TOP
La comporta instal·lada a sa Sequi, aquesta setmana.

Instal·lada la comporta de sa Sequi i, per sorpresa, la llambritja menuda fa niu

La comporta per controlar els nivells d’aigua a l’estany Pudent s’ha acabat d’instal·lar al canal de sa Sequi aquesta setmana per part de Posidonia SA, l’empresa que explota les salines de Formentera. Aquest equipament permetrà, d’ara endavant, contenir els cabals d’aigua i impedir la inundació dels nius d’espècies protegides que es produí la passada primavera. Actualment, només quedaria pendent practicar unes vies en la fusta de la comporta, necessàries per no impedir-hi la circulació de peixos.
L’ornitòloga Barbara Klahr explicà a Ràdio Illa la importància d’aquesta comporta, que enguany s’ha instal·lat després de l’època de cria. Per mor de l’absència d’aquest control de cabal, fins al juny fracassaren almenys dos intents de posta d’aus protegides, com el bec d’alena (Recurvirostra avosetta), el picaplatges camanegra (Charadrius alexandrinus), l’avisador (Himantopus himantopus) i la llambritja menuda (Sternula albifrons).

Llambritja menuda a l’estany des Peix el 2020. Foto: Gerardo Ferrero.

La llambritja menuda aconsegueix fer niu
Ara bé, dies abans de la instal·lació de la comporta, a contra pronòstic i per gran sorpresa dels ornitòlegs de l’illa, s’ha observat com després de dos intents frustrats, la llambritja menuda (també anomenada xatrac menut) finalment ha pogut fer niu a l’estany Pudent. La parella de Formentera, l’única documentada que ha niat a les Balears, ha canviat d’emplaçament per intentar reproduir-se. De la banda pròxima a la Savina on havia fet les anteriors temptatives frustrades, ha passat a una zona propera as Pujols, on segons els especialistes, hauria trobat un indret segur i menys propens a inundar-se.
L’ornitòleg Roger Cases ha observat que aquesta parella està covant un ou i ha afegit: “Ara és molt tard, perquè coincideix amb l’època en què la llambritja ha acabat de criar i comença la migració cap al Sud”. L’especialista ha exposat que “habitualment els ous fan eclosió a principis de juny i són dos o tres ous per parella”, en canvi, en aquest cas, si la posta arriba a bon terme, l’únic pollet naixeria a l’agost.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES