Restablerta la connexió de transport públic fins a la Mola els diumenges

El servei d’autobús públic que uneix els principals nuclis urbans de l’illa amb la Mola torna a estar disponible des d’ahir també pels dissabtes tarda i diumenge matí i tarda.
Cal recordar que fins aquest cap de setmana no hi havia aquest servei des de la seva reducció arran de la crisi de la Covid-19, situació anòmala que en diumenge perjudicava indirectament el mercat artesà de la Mola.
En aquest sentit, el Consell de Formentera havia demanat en reiterades ocasions que el servei havia d’incrementar-se progressivament per adaptar-se a les necessitats de la temporada turística i i dels residents que necessitin fer servir el transport públic.
Però donada la negativa de l’empresa fins al moment d’iniciar l’ampliació progressiva del servei, el Consell l’ha hagut d’instar a prestar el servei cada dia de la setmana durant la temporada estival, així com està recollit en l’actual concessió. Podeu consultar els horaris de la Línia 2 que uneix el Port amb el Pilar de la Mola en aquest enllaç.

Crítiques de Sa Unió
Paral·lelament, ahir la coalició política Sa Unió va exigir en comunicat de premsa una ràpida reacció del Consell per una millora del transport públic de l’illa. Així, per a la consellera de la coalició, formada per PP i Compromís amb Formentera, Verónica Castelló, «s’han d’oferir uns serveis mínims essencials, sent un d’ells el transport públic, necessari tant per a residents i treballadors de l’illa, com per a turistes, i que en aquests dies tantes queixes està rebent entre la població per ser gairebé inexistent. Aquests usuaris -diàriament- són igual d’importants que el turista, necessiten desplaçar-se amb autobús per a anar a treballar, a comprar, etc.»
A més a més, Sa Unió lamenta «la imatge decebedora que reben els turistes que ens visiten des de fa
unes setmanes, en les quals acudeixen a una illa que ha promocionat la posada en marxa del contingent d’entrada de vehicles privats, que s’aplicava per primera vegada en l’estiu de 2019, però que veuen com aquest estiu l’únic mitjà de transport possible és el vehicle privat i el taxi. És desoladora la imatge que s’emporta un turista quan en arribar a l’illa i voler ser usuari del transport públic, es troba que aquest servei s’està oferint amb uns horaris molt reduïts, que van ser aprovats per a la desescalada durant l’estat d’alarma i pensats per a realitzar-se amb un únic autobús donades les circumstàncies del moment.»
Sobre això mateix, el comunicat prossegueix: «En aquestes condicions i amb el trànsit actual en les carreteres, l’únic autobús que circula és més que evident que no pot complir amb els horaris, el servei és totalment insuficient i a més, no s’està cobrint tota l’illa. Així ens trobem que en plena temporada turística el transport públic sol es realitza a la demanda en un nucli turístic com és Pujols i a les zones de la Mola i es Caló, nuclis ja
oblidats habitualment quant a transport públic.»
Per a Verónica castelló «aquesta situació provoca molt més ús de vehicle privat en detriment del públic, si no com s’explica que les xifres de turisme en aquestes dates no arriben a la meitat de les habituals i que les xifres diàries que es registren en l’entrada de vehicles estiguin uns pocs milers per sota del màxim fixat?»
El comunicat de Sa Unió segueix amb la denúncia que «ja en la passada legislatura el conseller de Mobilitat de GxF Rafa González va prometre que la renovació de la contracta de transport públic estaria licitada abans de maig de 2019, però estem el juliol de 2020 i la contracta, d’agost de 2013, s’ha prorrogat fins a 2 vegades i ara amb el nou govern de GxF-PSOE seguim sense notícies de la seva licitació, de la qual no se’ns informa». En aquest sentit, la consellera Castelló recorda «que l’actual pròrroga finalitza al desembre i cal posar-se les piles, ja que el Pla de Mobilitat Sostenible de l’illa, que GxF va vendre a bombo i​ plateret durant la passada legislatura no es va aplicar ni en la passada ni tampoc ara en l’actual mandat».
Sa Unió acaba avisant que «si la situació no millora en les pròximes setmanes el grup Sa Unió en el Consell presentarà una proposició per al seu debat i votació en el ple de juliol per a instar l’administració insular a aprovar una compensació o contraprestació econòmica a fi que es garanteixin les freqüències necessàries de transport públic i la sostenibilitat de l’empresa adjudicatària, que durant l’estat d’alarma ha sofert una caiguda en picat dels seus ingressos.»

About Author

Comments are closed.

background