TOP
Dos polls de falciot. Foto: CAIB.

Què hem de fer en cas de trobar polls d’ocells caiguts del niu?

El Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB) recorda que, actualment, a les Illes Balears, les espècies d’aus es troben en l’època de nidificació i cria. Per aquest motiu, el COFIB fa una sèrie de recomanacions per a la ciutadania en cas de trobar un poll o una cria al terra que necessiti ajuda. L’objectiu és intentar que sobrevisquin el màxim nombre d’exemplars possibles i evitar desplaçaments innecessaris.

Passos a seguir
El primer que cal fer és observar l’exemplar: si l’animal presenta signes clars d’estar ferit o és una cria de mamífer cal cridar al COFIB (607 55 40 55).
Si no hi ha símptomes de ferida, però necessita ajuda, cal tractar d’esbrinar quina edat té i observar el seu comportament sense manipular-lo. Per saber-ne l’edat ens podem fixar en si té els ulls oberts, si ha començat a treure plomes, a quines zones i de quin color són, com es mou i la mida de la coa. Pel que fa al comportament, es pot extreure informació mirant si té el bec obert, si vocalitza o si està actiu. En cas de dubtes es pot contactar amb el COFIB.

Deixar la cria prop del niu
En cas de visualitzar el niu o els adults a prop, el millor que es pot fer és deixar-lo a un lloc més segur i elevat però proper al punt de trobada, com a màxim a vint metres de distància. D’aquesta manera, es facilita que els progenitors siguin els qui s’encarreguin d’ell.
Si passades dues hores els pares no han acudit al rescat o no es veu un niu a prop el millor és mantenir-lo dins una capsa de paper (mai una gàbia), amb paper de cuina per evitar que les plomes es facin malbé i petits forats de ventilació. A més, cal mantenir-lo a una temperatura de 39 graus emprant botelles d’aigua calenta, una manta o llum. Per agafar-lo s’han d’emprar guants gruixuts o tovallola. Cal manipular-lo el menys temps possible.

Menjar de bebè sense sucre o pinso de gat
Durant aquest temps no s’ha d’alimentar l’animal amb llet, pa, galetes ni productes elaborats. Tractant-se d’una dieta d’urgència, els ocells granívors poden ser alimentats amb farinetes de bebè sense sucre. Els insectívors, amb pinso de gat amb un alt nivell de proteïna. Per la seva banda, els generalistes poden menjar proteïna (pinso, cucs, grills….) i per als rapinyaires, el millor és carn sense ossos.
Durant el procés d’alimentació cal no embrutar les plomes, ja que pot no recuperar mai el vol. A més, cal anar amb cura de no ferir els ossos de la mandíbula i en cas d’emprar xeringa, no introduir-la per evitar problemes a la tràquea.

Més de 1.700 polls atesos durant l’any passat
El 2019 ingressaren 1.736 polls al COFIB, la majoria falciots, gorrions i mèrleres. També hi entraren 14 exemplars d’espècies catalogades com el virot gros, virot petit i l’àguila peixatera. Pel que fa a mamífers, ingressaren 94 cries, la majoria eriçons.
Pel que fa al 2020, fins al moment han entrat 141 polls per diferents causes. Les espècies més freqüents en aquesta època de l’any són la mèrlera, el gorrió i el mussol banyut.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES