TOP
Jaciment de Cap de Barbaria II. Foto: CIF

Un projecte sobre els primers pobladors i el paisatge de Formentera obté la Beca d’Investigació 2020 

El projecte titulat ‘Paleoformentera. Història del paisatge i gestió dels recursos vegetals per part dels primers pobladors de Formentera’, ha obtingut la Beca d’Investigació 2020 del Consell de Formentera. El projecte el coordinarà Pau Sureda Torres, doctor en arqueologia per la Universitat Pompeu Fabra, i un equip científic format pels també doctors Jordi Revelles, Inés López i Llorenç Picornell.

Relació entre pobladors i paisatge
La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha destacat l’interès del treball, que “incidirà en les arrels de l’illa i permetrà reconstruir el paisatge d’aquella època, així com conèixer la relació dels primers pobladors amb aquest. A més, es recollirà la interacció entre les societats del passat i el medi ambient, una qüestió que avui dia ens continua preocupant com societat i que de ben segur que ens ajuda a comprendre millor la nostra riquesa natural”, ha destacat Guasch.

Increment de la dotació econòmica
Les sis sol·licituds presentades en aquesta convocatòria, dues més que l’any anterior, varen ser admeses totes a tràmit. Després que la Comissió Avaluadora valoràs els projectes presentats d’acord amb l’interès científic, la coherència i la metodologia, i els currículums dels investigadors, el projecte mencionat quedà en primera posició.
Aquesta beca té una dotació econòmica de 8.500 euros, 2.500 més que les darreres edicions. La consellera de Patrimoni ha assenyalat que “era necessari donar-li aquest impuls econòmic, acord amb la rellevància dels treballs que es presenten i que enguany també s’han incrementat”.

Mostres a l’Estany Pudent
Aquest projecte cerca reconstruir la història del paisatge de la nostra illa i la relació de les primeres poblacions humanes de l’illa amb aquest . Es pretén obtenir una seqüència sedimentària que permeti realitzar estudis paleo-ecològics de Formentera, amb mostres que es prendrien a l’Estany Pudent.
Així mateix, s’analitzarà el paper que varen jugar en la dinàmica de la vegetació els incendis, els canvis climàtics i l’acció antròpica a l’illa des de les primeres ocupacions a la prehistòria fins als nostres dies.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES