TOP
La porta de la canera municipal, a la zona industrial.

Tancat a la canera el ca que hauria atacat a les ovelles des Brolls

El ca que presumptament hauria atacat a les ovelles d’un ramat des Brolls es troba tancat a la canera Municipal des del dia dels fets, el passat 26 de setembre, quan efectius de la canera municipal el van capturar mentre deambulava pels camps de la zona amb el morro tacat de sang, segons ha explicat el propietari del cànid. A conseqüència de l’agressió, un anyell ferit a dentades al cap i una ovella jove ferida de consideració hagueren de ser sacrificats. Una tercera ovella fou localitzada malferida a un quilòmetre de la propietat atacada i es recupera de les ferides.
El Consell ha informat que “el ca està sota custòdia fins que s’instrueixi el seu expedient”. Fonts insulars han evitat afirmar amb rotunditat que l’animal sigui responsable de l’atac, si bé han indicat que “està sota custòdia amb relació al cas que va denunciar el veí”, en referència a la denúncia interposada per la propietat de la finca de can Toni Mayans, vora l’Estany Pudent.
Fonts de la família propietària del ramat agredit han confirmat que s’ha interposat denúncia dels fets davant de la SEPRONA de la Guàrdia Civil i de la Policia Local. Així mateix, el net de la propietària, Martí Juan, ha demanat, en declaracions a Ràdio Illa, que si es pot demostrar l’autoria de l’atac, s’haurien de prendre mesures per evitar que el ca agressor torni a fer mal a cap ramat més, ja que segons la seva versió, seria reincident.

La versió del propietari del ca tancat a la canera
Lisdal Bolinches és propietari de l’animal capturat com a presumpte autor de l’atac i viu a uns 600 metres en línia recta de la finca on pasturaven les ovelles. Afirma que, en compliment de la normativa, és titular de la llicència per a la tinença de cans potencialment perillosos i que l’animal compta amb una assegurança de responsabilitat civil en vigor per danys de fins a 600.000 euros. Bolinches explica que, en realitat, el ca és una femella de la raça American Staffordshire Terrier, anomenada Acane, de 9 anys, 20 quilos, amb les vacunes al dia i de color negre amb taques blanques.

La cussa Acane, amb l’ovella amb qui convisqué durant anys.

Així mateix, l’amo afegeix que la cussa pateix de reuma i mostra els seus dubtes amb referència a la possibilitat que hagi pogut atacar ovelles abans d’aquest episodi, tot assegurant que ha conviscut sense incidents durant anys com a animal domèstic de companyia amb el seu fill menor, una quinzena de gallines, gats i fins i tot una ovella. Bolinches assegura que la seva cussa sempre ha tengut un comportament “afectuós” cap a les persones i els altres animals, i que mai li ha “vist instint assassí”. A més, es compromet a deixar-la a disposició dels serveis veterinaris del Consell perquè se li facin les proves oportunes per esbrinar-ho.

Capturen l’animal amb el morro tacat de sang
Ara bé, l’amo admet que ha vist la foto de la seva cussa quan fou capturada pels efectius de la canera, en què apareixia amb el morro tacat de sang. També explica que des del passat desembre, quan es va produir un altre atac a ramats de la zona, i per prevenció, la cussa es trobava fermada amb una corretja de 15 metres.
Recorda que el dia de l’atac hi havia unes obres que feien molta remor a casa dels vesins i com que la cussa estava molt nerviosa i no parava de lladrar, la va deslligar perquè entràs a l’habitatge. És llavors quan l’animal hauria escapat, aprofitant que un company de casa deixà una porta oberta. Després, Bolinches ja va rebre la cridada de la veterinària informant de l’atac.
El propietari es declara “fet pols” per aquests fets i dolgut per la situació que viuen els propietaris del ramat i assegura que està disposat “a pagar les ovelles” de la finca afectada. Tot i això, també assenyala un altre ca vesí, mestís, marró i de mida mitjana, a qui acusa d’haver mort bona part de les seves gallines i d’haver atacat fins a tres cops a la seva ovella. Uns fets que no denuncià tot i que els va posar en coneixement dels serveis del Consell. A més, Bolinches especula sobre el fet que aquest ca podria haver induït a la seva cussa a atacar bestiar i provar la sang. En aquest sentit, l’amo lamenta la possibilitat que els atacs a ramats de la zona es poguessin repetir tot i que la seva cussa ja no hi sigui. Un dels vesins de Bolinches també ha reiterat a Ràdio Illa els seus temors per les activitats d’aquest altre ca, que acostuma a deambular lliure per la zona.
Sobre el futur de n’Acane, Bolinches explica que si torna a casa, s’assegurarà que no s’escapi una altra vegada i quan se li planteja si cal sacrificar-la, contesta “no ho sé”, però declara “una vegada un ca prova la sang, ja no s’hi pot fer res”.

Compartir

PROGRAMES