TOP
Els consellers a la sortida de la Junta de portaveus acompanyats del conseller Mayans. 7bts

Sa Unió, GxF i PSOE refusen el pla de governabilitat proposat pel secretari del Consell

Nou cop de porta als plans per tirar endavant la governabilitat del Consell de Formentera per part dels 16 consellers de Sa Unió, GxF i PSOE en una Junta de portaveus convocada pel president Córdoba que alguns dels consellers han qualificat de “tensa”.

El cap del Govern Insular havia convocat els representants dels partits perquè el secretari de la institució, Ángel Custodio Navarro els explicàs les conclusions de l’informe que havia elaborat amb la finalitat de garantir la governabilitat de la institució. Si bé el mateix Córdoba ha assenyalat que ell mateix ja els havia entregat l’informe la setmana passada als portaveus de cada grup polític.

A la sortida de la Junta, cap canvi de parer de José Manuel Alcaraz (Sa Unió), Alejandra Ferrer (GxF) i Rafel Ramírez (PSOE) quant a les intencions prèvies que ja havien expressat a l’entrada de la reunió: Cap mena de suport a la nova iniciativa per a garantir la governabilitat de la institució i reiteració amb les peticions de dimissió de Llorenç Córdoba, que al seu torn insistia en la seva pretensió de continuar al capdavant del Consell i de mantenir l’acta i passar a l’oposició en cas que una hipotètica moció de censura el deixàs sense la presidència de la institució.

José Manuel Alcaraz: “Ens mantenim al marge de les converses per a una moció de censura”
José Manuel Alcaraz, en nom de Sa Unió, li demanava a Córdoba “un exercici de responsabilitat” perquè en el seu parer, “és l’única persona que dimitint, pot solucionar aquesta crisi. No hi ha cap altre president ni alcalde en tot l’estat que governi així, amb tot el plenari en contra”.

Pel que fa a la negociació oberta entre Gent per Formentera, PSOE i Compromís per mirar d’armar una moció de censura que permetés desbancar Córdoba de la presidència, Alcaraz, com a conseller i representant del PP de Formentera ha indicat que “nosaltres ens mantenim al marge d’aquesta negociació que hi ha. és una decisió de GxF i Partit Socialista el fet de deixar de banda al Partit Popular, però està clar que els companys de Compromís hauran de demanar que les negociacions siguin amb Sa Unió”.

Així i tot, Alcaraz veu com “davant l’enrocament del president, que no dimiteix de cap de les maneres, la moció proposada per les esquerres és una de les possibilitats que en aquests moments té més aparença de tirar endavant”.

Alejandra Ferrer: “Córdoba està disposat a posar en joc el Consell per tal de no dimitir”
La representant de Gent per Formentera, ha apuntat que la seva formació ha posat sobre la taula que hi ha “altres opcions” a més de la plantejada en aquesta junta pel secretari: “O la dissolució del Consell, o la dimissió del president i que entri un nou govern o, evidentment, la moció de censura”.

Per a la cap de files dels insularistes, la proposta del secretari exposada avui, “permetria que només amb un president i un conseller, l’administració continuï, però sense garantir que és un Consell, perquè no disposarà ni de junta de Govern ni de vicepresidències. La idea és repartir totes les competències entre el plenari i el president. El resultat és que s’haurien de celebrar X plenaris a la setmana en què els consellers, tant de l’oposició com de l’anterior equip de govern, haurien de prendre decisions sense tenir tot el suport jurídic i tècnic necessari per a prendre-les”.

Ferrer ha pogut constatar que “el president està disposat a posar en joc aquesta institució per tal de no dimitir” i s’ha compromès a “continuar treballant per a fer possible aquesta moció de censura i garantir un nou govern per al Consell que pugui tirar endavant tota la feina que s’està quedant aturada”.

Rafael Ramírez: “la proposta és un Gremlin jurídic pensat per a retorçar la legislació”
Per al secretari general dels socialistes formenterers, la proposta exposada avui “és un salt enrere de molts anys, una cosa que ni Formentera ni el Consell es mereixen. El president Córdoba pretén guanyar temps, sap que li van quedant menys sortides perquè el seu grup polític l’ha expulsat i li han dit moltes voltes que no volen formar part d’un equip de gestió”.

Ramírez també ha definit la proposta com un “Gremlin jurídic pensat per a retorçar la legislació de cara a mantenir una situació que no té cap lògica”.

Finalment, el portaveu de l’Agrupació socialista ha sentenciat que “a la política anglesa, algú que perd la confiança del seu equip de govern, dimiteix per lleialtat institucional”.

Llorenç Córdoba: “Al Consell necessitam gent que vulgui treballar”
El president del Consell ha sortit al pas de les acusacions que indicaven que l’informe exposat estava fet a la seva mida i ha recordat que el secretari del Consell “és un funcionari de l’Estat, no del Consell, que fa la seva feina. En aquest cas, quan se li demana com es pot seguir governant la institució, i ell ha de fer uns informes totalment neutrals”.

Pel que fa a la possibilitat de dimitir, Córdoba ha tornat a deixar clar que no és una opció per a ell, i ha assenyalat que “si els consellers que van dimitir tornen per a treballar, avui mateix fem un decret i ja tenim equip de govern una altra vegada”.
En cas que no tots optessin per reincorporar-se a l’executiu, el president ha explicat que amb “tres o quatre consellers de Sa Unió es pot fer una Junta de govern i podem tornar a governar”.
El president ha sentenciat que “el que necessitam en aquest Consell avui dia, és gent que vulgui treballar, tant me fa el seu color polític i si no és així, els que siguem a la casa i continuem treballant, ho estam intentant aguantar com podem”.

Demanat pel que faria en cas que arribàs una moció de censura que definís un nou govern al Consell, Córdoba ha deixat clar que “jo seguiré igual, tinc uns valors i seria molt hipòcrita canviar la meva posició. Qui està entregant el govern als grups de l’oposició, és Sa Unió, no som jo”.

El president també ha apuntat a GxF i PSOE que “hi ha un conseller de Sa Unió, en Javi Serra, que és propietari de Marina de Formentera i, ara mateix, els grups de l’oposició es recolzaran en una persona que està incomplint la llei d’incompatibilitats del sector públic. Si aquests seran els socis, i aquest l’interès, s’ho hauran de pensar molt”.

Finalment, el cap de l’executiu ha afirmat que en cas de formació d’un nou govern, ell passarà a l’oposició mantenint la seva acta de conseller “es pot donar el cas que estiguin tots els grups polítics en connivència a l’equip de govern i que l’única oposició sigui jo mateix”, ha acabat sentenciant.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES