TOP
Han calgut 3 embarcacions i 25 operaris per reparat els danys causats per un iot. REE

Reparat el cable submarí danyat a inicis de mes per l’àncora d’un iot

Red Electrica ha completat avui els treballs de reparació d’un dels dos cables (el circuit 1 de 30 kV) de la interconnexió elèctrica que uneix Formentera i Eivissa i que va ser danyat el passat 3 de setembre per l’acció de l’àncora d’una embarcació de grans dimensions.
Des d’avui mateix el cable afectat està ja de nou en funcionament, operant l’enllaç amb total normalitat.

3 embarcacions i 25 persones per reparar els danys generats per l’embarcació
Des de la companyia s’informa que en cap moment hi ha hagut problemes de subministrament a Formentera, gràcies al fet que el segon cable de l’enllaç (la interconnexió es compon d’un doble circuit de 30 kV) ha estat permanentment en servei i al suport de la generació local, complint-se els criteris de seguretat de subministrament a l’illa. Tampoc s’ha produït cap afectació ambiental, més enllà de l’impacte i arrossegament del cable pel llit marí.

La reparació de l’avaria ha consistit en la substitució de més de 200 metres de cable submarí, mitjançant la confecció de dos entroncaments tripolars submarins.

Els treballs, primer de localització i identificació de l’avaria i, posteriorment, de substitució del tram de cable afectat, han suposat la implicació d’un equip de més de 25 persones i tres embarcacions, dues logístiques i de suport i una tercera especialitzada en la reparació d’aquesta mena d’infraestructures, equipada amb una grua.

Pla de contingència
El fet que Xarxa Elèctrica compti des de 2010 amb un Pla de Contingència, reforçat aquest mateix estiu amb més mitjans, ha permès actuar amb major celeritat. A més de tenir en servei un laboratori mòbil per a localització d’incidències en els cables elèctrics i un ecòmetre (que van permetre rastrejar i localitzar ràpidament el punt exacte de l’avaria), Red Electrica disposava de cable suficient emmagatzemat a Formentera, circumstància que ha facilitat la substitució de la part del cable danyat sense necessitat d’esperar el trasllat del material.

De la mateixa manera, comptar també amb una embarcació logística i el seu equip humà ha possibilitat accelerar tot el procés de preparació dels treballs fins a l’arribada aquesta setmana de l’embarcació especialitzada.

L’avaria es va produir en un punt del tram submarí de l’enllaç a 12 metres de profunditat i 800 metres de la platja de Sa Roqueta, una zona senyalitzada en les cartes nàutiques, que recullen la presència dels cables i la prohibició del fondeig.

Red Electrica ha mantingut en tot moment contactes amb les administracions per informar puntualment de l’incident i del procés de reparació i resolució. Així mateix, la companyia ha formalitzat ja la corresponent denúncia contra l’embarcació suposadament responsable de l’avaria.

Red Electrica va adquirir en 2010 els actius de transport de l’illa -entre ells l’actual enllaç Eivissa-Formentera- al seu anterior titular en aplicació de les disposicions legals del sector elèctric. Des de llavors, la companyia ha destinat més de 23 milions d’euros al manteniment de les infraestructures que permeten el subministrament elèctric de Formentera, el circuit del qual 1 data de 1974 i el circuit 2 de 1982.

Futura interconnexió Formentera-Eivissa
En l’actualitat es troba en construcció el nou enllaç (un doble circuit de 132 kV) entre les illes de Formentera i Eivissa, la posada en servei de les quals està prevista per a finals de 2023 i el traçat submarí estarà completament protegit, principalment mitjançant les tècniques de jetting i trenching, que reforcen significativament la integritat de la instal·lació també davant agressions externes.

La futura interconnexió submarina entre totes dues illes inclou el desplegament de dos circuits en corrent altern de 132 kV entre la subestació de Formentera de 132 kV i la subestació existent de Torrent (Santa Eulària des Riu). L’enllaç, que tindrà una profunditat màxima de 62 metres, comptarà amb un tram submarí de 27,15 km i amb un tram terrestre de 4,8 km a Formentera i de 5,26 km a Eivissa. El nou enllaç permetrà cobrir per complet la demanda de Formentera.

Compartir

PROGRAMES