TOP
Els Bombers durant una actuació. Arxiu

El Consell demana als bombers que esperin a l’informe que ha de fixar les necessitats del parc

Òscar Portas, conseller de Seguretat Ciutadana, que afronta des de desembre un conflicte obert amb el cos de Bombers que ha deixat l’illa sense cobertura d’aquest servei durant les nits, ha demanat “una mica de paciència” a l’STEI, el sindicat que representa a la majoria dels efectius del parc. El conseller ha recordat que en el Ple del mes de novembre s’aprovà una proposta per instar al Govern balear a què elabori un informe per analitzar “la càrrega real de feina que suporta el parc de Bombers i les seves necessitats”, una reivindicació que també ha fet el sindicat. En el següent reproductor podeu escoltar l’entrevista sencera.

En aquest sentit, Portas ha destacat que té “el compromís de la Direcció General d’Emergències” del Govern de desplaçar personal a Formentera durant el gener per redactar aquest informe i ha “demanat a l’STEI que tengui una mica de paciència perquè a partir d’aquest informe tornarem a seure i veurem què podem fer a curt, mitjà i llarg termini”. Actualment, el cos està integrat per 16 efectius, comptant amb la bombera que s’ha incorporat avui mateix. Segons el sindicat aquesta xifra és insuficient i causa dels horaris que considera “irregulars” i que l’han portat a denunciar el Consell davant de Ia Inspecció de Treball.

Sense bombers de 22 a 10 h
El responsable de Seguretat Ciutadana ha detallat que ara com ara Formentera no disposa de la cobertura del servei del cos de Bombers durant les nits, de 22 h a 10 h. El conseller ha explicat que “la major part de la plantilla refusa fer les guàrdies localitzades a la nit, malgrat que s’han activat uns serveis mínims i el Pla Territorial d’Emergències“. Davant de la negativa dels bombers, l’administració insular ha obert 10 expedients i ha posat la situació en coneixement de la Direcció d’Emergències del Govern. Tot i això, Portas ha lamentat que encara no s’hagi desplaçat a Formentera cap responsable d’aquesta Direcció General per intervenir en el conflicte laboral. Així mateix, ha avançat que “quan Emergències comenci a fer els seus expedients i informes, seran més contundents” que l’actuació que fins ara ha dut a terme el Consell.

Les guàrdies de nit
L’integrant de l’equip de Govern insular ha afegit que a darrers de desembre elaborà una nova proposta de “quadrant excepcional” per al mes de gener “completament continuista amb el de 2023”, és a dir, amb torns de treball de 12 hores durant dos dies successius que deixen pas a quatre dies seguits de descans.
Durant els dos dies de feina, els bombers fan guàrdies presencials al parc de Bombers de 10 h a 22 h. Però és en la franja nocturna, de 22 h a 10 h on rau el conflicte, exposa Portas. Segons el Consell, aquestes guàrdies nocturnes “mai han set voluntàries”, com les defineix l’STEI, sinó “guàrdies localitzades amb un complement a la nòmina”. El titular de Seguretat Ciutadana a més, assenyala que tant els serveis jurídics del Consell com la jurisprudència consultada dona suport a la seva interpretació.
En el cas que durant la nit es produeixi un succés susceptible de la intervenció dels bombers, Portas espera que “els bombers que estiguin aquí, en el moment de l’alarma, intervinguin” i en cas contrari, vendrien efectius “segurament d’Eivissa”.
D’altra banda, el conseller ha indicat que durant el desembre el cap de Bombers, que refusava a elaborar el quadrant 2024, presentà la renúncia, si bé el Consell no l’ha acceptada perquè, de moment, el seu càrrec no es pot cobrir, explica Portas.

L’expulsió de Córdoba, a l’espera d’un informe jurídic
Preguntat per l’anunciada expulsió del president insular, Llorenç Córdoba, de la coalició de Sa Unió, Portas ha aclarit que els vuit consellers han signat el document pertinent, però que encara no s’ha fet efectiva perquè hi ha dubtes sobre els efectes que podria tenir sobre el funcionament ordinari del Consell. Portas apunta que els serveis jurídics insulars indiquen que hi ha diverses interpretacions sobre com podria afectar que el president quedi sense grup polític a les dinàmiques del Ple, les comissions informatives o les juntes de Govern. I n’ha posat un exemple: “Segons el ROC (Reglament Orgànic del Consell) un conseller no adscrit no pot formar part de la Comissió de Govern”. És a dir, continua Portas, “tendríem un president que ha de convocar la Junta de Govern, però no podria formar-ne part” i ha afegit: “Detallets com aquests n’hi ha uns quants”.
Per aquest motiu s’ha sol·licitat un informe extern i l’equip de Govern espera rebre’l aquesta setmana per presentar l’expulsió de Córdoba els pròxims dies. Tot i això, Portas ha precisat que el document està confeccionat perquè tengui efectes “a partir del 31 de desembre”.
Sobre les relacions amb el president, el conseller ha lamentat: “Dels bombers encara no m’ha dit com va la cosa, i això que el decret de serveis mínims el va signar ell, el Pla Territorial d’Emergències el va activar ell i els expedients també els ha signat ell”. Això sí, ha revelat que Córdoba li envià un missatge de Whatsapp sobre Sebastià Sagreras (portaveu del PP al Parlament) “que no li vaig contestar. Si em demana sobre feina del consell, sí que li contestaré”.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES