TOP
Imatge d’arxiu de l’antic quiosc la Franja.

La sol·licitud de set licitadors per apartar del concurs de quioscos al president provoca la suspensió de la Junta de Govern

Set dels vuit empresaris que han aconseguit la millor puntuació en el concurs de quioscos han formulat un incident de recusació contra el president del Consell, Llorenç Córdoba, i la lletrada de Recursos Humans que va redactar l’informe que advoca per declarar-lo desert. La recusació és una acció que pretén apartar de la tramitació d’un procediment, en el supòsit que ens ocupa es tracta de la licitació dels quioscos, a una autoritat o funcionari públic, en aquest cas, els dos al·ludits.

Suspesa la Junta de Govern
Arran que la petició de recusació s’hagi registrat al Consell, el secretari de la institució ha ordenat la suspensió de la Junta de Govern que s’havia de celebrar demà dimecres per sotmetre a votació l’aprovació de les ofertes més ben valorades en el concurs, així com les propostes per no procedir a l’adjudicació dels lots: una per declarar-lo desert i l’altra per desestimar-lo.
La petició s’ha de resoldre en un termini màxim de tres dies. Fonts jurídiques han exposat a Ràdio Illa que la recusació de la lletrada haurà de resoldre-la la vicepresidenta primera, Verónica Castelló, en substitució del titular de Recursos Humans, que és precisament el president Córdoba. D’altra banda, la recusació del cap insular l’haurà de decidir el Ple del Consell, probablement el del pròxim dijous 25 d’abril, corresponent a la sessió ordinària del mes d’abril.

Els motius de la recusació
En l’escrit presentat per l’advocat i catedràtic de Dret Administratiu, Francisco-Javier Jiménez de Cisneros Cid, s’afirma que “les sospites sobre la manca d’objectivitat de l’actuació” del president i la lletrada “es troben plenament fonamentades, i cal que aquests s’apartin del procediment de contractació que ens ocupa”.
En concret, el jurista argumenta que “és innegable” que el president Córdoba “en tot moment s’ha oposat que els contractes dels lots 3, 19, 24, 35, 38, 43 i 50 s’adjudiquin a aquestes empreses [amb les ofertes més ben valorades] i ha advocat per una alternativa, declarar aquest concurs desert, que és sens dubte il·legal”. El catedràtic assenyala que “en la Junta de Govern de 25 de març el Sr. president del Consell va reconèixer que els càlculs continguts a l’informe de la lletrada [a favor de declarar el concurs desert] (…) els havia elaborat ell mateix” i afegeix que “aquesta acta ni s’ha aprovat ni s’ha publicat per evitar que es facin públiques les afirmacions realitzades sobre aquesta qüestió pel Sr. president”.
A més, el jurista carrega contra l’informe de la lletrada insular que defensa que el concurs es declari desert: “Aparentment, és un ‘còpia i enganxa’ de les al·legacions presentades per un dels licitadors que va intervenir en el procediment licitació” i no disposaria de “cap aportació addicional o nova, limitant-se a assumir les al·legacions que s’han esmentat”. Segons l’escrit de recusació “aquesta conducta, coordinada amb la del Sr. president del Consell, demostra un clar interès personal a declarar deserta la licitació i que desposseeixin la seva actuació de l’objectivitat exigida a l’Administració”.
A més, en l’incident de recusació es conclou que “l’interès personal” del president Córdoba per “declarar deserta aquesta licitació és més que evident ja sigui per elaborar personalment els càlculs en què es basa l’informe (…) per declarar deserta la licitació com per adoptar íntegrament la posició recollida en les al·legacions trameses per un licitador i tractar d’incorporar-les a l’expedient com un informe jurídic, ocultant-ne la procedència”.

La lletrada de recursos humans
Així mateix, l’escrit de Jiménez de Cisneros també justifica la recusació de la lletrada amb el següent plantejament: “El Sr. Llorenç Córdoba Marí, com a president d’aquest Consell” va atorgar una “subvenció directa d’11.000 euros” a una entitat cultural que presideix la lletrada. L’escrit assevera que “salta a la vista que l’objectivitat amb què pugui informar” la lletrada al president “es troba compromesa per una actuació com la subvenció esmentada”. Finalment, el jurista es pregunta: “Amb quina objectivitat informava la lletrada (…) el març del 2024 al president del Consell si uns dies abans aquest li havia concedit una subvenció directa a l’associació que presideix?”

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES