TOP
Un submarinista opera en un cable elèctric. Foto: REE

Un iot de gran eslora, “possible” causant de l’avaria d’un dels cables submarins

Un dels dos cables elèctrics submarins de 30 kV (quilovolts) que uneix Formentera i Eivissa va ser danyat el passat dissabte, 3 de setembre, “per una agressió externa”, produïda a uns 800 metres de la platja de Sa Roqueta, una zona senyalitzada a les cartes nàutiques, que recullen la presència dels enllaços i la prohibició del fondeig, segons informa Red Eléctrica.
L’empresa explica en un comunicat que ja ha iniciat els treballs de reparació i que l’avaria “possiblement” ha set provocada per “l’acció de l’àncora d’una embarcació de gran eslora”. L’operadora indica que el dany “no ha causat problemes de subministrament elèctric gràcies al fet que el segon cable de la interconnexió ha continuat permanentment en servei i a la generació local a l’illa”, a la subestació des Ca Marí. Red Eléctrica afegeix que “tampoc s’ha produït cap afecció ambiental, més enllà de l’impacte i arrossegament del cable pel llit marí”.

Reparació en unes 2 o 3 setmanes 
La companyia assenyala que “amb caràcter immediat” es va activar “el seu Pla de Contingència” i gràcies al laboratori mòbil per a localització d’incidències als cables elèctrics i un ecòmetre, es va poder rastrejar i localitzar, l’endemà, el punt exacte de l’avaria.
S’estima que la reparació es podrà completar en el termini de 2 o 3 setmanes, en funció, principalment, de l’estat de la mar. Durant tot aquest temps Red Eléctrica manté la garantia de subministrament elèctric en estar operatiu el segon cable de l’enllaç i comptar amb generació local de Formentera.
D’altra banda, la companyia informa que es reserva el dret a emprendre totes les accions legals que estimi oportunes davant aquests fets.

El nou enllaç començarà a funcionar a finals de 2023
Red Eléctrica recorda que des de 2010 la companyia ha destinat més de 23 milions d’euros al manteniment de les infraestructures que permeten el subministrament elèctric de Formentera, el circuit 1 del qual (primer cable) data de 1974 i el circuit 2 (segon cable) del 1982.
Actualment, es troba en construcció el nou enllaç (DC 132 kV) entre les Pitiüses, i l’empresa estima que es posarà en servei a finals de 2023. Aquest nou enllaç comptarà amb un traçat submarí “completament protegit, principalment mitjançant les tècniques de jetting i trenching, que reforcen significativament la integritat de la instal·lació també davant d’agressions externes”.
La futura interconnexió submarina entre les dues illes inclou el desplegament de dos circuits en corrent altern de 132 kV entre la subestació de Formentera de 132 kV i la subestació existent de Torrent (Santa Eulària des Riu). L’enllaç, que tendrà una profunditat màxima de 62 metres, comptarà amb un tram submarí de 27,15 km i amb un tram terrestre de 5,26 km a Eivissa i de 4,8 km a Formentera. El nou enllaç permetrà cobrir per complet la demanda de Formentera, de manera que el Govern balear espera que ja no caldrà activar els grups electrògens ni la turbina des Ca Marí, que des de fa anys provoquen importants molèsties als vesins.

Compartir

PROGRAMES