TOP
Josep Marí i Ana Juan.

Obre la nova Oficina de l’Habitatge i s’anuncia una nova promoció HPO a Sant Francesc i més ajudes al lloguer

La nova Oficina d’acompanyament a l’Habitatge de Formentera ja ha obert les portes a les dependències de l’àrea insular de Benestar Social (en el Centre de Dia), l’horari és de dilluns a divendres, de 8 a 15 h. Aquest nou servei, fruit de la col·laboració entre Consell de Formentera i Govern balear, oferirà a propietaris i inquilins assessorament gratuït i centralitzarà tota la informació relativa a l’habitatge, des de les ajudes per al lloguer fins a un acompanyament especialitzat en temes de contractes d’arrendament, entre altres funcions.
En l’acte de presentació de l’oficina, en què hi han participat el conseller balear d’Habitatge, Josep Marí ‘Agustinet’, el seu homòleg insular, Rafa Ramírez, així com la presidenta del Consell, Ana Juan, i la vicepresidenta, Alejandra Ferrer, i altres càrrecs electes de la institució, també s’han anunciat altres novetats. En concret, la publicació d’una nova línia d’ajuts al lloguer del Consell i la cessió d’un terreny de Sant Francesc per construir-hi una nova promoció d’Habitatge de Protecció Oficial (HPO) en règim de lloguer.

L’Oficina de l’Habitatge es troba a les dependències del Centre de Dia.

 

Serveis de l’Oficina i nova línia d’ajudes per al lloguer
Des d’aquesta nova oficina es podrà rebre informació i assessorament sobre la línia d’ajuts del Consell per al lloguer corresponent a l’any 2022 que, amb una dotació de 70.000 euros, es publicarà la setmana vinent, tal com avui ha anunciat Rafa Ramírez. El conseller també ha assenyalat que des d’aquesta nova oficina ja s’està treballant en la configuració d’una borsa de lloguer sostenible i en l’elaboració de dos estudis sobre el mercat de l’habitatge a l’illa.
La borsa de lloguer vol aglutinar immobles per arrendar durant tot l’any a preus “sostenibles”. Per afavorir l’entrada d’aquests habitatges a la borsa, Ramírez ha avançat que aquest servei garantirà “seguretat jurídica per a les persones que cedeixin els immobles”. En aquest sentit, s’està estudiant implementar una “assegurança contra els impagaments”, una altra “assegurança perquè [després de l’arrendament] l’habitatge quedi en les mateixes condicions” que quan es va cedir, així com rebaixes a l’Impost de Béns Immobles (IBI) i compensacions econòmiques dirigides a la propietat perquè llogui la casa “a preus raonables”.
Pel que fa als estudis sobre l’accés a l’habitatge a Formentera, Ramírez ha indicat que han de definir quina és la necessitat d’habitatge, el nombre de llars buides i els preus del lloguer.

Unificar els serveis per facilitar l’accés a l’habitatge
La nova oficina, que disposa d’espais de treball per a quatre persones, comptarà amb un tècnic permanent del Consell i vol reunir en una sola dependència totes les iniciatives públiques per afavorir l’accés a l’habitatge. Per això en les mateixes instal·lacions oferirà els seus serveis el tècnic de l’IBAVI (Institut Balear de l’Habitatge, depenent del Govern), que fins ara es trobava a l’oficina del SOIB del carrer Pla del Rei de Sant Francesc. Així mateix, en el nou servei també hi faran feina esporàdicament altres tècnics per impulsar ajudes especials, com les de “rehabilitació d’habitatge” o per constituir “comunitats energètiques”, ha detallat Ramírez.

Josep Marí, Ana Juan i Rafa Ramírez.

 

El conseller d’Habitatge del Govern balear, Josep Marí, ‘Agustinet’, ha explicat que el pressupost autonòmic de 2023 contempla una partida de 400.000 euros que mitjançant la signatura d’un conveni permet al Consell disposar dels recursos necessaris per activar la nova oficina. Marí ha declarat: “És una gran notícia oferir aquest servei a la ciutadania, a més en una illa com Formentera, amb un mercat immobiliari molt pressionat”. Segons ha afegit, “per garantir l’accés a un habitatge digne necessitam la implicació de totes les institucions, i amb el Consell de Formentera, l’hem trobada”.
La presidenta insular, Ana Juan, ha assenyalat que la nova oficina “és una passa important per ajudar les persones de l’illa que necessiten assessorament, tant social com tècnic i jurídic”. La presidenta ha recordat que “estam impulsant polítiques públiques i iniciatives per oferir solucions a les persones que necessiten un habitatge a Formentera”.

Nova promoció d’habitatge públic a Sant Francesc
A l’acte també s’ha signat el protocol de cessió d’un terreny per part del Consell destinat a la construcció d’una nova promoció de deu habitatges públics en règim de lloguer a Sant Francesc. L’IBAVI construirà aquesta promoció destinada a col·lectius específics que tenen necessitats transitòries d’habitatge, que són normalment joves i gent gran, segons apunta el Consell en un comunicat.
L’IBAVI va construir una promoció de 14 habitatges a Sant Ferran, que ha set pionera en el nou sistema d’arquitectura sostenible que es du a terme a través de l’Institut. A més, en aquests moments, ja està en licitació una altra promoció de 17 habitatges de protecció pública a Sant Ferran; i amb el protocol d’avui ja són 10 habitatges més que se sumen al parc públic de l’illa de Formentera.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES