TOP
Vista aèria de la depuradora de Formentera. CAIB

Concessions a Formentera i Eivissa per a avançar en la reutilització agrícola de l’aigua

La Direcció General de Recursos Hídrics ha atorgat dues concessions per a optimitzar els recursos hídrics destinats a l’agricultura a Formentera i Eivissa, implementant solucions específiques per a enfrontar els desafiaments de disponibilitat i qualitat de l’aigua en cadascuna de les illes.

Formentera
Per a la Comunitat de Regants de Formentera, s’ha aprovat l’ús de 263.696 m³ anuals d’aigües depurades, provinents directament de l’efluent de la Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR). Aquestes aigües seran emprades específicament en les parcel·les agrícoles administrades per la Comunitat de Regants. El subministrament està destinat a donar suport a les operacions de reg agrícola a l’illa, contribuint directament a les pràctiques de cultiu locals.

La concessió s’ha atorgat amb un termini inicial de deu anys i la possibilitat de sol·licitar una pròrroga.

Eivissa
A Eivissa, amb la finalitat de poder posar en servei el funcionament de la bassa de reg de Sa Rota a Santa Eulària, construïda en 1995 i parada des de l’any 2000, la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi natural ha rebut la concessió per a utilitzar 87.000 m³ d’aigua dessalada durant els mesos d’hivern, provinents de la planta dessaladora de Santa Eulària. Mitjançant aquesta proposta es pretén barrejar l’aigua dessalada amb l’aigua depurada de la bassa de Sa Rota, amb la finalitat de corregir l’alt nivell de salinitat que impacta negativament en la productivitat dels cultius. La utilització d’aigua dessalada s’entén com una solució temporal fins que les actuacions conjuntes de l’Ajuntament i Abaqua, juntament amb la col·laboració dels usuaris, permetin reduir la salinització d’aigua que arriba al sistema de sanejament i depuració.

Aquesta concessió representa un compromís amb el futur sostenible de l’agricultura i la gestió sostenible del cicle de l’aigua en les Balears i suposa la posada en marxa d’una infraestructura essencial per a l’illa d’Eivissa, en abordar problemes crítics com l’escassetat d’aigua i la salinitat de l’aigua i el sòl.

La Direcció General de Recursos Hídrics estableix un precedent per a una gestió hídrica innovadora i responsable, impulsant un mètode eficaç per a combatre els problemes de salinització, garantint així la viabilitat a llarg termini de l’agricultura local.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES