TOP
Ramírez durant el discurs del Debat de l’Estat de l’Illa.

Rafael Ramírez: “L’habitatge ha perdut la funció social en detriment d’una funció especulativa”

El portaveu del grup socialista i secretari general del PSOE de Formentera, Rafa Ramírez, ha començat el discurs del darrer Debat de l’Estat de l’Illa de la legislatura posant èmfasi en els “punts comuns de gestió en els temes de gran importància” del Govern de coalició. Ramírez ha argumentat: “En tots els àmbits de decisió política estem vivint postures de blocs enfrontats” però, en canvi, ha assenyalat que “Formentera es distingeix, en la seva trajectòria democràtica, perquè en temes de pes aconsegueix unir la majoria de les veus i fixar posicions comunes. No hem d’oblidar això”.

L’habitatge
Tot i que el també titular de Benestar Social ha deixat l’habitatge per a la segona part del seu discurs, ha volgut posar l’accent en aquest punt: “La possibilitat que el dret a un habitatge digne, com ve recollit a l’article 47 de la Constitució es converteixi en un dret efectiu, veiem amb tristesa i desesperació com es converteix en una utopia”. El socialista ha declarat que “l’habitatge ha perdut la funció social a la nostra illa, en detriment d’una funció especulativa. La limitació del territori i l’atractiu que té Formentera per a moltes persones, com a primera o com a segona residència ha elevat els preus a un nivell inassumible per a les classes mitjanes, professionals i sense cap dubte per a les persones que menys salari obtenen”.
Per aquest motiu, ha assegurat que “l’augment del parc públic d’habitatge és un camí que hem de fer amb decisió, sense fissures i amb el suport de tots els grups polítics”. Així mateix, Ramírez ha apuntat que “en les darreres temporades turístiques ens hem trobat amb queixes de part del teixit productiu de Formentera reclamant més habitatge per a treballadors. Les empreses han passat temporades d’incertesa, però també han aconseguit seguir endavant, han rebut ajuts públics, ajuts dels diners de tots, és moment també d’incrementar els salaris, si no hi ha repartiment equitatiu dels beneficis, tampoc no hi haurà sostenibilitat social (…) El sector productiu ha d’entendre que una part del problema també és seu. Des de l’equip de govern treballem per poder millorar la situació, sabem que necessitem més habitatge públic, però tampoc no serà suficient”.
Sobre les polítiques en matèria d’habitatge del Consell, el portaveu ha afirmat que s’engegarà “una oficina d’acompanyament al lloguer, des de l’oficina es podran consultar tots els ajuts existents de lloguer, a més tindrem assessorament jurídic, els ciutadans han de conèixer i poder consultar els drets i obligacions que tenen respecte als contractes de lloguer. A més, farem feina per crear una borsa d’habitatge sostenible”.

Rebaixar impostos: Un “engany manifest”
Així mateix, el socialista ha fet referència a la crisi sanitària de la covid 19 per mostrar com “tots els partits polítics demanant un esforç extra de les diferents administracions, ajuts, rebaixes de taxes, rebaixes d’impostos” i ha agregat que “això ens fa pensar en el contrasentit que tenen els cants de sirena dels que proposen que s’alleugereixin les administracions públiques o que es redueixin els impostos, que és el mateix. La mesura fiscal de rebaixar impostos sempre beneficia els més privilegiats. És una fal·làcia tendenciosa amb l’únic objectiu de guanyar un grapat de vots mitjançant l’engany manifest”.

Fites aconseguides
D’altra banda, Ramírez ha recordat que durant la present legislatura “s’han tancat temes històrics, l’escola de Sant Ferran (…) tendrem la base del 061, recuperarem la diàlisi, s’han augmentat les especialitats a l’Hospital de Formentera, tenim construïda i es posarà en funcionament la nova confraria de pescadors, ampliarem el cementeri, aviat obrirem la residència, tendrem un centre per als nostres menors més vulnerables, s’han finalitzat remodelacions en nuclis urbans, s’està construint el tercer cable, s’han ampliat els estudis de formació professional”, entre altres assumptes. També s’ha referit a concursos públics rellevants que està previst que es tanquin els pròxims mesos: “Estan en marxa les licitacions del contracte de fems” que és “absolutament caduc i desfasat quant a les necessitats que tenim i el contracte de transport públic, igual d’obsolet i disfuncional”.

El port i l’estany des Peix
A més a més, el també conseller ha parlat del port: “Estem veient com els interessos empresarials estan influint en el desenvolupament normal de les activitats nàutiques. En aquesta legislatura s’han produït avenços, s’ha produït una reordenació parcial, cosa que reduirà la quantitat d’excursions, s’han reduït el nombre de trajectes a la línia regular, fet que suposa un avenç juntament amb la garantia del primer i últim vaixell (…). Però hem de continuar reivindicant un espai d’amarratge social, una solució per a la llista sisena i reclamar que prevalgui l’interès públic sobre l’interès purament especulatiu a què estem assistint”.
El portaveu socialista també ha esmentat “un altre dels temes complexos”, la regulació de l’estany des Peix, i ha declarat: “L’actual projecte de regulació ve de la legislatura passada i quedarà tancat. La premissa que guia el projecte és la protecció d’aquest entorn natural, un entorn que és de tots els ciutadans, que s’ha anat deteriorant al llarg del temps i en què no es poden fer passos enrere. L’ús comercial d’aquest espai no és compatible amb la protecció”.

Model d’illa
Finalment, Ramírez ha fet referència a la congelació de places turístiques, tot resumint: “Formentera té al llarg de les temporades turístiques moments de saturació. Sabem que l’activitat marítima no és sostenible al Parc Natural que ens envolta. L’habitatge ha esdevingut una odissea. La generació de residus no para de créixer. Tenim grans dificultats pel que fa al transport públic, implementar un sistema eficient i funcional amb la nostra idiosincràsia és un repte. Assistim a una alarmant manca de força laboral, tant a l’àmbit públic com a l’àmbit privat. Les places turístiques pendents d’execució no semblen ser la solució als nostres problemes. De fet, el camí que portem és augmentar la saturació, encariment de preus i béns de consum, no només per als turistes, els residents paguem els mateixos preus que paguen turistes en tots els àmbits i el nivell que estan assolint estan deixant moltes persones a situació de precarietat”.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES