TOP
Salutació després de la signatura del pacte de govern progressista.

PSOE i Unides Podem pacten regular preu del lloguer d’habitatge

L’acord per un govern progressista entre PSOE i Unides Podem que ahir es va fer públic no cita específicament a les Balears però inclou diversos punts que poden afectar a la nostra comunitat autònoma i a la nostra illa.
El pacte de govern comprèn un compromís per regular el preu del lloguer d’habitatge. El document estableix que es determinarà un índex de preus i es disposarà que els ajuntaments puguin declarar de manera objectiva i fonamentada en criteris tècnics, amb caràcter temporal i excepcionalment zones tensionades. Això produiria que els lloguers en aquestes àrees “tensionades” no poguessin pujar més del que estableixi la normativa, una mesura que ja s’ha portat a terme als Estats Units i algunes ciutats europees.
Cal recordar que el Govern Balear ja s’ha anticipat a aquest acord i treballa en l’elaboració d’aquest índex de cara a pal·liar un problema habitacional que es pateix tant a Palma com Eivissa i especialment a Formentera.

Augment del pressupost de les polítiques d’habitatge i de rehabilitació d’immobles
El text del pacte programàtic rubricat per Pablo Iglesias i Pedro Sánchez apunta que la crisi, així com “una mala planificació política” estan darrere dels problemes de part de la ciutadania per a accedir a l’habitatge. Les propostes de solució passen d’inici per l’ampliació del pressupost destinat a polítiques d’habitatge, una mesura que aniria acompanyada per un pla estatal per a la rehabilitació d’habitatges, amb ajudes a petits propietaris per a renovar les seves propietats, millorar-ne l’eficiència energètica i posar-les en lloguer assequible.
El document recull també el “reallotjament immediat” d’aquells que siguin expulsats de les seves llars per estar en situació vulnerable i no poder pagar la renda. Així, en el cas de persones desnonades per impagament d’hipoteca, s’afavorirà que trobin un lloguer social. S’estudiaran també obligacions addicionals per als grans tenidors d’habitatge i s’establiran “noves mesures de caràcter normatiu que reforcin la protecció de les persones hipotecades”.

Llei de Costes
Un altre dels punts prevists a l’acord i que afecta de ple a la nostra illa és l’actualització de la polèmica Llei de Costes, una norma que va obligar a les partions de costes i l’obligació de l’ús públic d’aquestes zones. En el nou redactat es cerca augmentar la protecció i evitar que continuï l’actual destrucció d’ecosistemes costaners.

Nou finançament
La solidaritat econòmica entre els diversos territoris de l’estat, així com una distribució justa dels recursos públics que doti a les comunitats d’una capacitat real de prestar els seus serveis de forma òptima, són el cavall de batalla d’un renovat sistema de finançament. Aquest punt, a més, coincideix amb la demanda feta a Ràdio Illa per part de la consellera autonòmica d’Hisenda, Rosario Sánchez. Un sistema, a aprovar, que hauria de garantir la difícil, si no impossible missió, d’acontentar totes les regions, en especial aquelles que més donen i menys reben, com el País Valencià, Catalunya i Balears.

Compartir

PROGRAMES