TOP
Les pujades s’apliquen per fer front a l’increment de costos provocat per la nova contracta d’escombraries. Arxiu

Pujada del 30% de la taxa de fems i del 18% de l’IBI

El Ple del Consell de Formentera ha aprovat inicialment, amb els vots a favor de l’equip de Govern i en contra de GxF i PSOE, la modificació de les ordenances fiscals reguladores del servei de recollida, transport i tractament de residus sòlids urbans i de l’impost sobre béns immobles per a adaptar-los a l’increment de costos provocat per la nova contracta d’escombraries i els serveis inherents a aquest.

El conseller de Promoció Econòmica i Administració Insular, José Manuel Alcaraz, ha assegurat que “es tracta d’una decisió complicada i no de bon gust”, ja que implica un increment lineal del 30% en la taxa de recollida de fems. Això suposaria que un habitatge considerat com a primera residència passaria a pagar de 110,85 a 144,10 euros anuals i els habitatges ocupats per pensionistes de 17,5 a 22,75 euros anuals. A més, s’ha aprovat de manera inicial un augment de l’IBI del 0,75 al 0,88 en sòl urbà i del 0,70 al 0,83 en rústic, cosa que suposa un increment del 17,3% i un 18,6% respectivament, amb una mitjana del 17,9%.

“Si no s’aplica aquest augment, el dèficit del servei de recollida d’escombraries superaria el 30% l’any vinent, ja que es preveia un cost de 4.943.699,10 euros i uns ingressos de 3.786.546,41 euros”, ha explicat Alcaraz, que ha insistit que cal dur a terme aquesta modificació de les taxes “per evitar que el Consell col·lapsi”.

Així mateix, el titular de Promoció Econòmica ha explicat que el màxim d’increment que es pot imputar a la taxa d’escombraries és del 30%, i els costos que no es poden imputar a aquesta taxa s’apliquen a l’Impost de Béns Immobles obligats per la jurisprudència que hi ha sobre aquest tema i que considera que les despeses en neteja viària, neteja de platges i manteniment i neteja de zones verdes i camins no es poden imputar a la taxa d’escombraries. D’altra banda, Alcaraz ha posat l’accent que es mantenen les bonificacions previstes en cadascuna de les taxes.

Instantània del ple celebrat aquest divendres. CIF

Quant a la urgència a l’hora de plantejar aquesta modificació, el conseller l’ha justificat en el fet que en l’anterior legislatura no s’havia deixat res previst en aquest sentit, malgrat que l’anterior equip de Govern ja sabia que augmentava el cost de la contracta i, per tant, caldria incrementar el cost de la taxa i havia d’estar llest per a poder-se aplicar a partir de l’1 de gener de 2024.

A més de l’augment del cost de la nova contracta, cal sumar als costos imputables al servei la posada en funcionament, a Ca Na Putxa, de les noves instal·lacions de tractament de residus. També ha entrat en vigor l’Impost sobre l’abocador i el nou impost sobre les despeses d’efecte d’hivernacle generats en els abocadors, imposat per l’Ordre Ministerial TED/789/2023, de 7 de juliol.

Alcaraz ha matisat, així mateix, que no s’ha tingut en compte de moment la reclamació de més d’un milió d’euros de l’empresa adjudicatària PREZERO, per la demora de l’adjudicació de la contracta en 4 anys.

El conseller ha instat els grups de l’oposició a mantenir les reunions que siguin oportunes per poder redistribuir aquest increment de taxes amb vista a l’any que ve.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES