TOP
Presentació dels futurs habitatges dotacionals. CIF

Primera pedra dels futurs 17 HPO de Sant Ferran, que hauran d’estar enllestits el febrer del 2025

La presidenta del Consell, Ana Juan, i el conseller balear d’Habitatge, Josep Marí Ribas, “Agustinet”; acompanyats per la vicepresidenta, Alejandra Ferrer; el conseller d’Habitatge, Rafael Ramírez, i la gerent de l’IBAVI, Olvido Terrassa, han col·locat avui la primera pedra de la nova promoció d’habitatge públic a Sant Ferran.

Habitatges dotacionals
S’anomena “dotacional” a un tipus especial d’habitatge públic que es pot construir sobre sòls amb qualificació urbanística d’equipament comunitari i que té la funció específica de satisfer de manera urgent i transitòria les necessitats de determinats col·lectius en situació d’exclusió residencial. Es tracta de persones que requereixen acolliment o assistència, com ara la gent gran, les víctimes de violència de gènere, persones amb diversitat funcional, sense sostre o immigrades amb un baix poder adquisitiu i també els joves.

En el cas de Sant Ferran, es tracta d’una promoció de disset habitatges dotacionals, que tenen unes característiques concretes com l’ús d’espais comunitaris, i aniran destinats per norma general a joves i gent major.

14 HPO que pujaran a 41 en uns anys
Actualment, a Formentera l’IBAVI té una promoció de catorze habitatges a Sant Ferran que ha estat pionera quant al nou paradigma de construcció sostenible que ha desenvolupat l’Institut durant aquestes dues darreres legislatures. A més, també hi ha signat un protocol per a la construcció d’una nova promoció de deu habitatges a l’illa. D’aquesta manera, el parc públic d’habitatge s’haurà vist incrementat en vint-i-set habitatges aquests darrers anys, que sumats als catorze habitatges de Sant Ferran faran un total de quaranta-un habitatges de protecció pública en règim de lloguer a Formentera.

Cal recordar que a la nostra illa, el 2022, hi havia empadronades 11.418 persones, i que el problema de l’habitatge és un tema recurrent, tant pel que fa a l’elevat preu de compra, com per la poca oferta de lloguers a preus assequibles. De fet, aquesta temàtica ha estat la tractada avui mateix a la Tribuna Oberta amb els representants polítics del Consell de Formentera al De Far a Far.

Característiques de la promoció
Quan estigui edificada, i segons informa el Consell en una nota de premsa, la promoció disposarà d’espais privats i espais comunitaris, i configurarà, així, un model de convivència adaptat a les persones que hi habitaran. D’aquesta manera, a part de l’ús principal residencial s’incorporarà a la planta baixa un espai d’ús comunitari i es preveu una estructura en el pati interior que permetrà l’assecatge natural de la roba. El pati es planteja com un espai amb paviment tou, vegetació autòctona de poca alçada i arbres de fulla caduca que contribuirien a millorar la sensació de confort durant els mesos d’estiu tant en el mateix jardí com al llarg de tota la façana sud. El pressupost d’aquesta promoció és de 2.188.848,29 euros i té un termini d’execució de 23 mesos. Seran disset habitatges, en aquest cas tots adaptats, catorze dels quals d’un dormitori i tres de dos dormitoris.

Arquitectura sostenible i reciclatge de materials
La nova promoció segueix amb les tècniques d’arquitectura sostenible impulsades per l’IBAVI, amb la utilització de materials de quilòmetre zero i amb una reducció molt important d’emissions tant en el procés constructiu com en la vida útil de l’habitatge.
Així doncs, l’estratègia principal del projecte consisteix en la construcció d’uns murs de càrrega paral·lels fets amb formigó de calç, que incorporen l’àrid reciclat de l’excavació i de l’abocador. Això, a banda d’utilitzar residus acumulats a l’abocador des Cap, permet treballar amb materials locals que integren la nova edificació en l’entorn immediat i en concordança amb l’arquitectura tradicional de Formentera. Els murs de tancament són de formigó de calç i estan alleugerits amb suro i posidònia seca reciclada.


Els responsables polítics durant l’acte de col·locació de la primera pedra.

Col·laboració entre institucions
La construcció d’aquesta nova promoció ha estat possible gràcies a la cessió gratuïta del sòl per part del Consell de Formentera. En aquest sentit, el conseller Josep Marí ha destacat “la importància de la col·laboració entre institucions per fer front al repte de l’accés a l’habitatge“.

Per a la presidenta del Consell, “la posada d’aquesta primera pedra és la demostració del compromís de les dues administracions de continuar treballant junts per facilitar l’accés a l’habitatge amb un lloguer digne; és una passa més que hem de sumar a la recent obertura de l’oficina de l’habitatge, a la cessió d’un nou terreny a l’IBAVI per a la construcció de deu nous habitatges i a una nova convocatòria d’ajuts del lloguer que aprovarem aquesta setmana”.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES