TOP
Aquest estiu s’han detectat 600 embarcacions fondejades sobre posidònia a Formentera. CAIB

Espanyols i francesos, principals responsables dels fondejos irregulars sobre posidònia

El Servei de vigilància de la posidònia ha fet durant aquesta temporada un total de 180.867 actuacions arreu de les Illes Balears. D’aquestes, 12.321 corresponen a embarcacions informades; 10.173 a les assistides per a un fondeig correcte (abans de fondejar); i 150.795 a les comprovades per saber si estaven sobre posidònia. A més, se n’han hagut de moure 7.578, dada que representa que el fondeig irregular a l’Arxipèlag ha estat d’un 5% (el 2022 aquest percentatge va ser d’un 10,8%).

Pel que fa a Formentera, les cinc embarcacions hi han executat 44.896 actuacions. Se n’han informat 554 i assessorat 919. De les 42.823 comprovades, se n’han hagut de moure 600 que destruïen la praderia de posidònia. Així, el percentatge de fondeig incorrecte ha estat d’un 1,4%.

D’altra banda, a Eivissa, les quatre embarcacions del Servei han dut a terme 46.359 actuacions, 3.938 de les quals corresponen a informacions i 3.951 a assessorament. A més, se n’han comprovat 36.251, de les quals se n’han mogut 2.219. D’aquesta manera, el fondeig irregular se situa en un 6,1%.

Cal recalcar que enguany els Agents de Medi Ambient han aixecat un total de 110 actes a embarcacions per fondejar sobre posidònia arreu de les Illes: 11 a Formentera i Eivissa, 48 a Menorca i 51 a Mallorca.

A més, la Conselleria balear Medi Natural recorda que aquesta temporada s’ha incorporat una nova aplicació per recollir dades específiques de les embarcacions que fondegen damunt posidònia, incloent-hi la tipologia de vaixell, la nacionalitat del patró i les raons per un fondeig incorrecte. En aquest sentit, s’ha comprovat que els velers i les embarcacions de motor privades són les més involucrades en fondejos irregulars, especialment quan provenen del litoral peninsular i de la costa francesa.

Dels vaixells que han fondejat de manera incorrecta, un 81,6% no han utilitzat aplicacions cartogràfiques de fondeig. L’anàlisi de les dades recollides indica que el desconeixement i l’error són les principals causes d’ancoratge irregular. El Servei subratlla que la manca de consciència és més pronunciada entre els patrons no locals i aposta per la necessitat d’educació i conscienciació en l’àmbit internacional.

Amb les dades de 2023, el Servei de vigilància revela una reducció anual dels impactes a les praderies, un augment del coneixement i de la col·laboració del sector nàutic i la contribució a la xarxa mediterrània de posidònia, amb les Illes Balears com a model per a la conservació de les praderies.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES