TOP
L’àrea de Salut ha confirmat la reincorporació d’una de les internistes a l’abril i la presencialitat de l’oncòleg la setmana vinent.

El Ple demana que es reprenguin les consultes d’oncologia

Avui s’ha celebrat el ple ordinari del mes d’abril del Consell de Formentera. En la sessió s’ha aprovat per unanimitat una moció d’urgència conjunta sobre les consultes d’oncologia a Formentera per instar el Servei Balear de Salut, depenent de la Conselleria de Salut balear, així com l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, a reprendre, com més aviat millor, les consultes mèdiques d’oncologia presencials a Formentera i, en segon lloc, instar el Govern a continuar treballant per blindar el dret a una sanitat pública de qualitat, un dret fonamental per al qual totes les forces polítiques han de continuar treballant.

D’altra banda, ha rebut el vist i plau de tots els consellers del Ple la proposta d’aprovació del Pla insular de gestió del patrimoni cultural de Formentera 2022-2023. Una proposta que en paraules de la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, és “continuista amb el pla anterior aprovat en gener de 2020, però també innovador perquè posarà el focus de la investigació en nous béns com ara es Monestir de la Mola”.

Algunes de les actuacions prioritàries seran aconseguir documentació del patrimoni cultural immaterial; fer un estudi interdisciplinari de la colònia penitenciària de la Savina i també des Monestir; fer un estudi del procés del repoblament de Formentera durant el segle XVIII; fer un estudi historicoarqueològic de béns immobles amb alt grau de deteriorament; i fer noves intervencions arqueològiques no invasives i en jaciments ja excavats.
Aquest document també recull les passes que s’han de fer per tenir el futur Museu de Formentera. En aquest sentit, destaca la proposta d’elaboració i aprovació del projecte de rehabilitació i de museografia de can Ramon.

Regulació dels accessos as caló des Mort 
A més, a la sessió plenària s’ha donat suport, amb els vots de l’equip de Govern i l’abstenció de l’oposició, a la proposta d’aprovació de la regulació específica per a les vies d’accés a les zones des caló des Mort i es Ram.

El conseller de Mobilitat, Rafael González, ha explicat que “aquest és un espai que rep molts visitants durant la temporada estival, un fet que ha provocat problemes d’afecció al medi ambient, d’aparcament, de circulació i d’accés dels vehicles d’emergència“.

Per evitar-los, aquest estiu es regularà l’accés i estacionament de vehicles a les zones des caló des Mort i es Ram entre l’1 de juny i el 30 de setembre. “L’espai se senyalitzarà i un controlador d’aparcament informarà de la prohibició d’aparcar en aquestes zones i redirigirà els vehicles a la zona urbana propera que sí que disposa de zones d’aparcament; sí que estarà permès que els vehicles aturin perquè baixin els passatgers”, ha declarat el conseller. Així mateix, els controladors tendran potestat per sancionar i retirar els vehicles que incompleixin la norma. També podrà actuar-hi la Policia Local, a més de la Guàrdia Civil, fins ara l’única autoritat que tenia competència en aquest espai protegit.

Venda ambulant no autoritzada
El Ple també ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups polítics l’aprovació inicial de l’ordenança sancionadora de la venda ambulant no autoritzada.

La presidenta del Consell de Formentera, i també responsable de Comerç, Ana Juan, ha explicat que “aquesta ordenança s’ha fet perquè la normativa sigui fàcil d’entendre i d’aplicar i no doni opció a diferents interpretacions. De manera que puguem lluitar contra la venda ambulant no autoritzada a la nostra illa que tant de mal fa al comerç local”.

Venedor ambulant a ses Illetes. 7bts

Aquesta ordenança prohibeix la venda ambulant no autoritzada en l’espai públic, de qualsevol mena d’aliments, begudes i altres productes o serveis, i també prohibeix la col·laboració amb els venedors ambulants. A més, recull que les persones o entitats organitzadores de qualsevol acte públic, reunió, activitat cultural, lúdica, festiva, esportiva o de qualsevol altra índole vetlaran perquè durant la celebració no es produeixi venda ambulant i, en cas de produir-se, ho hauran de comunicar als agents de l’autoritat. Aquestes conductes prohibides són constitutives d’infracció greu i seran sancionades amb una multa de 1.600 €.

Cooperativa del Camp
El Ple ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de Govern i de l’oposició la proposta d’aprovació de l’acció concertada de la Cooperativa del Camp. “Aquesta proposta té l’objectiu de continuar amb el programa públic de recuperació del sector agrícola i millora de l’entorn rural i del paisatge de Formentera efectuades per la Cooperativa del Camp durant aquest 2022”, ha apuntat el conseller d’Economia i Hisenda, Bartomeu Escandell.
Així, el Consell reserva una partida de 130.000 euros perquè la cooperativa segueixi “reactivant el camp formenterer, una feina vital per a la nostra illa”, ha destacat Escandell.

Telecomunicacions
A la sessió plenària s’ha aprovat per unanimitat la proposta relativa als serveis i infraestructures de les empreses de telecomunicacions. Segons ha explicat la consellera de Noves Tecnologies, Vanessa Parellada, “les incidències registrades durant la primera quinzena del mes d’abril, malgrat que puguin no estar relacionades entre si i ser fortuïtes, han tornat a posar en evidència l’enorme dependència que en tenim d’elles”.

Amb aquesta proposta s’insta un cop més les empreses que ofereixen serveis de telecomunicacions a la nostra illa a adaptar els recursos destinats a la realitat de Formentera, mantenir les infraestructures en condicions òptimes i tenir en compte la triple insularitat. Així mateix, se’ls insta a respondre davant les avaries amb la màxima celeritat i eficiència per minimitzar les conseqüències que ocasionen a la població.
Segons ha afegit Parellada, “des del Consell continuarem col·laborant amb aquestes empreses per facilitar i minimitzar l’impacte del seu desplegament al nostre territori i perquè continuïn amb el progressiu soterrament de les esteses aèries aprofitant les diferents obres de millora que es vagin emprenent”.

Altres proposicions
El Ple també ha aprovat amb el suport de tots els grups polítics una proposta presentada conjuntament entre l’equip de Govern i l’oposició per a la dotació pressupostària per al trasllat de residus generats a l’illa de Formentera.
Amb aquesta proposta s’insta el Govern de l’Estat a dotar pressupostàriament la partida necessària per al trasllat de residus de l’illa de Formentera a la planta de Ca Na Putxa, anualment en el marc de la normativa sobre residus esmentada, i demanar el compliment dels programes i plans que preveu la llei per fer efectiva aquesta via de finançament.

D’altra banda, s’ha aprovat per unanimitat la proposició de Sa Unió relativa a la cafeteria del poliesportiu. En aquesta proposta es demana que es publiquin els plecs per la nova contracta del bar-cafeteria del poliesportiu Antoni Blanc com més aviat millor i que en aquestes bases es tenguin en compte la creació de zones de dinamització infantil i juvenil, i es valori l’oferiment d’una carta que fomenti una alimentació saludable, sobretot en edats infantils, entre altres consideracions.

 

Votació gairebé unànime al ple del Consell. CIF

Compareixença de Susana Labrador
Finalment, ha comparegut davant el ple la vicepresidenta segona i consellera de Cultura i Educació, Susana Labrador. Pel que fa a l’àrea d’Educació, la consellera ha destacat que aquest curs escolar s’ha obert l’escoleta de Sant Ferran, que el dia 2 de març va crear un nou grup de nadons (amb set infants nascuts el 2021), un servei bàsic per ajudar les famílies de Formentera. També ha parlat sobre l’àmplia oferta de l’Escola de Música i Dansa i de totes les ajudes que s’ofereixen des d’aquesta àrea a tots els estudiants i centres educatius de l’illa.

Pel que fa a l’àrea de Cultura, Susana Labrador ha destacat que tot i aquests dos anys marcats per la covid s’ha continuat fent feina per oferir una programació d’actes culturals continuada i de qualitat, i per donar suport als artistes i al teixit creatiu local. En aquest sentit, també ha fet un especial agraïment a totes les associacions culturals i comissions de festes que fan feina per la cultura i que organitzen esdeveniments culturals i festes patronals a Formentera. Actualment, entre els objectius prioritaris de l’àrea hi ha la redacció del pla de cultura. Labrador també ha destacat que, a la vegada que s’ha posat en marxa l’Espai Cultural de Sant Ferran, “treballarem en el que ha de ser el projecte definitiu de l’equipament del Centre Cultural i de les Arts d’aquesta localitat”.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES