ca eivissenc perquè portin a terme sessions de caça a Can Marroig. En aquesta finca pública l’alta població de conills amenaça de nou els cultius que impulsa la Cooperativa, que ja patiren un important perjudici el passat hivern. Aquesta demanda ha d’estar avalada per una autorització excepcional, acompanyada d’un pla d’actuació i control de la plaga de conills, que ja s’ha sol·licitat al Govern balear.
Finalment, els guardonats han felicitat a Neus Costa Mayans, de can Vicent des Ferrer, que també ha set reconeguda amb un premi Sant Jaume pels seus 32 anys dedicats a l’educació dels infants de Formentera en el CEIP Sant Ferran de ses Roques.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES