TOP
Imatge aèria de l’estany des Peix i sa Boca. Arxiu.

Aturades les feines de l’estany a l’espera d’incorporar-hi una nova tipologia de fondejos

Les feines per fer realitat la regulació de fondejos a l’estany des Peix s’han aturat i es troben a l’espera de concloure la modificació del projecte que possibiliti la incorporació d’una nova tipologia de fondejos i també la solució definitiva per a la passarel·la que ha de donar accés al pantalà. En tot cas, la previsió del Consell és que les feines de l’estany estiguin acabades “molt abans” de l’11 de setembre, que és la data en què expira la pròrroga que ha sol·licitat l’administració insular per executar l’obra i poder-se beneficiar dels 652.000 euros provinents de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS). Així ho afirmà el conseller insular de Medi Ambient, Antoni Tur, durant el torn de preguntes de l’oposició (vegeu vídeo, 04:00:43) del passat Ple ordinari del mes de juny.
Cal recordar que el projecte de regulació de fondejos de l’estany des Peix contempla una capacitat màxima de 285 embarcacions, de les quals 78 s’amarraran en pantalans i 207 en els fondejos anomenats ecològics o de baix impacte. Segons el projecte executiu, aquests fondejos s’ubicaran “al voltant de tot l’estany des Peix, instal·lant-se sempre fora de la zona [on viuen les espècies protegides] Caulerpa proliferaCymodocea nodosa i Zostera noltii. A més, s’instal·laran fora de les zones de bany i on el calat sigui suficient”.

Roca massa superficial
Amb relació als 207 fondejos de baix impacte i a pregunta del portaveu de Sa Unió, Llorenç Córdoba, el titular de Medi Ambient va respondre que “a diferència del que havien dit unes proves inicials d’ancoratge (…) hi va haver zones on la roca és més superficial del que aquestes proves havien determinat”, de tal manera que els fondejos previstos en el projecte executiu, tipus Manta Ray, no podrien clavar-se amb suficients garanties. Aquests fondejos consisteixen en unes varetes metàl·liques de 3 cm de diàmetre (vegeu imatge) que han de penetrar entre 230 i 240 cm en el fons de l’estany i garanteixen la subjecció d’embarcacions de fins a 10 metres d’eslora.

Fondejos de baix impacte abans de ser instal·lats a l’estany.

“Resistència excepcional” de la nova tipologia de fondejos
Segons Tur, s’ha detectat la impossibilitat d’emprar els sistemes previstos inicialment en una vuitantena d’ancoratges. Per aquest motiu, s’ha optat “per estudiar un sistema alternatiu, després d’haver-lo consultat i confirmat amb el Parc Natural i fetes unes proves que han donat una resistència excepcional”. Així, en aquesta vuitantena de fondejos es farà servir un tac químic. El sistema, en paraules de Tur, consisteix a fer “una perforació amb una broca a la roca” per instal·lar-hi “una resina especial” on clavar l’àncora que subjectarà l’embarcació.
Amb aquesta alternativa els 207 fondejos disseminats per l’estany no emprarien blocs de formigó. Aquesta solució només s’utilitzarà per subjectar el pantalà on estaran amarrades altres 78 embarcacions, ja que atenent al pes de la instal·lació i segons fonts properes a l’obra, no hi ha cap altra mesura possible. Una vegada s’hagi realitzat la modificació del projecte, que estarà enllestida “en poques setmanes”, segons Tur, es procedirà a la reactivació de les feines per a la regulació dels fondejos.

Imatges virtuals per a la passarel·la definitiva
En aquesta modificació també s’inclourà la versió definitiva de la passarel·la que permetrà l’accés al pantalà on estaran amarrades les 78 embarcacions restants. Recordam que el passat mes de maig el Consell ordenà rebaixar en 40 cm l’altura de la passarel·la per minimitzar el seu impacte visual. Ara bé, tal com explicà Tur el 24 de maig, aquesta era una solució a curt termini, ja que a mitjà termini, es buscaria una proposta alternativa. Tur ha assenyalat que “s’està treballant en això, estan definides les solucions tècniques, s’ha començat a treballar amb les imatges virtuals i esperam en pocs dies poder disposar d’elles”.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES