TOP
Alejandra Ferrer durant el debat. YT

Alejandra Ferrer: “Formentera ha de poder decidir el seu futur”

La portaveu de Gent per Formentera i també vicepresidenta del Consell, Alejandra Ferrer, ha encetat el tercer debat de l’estat de Formentera d’aquesta legislatura remarcant que el canvi de presidència al govern de la institució insular no ha significat per a GxF cap diferència respecte de les seves directrius, ni respecte de l’esperit de treball en equip per dur endavant les polítiques progressistes pròpies i en defensa de les necessitats de Formentera, a més de continuar treballant en el compliment dels eixos programàtics acordats amb el PSOE.

Respostes davant la covid i la guerra
Ferrer ha remarcat la covid com a factor que “ho ha alterat tot, ja que durant més de la meitat de la legislatura, la prioritat ha estat resistir i superar la crisi sanitària, social i econòmica”
Així, per a la cap de files de la formació insularista, la crisi econòmica global derivada de la covid, a la qual s’ha afegit la guerra d’Ucraïna, “ens situa en un dels escenaris més complicats de la democràcia, amb uns preus cada vegada més elevats de les matèries primeres i de l’energia, amb unes diferències socials cada volta més marcades, i que ens posen cada cop més difícil reivindicar-nos com a illa, resistir com a societat i encarar el futur”.

Port de la Savina
La portaveu de Gent per Formentera ha destacat la feina feta des de l’àrea de territori i mobilitat per incloure al Pla Especial del Port els punts bàsics per obtenir una reordenació del port, reordenant els usos de l’espai marítim i terrestre del port de La Savina, habilitant espai per amarraments socials, per a embarcacions de lloguer i una marina seca, garantint així l’adaptació del port a les necessitats i capacitat de càrrega de Formentera, i no al revés.
Ferrer, en aquest cas, ha apuntat a la necessitat de “trobar una solució definitiva a les qüestions plantejades, i aquesta solució ha de ser decidida per Formentera sense interferències d’altres interessos ni administracions”.

Recursos per als joves
Quant a la societat formenterera, la vicepresidenta del Consell n’ha esmentat l’evolució, amb noves generacions més formades i no només en el sector turístic, sinó en altres sectors també essencials com l’ensenyament, la infermeria, l’esport, la psicologia, la medicina, la mecànica, etc. Per a Ferrer, “cal aplicar solucions diferents d’aquest nou model social, de manera que el jovent que ha sortit de l’illa a estudiar trobi la manera de poder torna-hi, treballar-hi i fer-hi la seva vida”.

Model d’illa social i sostenible
Ferrer ha defensat també un model d’illa basat “en la justícia social, i en la defensa, protecció i conservació del nostre territori i del nostre entorn natural, que ens fa únics i singulars, i que és el nostre màxim atractiu turístic com a destinació tranquil·la, familiar i segura”, un model definit i defensat per “mesures valentes com la regulació de l’entrada i circulació de vehicles a l’illa Formentera.eco, l’ordenació de l’aparcament de zona blava, la regulació de l’accés a zones fràgils, o la zonificació del lloguer d’habitatges turístics que va permetre establir un sostre. Mesures proposades per la societat formenterera que persegueixen la conservació de la nostra illa i la lluita contra la massificació i la saturació”.

Circularitat
També s’ha destacat la importància de fer de Formentera una illa cada vegada més sostenible i treballar per una circularitat real. Així, Ferrer ha explicat que “s’ha de treballar conjuntament amb el sector i les associacions empresarials en adaptar les diferents normatives turístiques a la llei de circularitat amb atenció a les característiques específiques de l’illa, fent que els negocis de l’illa tinguin una repercussió positiva directa damunt la qualitat de vida i el nivell econòmic de la societat illenca”.
Això també passa, segons GxF, per garantir drets com l’habitatge, guanyar un sou digne que permeti viure a l’illa tot l’any, i “poder gaudir dels espais naturals, del silenci i de continuar defensant tot allò per què continuem vivint aquí o hi hem vingut a viure”.

Justícia fiscal
Davant aquesta conjuntura, que segons Ferrer suposa un repte molt difícil de gestionar, cal una economia sanejada per abordar les polítiques socials i els ajuts a empreses. Per això, des de GxF es defensa el principi de justícia fiscal “en què aporti més qui més tingui, si creiem que la política ha d’estar al servei de les persones, i si considerem la sanitat, el benestar social, l’educació i la cultura com a inversió, i no com a despesa”.

Reptes vinents
Quant als reptes i mesures a prendre, Ferrer ha fet referència a la regulació del fondeig al voltant de l’illa, la resolució dels temes relacionats amb el transport marítim, a més de la conservació activa del Parc Natural de Ses Salines en tot el seu conjunt.
Així, per Ferrer, “són moltes les lleis positives que s’han aprovat: la d’Habitatge, la de turisme i circularitat, la de Consells, la de Canvi climàtic o el Decret marítim que esperem que s’aprovi aviat, però cap d’elles soluciona els problemes de Formentera ni està adaptada a les seves característiques”. En aquest sentit, des de GxF s’ofereix “mà estesa” a l’hora de col·laborar amb altres administracions, tot i que “sense deixar de reivindicar el que sigui millor per la nostra illa, i sense vendre’ns al millor postor”.

Educació
Ferrer ha destacat també la feina feta per les àrees d’Emprenedoria, Benestar social o Educació, des de la qual “s’ha aconseguit l’obertura de la nova escola i escoleta de Sant Ferran, s’està fent feina per la posada en marxa dels menjadors escolars i es continua reivindicant l’ampliació de l’IES Marc Ferrer, únic institut de l’illa”.

Cultura
Des de GxF es posa l’accent també en la feina que es fa des de Cultura, “donant suport als creadors i artistes locals, defensant la nostra cultura i llengua pròpia i on s’ha aconseguit crear una gran agenda d’esdeveniments culturals adaptats a Formentera i tenint en compte el teixit cultural de l’illa”. També es demana que el futur museu de Formentera sigui una realitat.

Prendre les pròpies decisions
Finalment, Alejandra Ferrer ha apostat perquè Formentera tingui el dret de decidir el seu futur i de prendre les seves pròpies decisions: “Com ja va succeir en altres moments importants, ens haurem de tornar a ajuntar tots i ser també novament un lobby de pressió en defensa de la nostra illa, la seva singularitat i la seva gent”, ha conclòs.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES