TOP
Destaca l’albirament d’un exemplar de cigonya negra.

El canvi climàtic afecta les migracions de les aus a les Balears

La Conselleria balear de Medi Ambient assegura que el recompte hivernal d’aus aquàtiques, limícoles i gavines que s’ha dut a terme el mes de gener als diferents parcs naturals de les Illes Balears confirma que el canvi climàtic ja afecta les dinàmiques migratòries.
El recompte ha posat de manifest que el canvi climàtic afecta la dinàmica de les migracions d’aquestes poblacions. El cens ha finalitzat amb 16.061 aus de 70 espècies diferents comptabilitzades.
Tot i que la presència de la majoria d’espècies es troba en la línia del que és habitual els darrers anys, el cens mostra que algunes espècies deixen de migrar cap a les zones humides de l’arxipèlag per manca de fred. D’altra banda, també s’ha detectat que algunes aus reproductores ja no parteixen cap a l’Àfrica durant l’hivern, fet que comporta que la seva presència sigui més abundant a les Balears del que era habitual.

Recompte a les Pitiüses
Al Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera s’han comptat un total de 1540 exemplars: 988 a Eivissa de 35 espècies diferents i 552 a Formentera de 23 espècies diferents. Cal destacar també l’albirament d’un exemplar de cigonya negra, Ciconia nigra, espècie en perill d’extinció i de difícil observació.
A Formentera destaca la minva de les cabussoneres. Mentre que el 2019 es van registrar 613 exemplars, enguany han estat 280. Recordam que Formentera és el lloc d’hivernada més important de l’arxipèlag per a aquesta espècie.
El recompte d’aus, que s’ha dut a terme conjuntament amb el GOB a Mallorca, el GEN-GOB a Eivissa i la Societat Ornitològica de Menorca (SOM) a Menorca, ha estudiat cada un dels espais naturals on es poden trobar aquestes aus.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES