TOP
Instantània del debat. Foto: CIF

Benestar social i protecció mediambiental centren la primera sessió del debat de l’estat de Formentera

Avui s’ha celebrat la primera sessió del debat sobre l’estat de Formentera a la sala de plens. El debat ha començat amb l’exposició de la presidenta Alejandra Ferrer sobre la situació de l’illa, el balanç de govern i actuacions futures que l’equip de govern, format per GxF i PSOE, ha tramès als mitjans de comunicació i que es destil·la en aquesta nota de premsa.
En l’inici de la seva intervenció, Ferrer ha explicat que aquest debat estaria en part centrat per la incidència de la covid que fa que ens trobem en una situació de crisi amb dues parts essencials: “una de caràcter sanitari, en què continuam treballant per garantir la seguretat dels ciutadans i ciutadanes de l’illa, i una altra de caràcter econòmic, conseqüència de la primera”.

Inici d’estiu
Alejandra Ferrer s’ha referit a les dificultats de planificar la temporada turística i adaptar-se a les mesures i restriccions de manera contínua, i ha destacat el Pla de reactivació i impuls turístic, que a més d’elaborar-se conjuntament amb el sector empresarial i els partits polítics, “ha tengut en compte totes les situacions possibles a afrontar”. L’objectiu d’aquesta feina ha set tenir “una destinació el màxim de segura possible per a aquest estiu”, i en aquest sentit, la presidenta ha detallat les mesures sanitàries de control i informació.

Crisi econòmica
Pel que fa a la crisi econòmica, Alejandra Ferrer ha assenyalat que el Pla de Reactivació Turística recull també un resum del Pla de Promoció Turística 2021, “on es destaca la destinació, promoció i model turístic, i on s’analitzen les debilitats i oportunitats de Formentera. Un model que continua apostant per una Formentera sostenible, que impulsa la mobilitat sostenible, la reactivació del camp, la protecció de la cultura i el patrimoni i que té com a objectius l’equilibri social, la millora econòmica i la protecció de l’entorn”.

Comerç
Una altra pota important per a la reactivació econòmica és el comerç. Així, la presidenta ha explicat les diferents campanyes que s’han fet al llarg de l’hivern per incentivar la compra a Formentera i reactivar el comerç. Respecte dels mercats artesans i de venda al carrer, s’han tramitat totes les adjudicacions i ja s’han posat en marxa, segons ha informat. Ferrer ha afegit també que des de Comerç es treballa en el Pla d’impuls a l’activitat comercial.

Ajudes econòmiques
Pel que fa a la crisi econòmica, la presidenta ha declarat que “per part del Consell de Formentera, hem continuat treballant en l’adaptació, pròrrogues i noves mesures econòmiques i tributàries per fer front a l’impacte econòmic i social de la crisi sanitària”. En aquest sentit, les mesures que s’han anat aprovant han estat consensuades i treballades amb el teixit empresarial i les formacions polítiques i s’han tret per no deixar a ningú enrere. Pel que fa a les ajudes del Consell, s’han prorrogat al llarg de tot l’hivern i fins a final d’estiu o de l’any, i s’ha treballat en diferents línies d’ajuts empresarials i per a les famílies o per al lloguer. D’altra banda, també s’ha treballat tant amb ajuts estatals com autonòmics, com també del Consell.
Sobre les ajudes a les persones més vulnerables, Alejandra Ferrer ha destacat la feina feta per l’àrea de Benestar Social en aquests moments de pandèmia. “La feina dels serveis socials durant el darrer any ha set garantir el dret a l’assistència social bàsica tramitant les sol·licituds de Renda Social Garantida covid extraordinària, així com de la Renda Mínima d’Inserció”.

Serveis i activitats per a la ciutadania
D’altra banda, Ferrer ha assegurat que tot i la crisi generada per la covid s’ha seguit apostant per fer accions fetes en matèria d’Igualtat i LGTBI, per a la dona, en el món educatiu, de la joventut, l’esport i la cultura. “En aquestes àrees, i en totes les altres, s’ha hagut de fer esforços extraordinaris per poder continuar oferint serveis i activitats a la nostra ciutadania”, ha destacat.
Pel que fa a Patrimoni, la presidenta ha parlat sobre la beca d’investigació del Consell, enguany dotada amb 8.500 euros o les 25 subvencions per a la rehabilitació del patrimoni cultural entre altres iniciatives dutes a terme.

Sector primari
Alejandra Ferrer ha explicat que “continuam amb el suport a la Cooperativa del Camp i el Cens de Terres de Cultiu, que avui dia ja tenen més de 400 associats i 270 hectàrees de cultiu. “Treballam amb la incorporació de nous serveis que permetin la producció de productes locals, com el trull d’oli o l’obrador, i infraestructures com la confraria que han de garantir peix fresc per a residents i visitants”.

Energies renovables
Al llarg dels últims anys, s’han realitzat accions en l’àmbit de les diferents àrees que contribueixen positivament a la conservació i millora del medi ambient i també les destinades a reduir els efectes directes o indirectes que les activitats turístiques generen sobre la natura i de manera directa damunt la qualitat de vida del resident. Com a novetats, Formentera entra en un projecte pilot europeu per a la implantació d’energies renovables finançat per la Unió Europea, segons ha assenyalat Ferrer. “El nou contracte de residus de Formentera impulsarà la recollida orgànica, augmentarà les freqüències i renovarà contenidors i maquinària. La seva licitació i posada en marxa prevista és per a final d’aquest mateix any. Aquests canvis permetran que la recollida, neteja i el reciclatge estiguin adaptats a la nova realitat de l’illa”, ha declarat.

Reclamacions
Pel que fa a les reclamacions de Formentera, en paraules d’Alejandra Ferrer, “no deixarem de lluitar per aconseguir la regulació del fondeig a tot el litoral de Formentera i així mateix garantir la protecció marítima i terrestre del Parc Natural”. “Un altre projecte essencial és la regulació de l’estany des Peix, que ens permetrà reordenar aquesta zona emblemàtica de gran valor mediambiental. Continuam treballant en la licitació del projecte i en les bases de la regulació d’aquesta zona per garantir l’equilibri entre els usos i la seva protecció”, ha recordat la presidenta.

Habitatge
“Hem treballat molt tots junts per arribar a la sostenibilitat en els seus tres vessants: la mediambiental, la sociocultural i l’econòmica”, ha apuntat la presidenta, que ha afegit que “dins de la de sostenibilitat, hi ha la necessitat de garantir els drets bàsics de les persones, i un dels més importants és el de tenir accés a un habitatge digne, un dels reptes més complicats que tenim per endavant i en el qual ens hem d’unir totes les administracions per solucionar-lo”.

Obres
La presidenta també ha fet un repàs de les obres que aquest hivern s’han fet, “infraestructures imprescindibles per la ciutadania a Formentera com la nova escola de sant Ferran que estarà acabada per al curs vinent. O la residència de majors, en la qual ja han finalitzat les obres de l’edifici i actualment es continua treballant en la licitació del mobiliari, l’aprovació del reglament d’usos i l’execució del vial d’accés a la instal·lació, que començarà ben aviat. També, el Parc de Patinatge o el Parc Infantil de Sant Ferran que està prop d’acabar-se. I, finalment, també s’ha acabat una fase més de la reforma del port que inclou la Confraria de pescadors, a més de la fase II del projecte de reforma des Pujols”.

Mobilitat sostenible
“Aquesta sostenibilitat en la mobilitat marítima també s’estén damunt el territori. S’ha treballat en la limitació entrada vehicles, en el tancament de la finca d’Allà Dins, as Cap, i en la regulació de l’entrada a ses Illetes, que enguany es tornen a posar en marxa amb normalitat. Un dels exemples més destacats és el projecte Formentera.eco, que aquest estiu viurà el seu tercer any d’aplicació”, ha citat la presidenta.
En matèria de Mobilitat, Alejandra Ferrer ha assegurat que “continuarem treballant en el compliment del pla de mobilitat amb la millora del transport públic i la implementació de la nova contracta, amb més línies i més freqüències, nous autobusos adaptats a l’illa, més sostenibles i adaptats a persones amb mobilitat reduïda”.

Prioritats
En darrer lloc, la presidenta ha insistit que “les prioritats són clares. Hem aconseguit molt, projectes importants, demandes històriques, i ara ha arribat el moment d’aprofundir en el nostre model d’illa i, sobretot, en una Formentera on el més important siguin les persones i la seva qualitat de vida. El turisme, la nostra principal indústria, ha de servir també per estimular altres economies com l’artesania, l’agricultura, la pesca o la ramaderia. Volem un turisme respectuós, que sigui a la fi el mitjà per arribar a una vida de qualitat de les persones residents i que aquesta forma de vida i economia perduri en el temps”.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES