TOP
La plantilla, formada per 35 treballadors, reclama una pujada salarial del 4,5%.

Tres festes en una setmana. Vesins de cala en Baster i sa Punta demanen més control al Consell

Vesins de punta Prima i cala en Baster han registrat un escrit a l’OAC en què demanen al Consell “un major control” de les festes il·legals en habitatges particulars i que destini “més mitjans per evitar” que aquestes pràctiques es converteixin en “una cosa habitual en aquesta zona”. En el text, els vesins afirmen que “en la darrera setmana han hagut de patir les conseqüències de fins a tres festes multitudinàries celebrades en cases de la zona”, dos en estades turístiques i una més, en un habitatge que no compta amb aquesta autorització. En aquests episodis, els afectats han sofert importants molèsties per contaminació acústica fins ben entrada la matinada, col·lapse de vies de circulació, bloqueig en els accessos a les seves cases i ús de la propietat privada pels vehicles mal estacionats (vegeu imatge), a més de brutor al voltant dels habitatges on se celebraven els esdeveniments. Així mateix, després de les festes s’ha detectat una gran acumulació de fems en els contenidors més propers (vegeu imatge principal).

Vehicle estacionat en propietat aliena durant tota la nit i fins al matí.

Els residents asseguren que en els tres casos advertiren als cossos de seguretat, si bé acudiren al lloc dels fets exclusivament en dos de les festes. Segons el text, l’aparició dels agents només aconseguí finalitzar amb les molèsties derivades de la celebració en un dels esdeveniments. Els afectats agreguen que “creix la preocupació entre els vesins de la zona per la proliferació d’aquesta mena de festes multitudinàries en què no es respecta el normal descans dels residents, el medi ambient, ni la propietat privada”.

Les tres festes en menys d’una setmana
Primerament, els vesins fan referència a una festa que se celebrà el passat dimarts 26 de juliol en una casa de la vénda de ses Roques donada d’alta en el registre d’estades turístiques. En aquella ocasió, “es van causar molèsties als vesins
per l’elevat volum de la música, potents focus de llums i per l’estacionament d’algun vehicle en finques veïnals”. Els afectats afegeixen que “tot i això, va acudir la policia i la música va cessar prompte”.
A més, l’escrit fa esment d’una altra festa multitudinària celebrada dissabte 30 de juliol en una casa particular, no registrada com a estada turística, de la vénda de sa Punta. En aquest cas, “es va arribar a col·lapsar la circulació de la via que connecta la carretera de cala en Baster amb punta Prima durant hores, així com els accessos a diversos habitatges, havent d’acudir efectius de la Guàrdia Civil per desviar el trànsit”. A més, “es van estacionar multitud de vehicles a tot l’accés a aquest habitatge i a diverses finques dels vesins, es van deixar fems per tota la zona (llaunes, ampolles, etc), i es van fer malbé alguns murs de pedra seca. Els vesins assenyalen que “tot i l’assistència de la Guàrdia Civil, la festa i la música va durar fins ben entrada la matinada de diumenge i alguns dels cotxes no es van retirar de les finques veïnals fins al migdia”.
Cal esmentar que el Consell, en una nota del passat dilluns, féu referència a l’actuació d’aquella nit en dos festes il·legals celebrades en dos cases situades a la zona de cala en Baster. El comunicat insular informà que la Policia Local i la Guàrdia Civil varen personar-se en el lloc dels fets. La Policia Local va estendre una acta de denúncia en ambdós casos per incompliment de l’ordenança municipal per a la protecció del medi ambient i la salut contra la contaminació per sorolls i vibracions.
Finalment, el text dels vesins assegura que el diumenge 31 de juliol va tenir lloc una altra festa en un altre habitatge de la vénda de sa Punta, registrat com a estada turística. En aquest cas, diu l’escrit, “no va ser tan multitudinària com l’anterior, ja que no es va arribar a col·lapsar la carretera ni es van estacionar vehicles a les finques veïnals, però es van causar novament molèsties als residents pel volum de la música a altes hores de la matinada”. Els afectats indiquen que “malgrat les múltiples trucades a la Guàrdia Civil i a la Policia Local, no va acudir cap efectiu a la zona”.

Una pràctica habitual aquest estiu
Les darreres setmanes s’ha detectat la celebració de festes il·legals en cases particulars o espais naturals protegits que han causat una important pertorbació del descans dels vesins i del medi ambient, amb episodis de contaminació acústica i de brutor escampada al voltant de la zona on tenia lloc l’esdeveniment. A més del cas de la festa a la casa de s’Americà, a cala Saona, també s’ha tengut coneixement de diverses festes as Cavall d’en Borràs. L’última de les festes en aquesta platja del Parc Natural de ses Salines se celebrà el passat divendres, comptà amb equips professionals de so, i, segons testimonis presencials, també es féu venda irregular de begudes alcohòliques. Aquest esdeveniment, del qual hi ha vídeos a les xarxes socials, desencadenà una actuació preventiva de la Policia Local i la Guàrdia Civil. Tant la nit de l’endemà com la de diumenge, es desplegaren agents d’aquests cossos policials durant el sol post i ben entrada la nit, amb la finalitat de dissuadir de l’organització d’aquesta mena d’esdeveniments.
Des del Consell s’ha recordat que davant de casos de festes que provoquin molèsties, es pot avisar al telèfon de la Policia Local 092 i al número únic d’emergències 112. Així mateix, també es recorda als propietaris d’habitatges turístics que el Consell ha creat una clàusula de prohibició d’activitats molestes, festes i excés d’ocupació en immobles i, si la signen, els dóna més seguretat jurídica i capacitat per actuar en cas que es produeixi una d’aquestes situacions. La poden trobar al web del Consell en aquest enllaç.

La presidenta demana una reunió per combatre les festes il·legals
Dilluns passat va transcendir que la presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, ha demanat una reunió de coordinació de seguretat extraordinària amb la Guàrdia Civil, representants de Costes i Medi Ambient, “per posar fi a aquestes situacions que es generen i posen en risc un espai tan delicat com és el parc natural i que van en contra de l’illa tranquil·la que volem”.
El conseller d’Interior, Josep Marí, ha destacat que “reiteradament demanam major presència de les forces de seguretat per garantir la seguretat de l’illa i, en aquests moments, fer front a festes il·legals que tenen lloc en espais públics protegits, però també a cases privades”.
La consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, en una publicació en el seu compte d’Instagram ha penjat un dels vídeos de la festa as Cavall d’en Borràs i ha afegit: “El desordre i les festes il·legals incomoden els nostres visitants fidels i molesten els residents. Són necessaris reforços de les Administracions competents com l’Estat (Costes, Guàrdia Civil) i el Govern balear (Parc Natural) de manera urgent per ajudar a l’administració local a poder fer front a les festes a cases i a les que es produeixen al Parc Natural”.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES