TOP
La consellera balear de Salut, Manuela García, en una imatge institucional. CAIB

Govern: la base del 061, a punt d’acabar. La unitat de Salut de la Mola, “no s’ha valorat”

La consellera balear de Salut, Manuela García, ha repassat els projectes relatius a Formentera en l’àmbit sanitari. Pitjant a continuació podeu escoltar l’entrevista completa.

Base del 061
Sobre la inauguració de la nova base del 061, situada al costat de l’Hospital de Formentera, ha anunciat que està prevista per al mes de març i que les obres estan “pràcticament finalitzades”. La nova base del SAMU 061 suposa una inversió d’uns 2,7 milions d’euros i té una superfície de 890 m² dividits en dues plantes connectades internament, d’acord amb la informació sobre el projecte divulgada el 2022. La base disposarà de tres recursos de guàrdia (ambulàncies): una unitat de suport vital bàsic (USVB), una de suport vital avançat (USVA) i una de transport sanitari no urgent (UTSNU).

Unitat Bàsica de Salut de la Mola
D’altra banda, García ha declarat que “inicialment” des del Govern balear no “s’ha valorat” el projecte de la Unitat Bàsica de Salut de la Mola “perquè des del punt de vist estratègic és molt més factible concentrar tot l’àmbit sociosanitari en un mateix indret, perquè d’aquesta manera es pot assegurar una cobertura i una accessibilitat important des del punt de vista sanitari” (…) “és a dir”, ha continuat la consellera, “en el moment actual no s’ha contemplat fer el centre de Salut de la Mola”. Preguntada si el projecte quedava descartat, García ho ha negat, i ha matisat que “en el moment actual no està dins de les línies previstes per aquest primer any”.
Cal recordar que el novembre de 2022, el Ple insular aprovà instar al Servei Balear de Salut a la creació d’una Unitat Bàsica de Salut (UBS) ubicada a la zona del Pilar de la Mola. A més, a les acaballes de la darrera legislatura, en el gener de 2023, el Govern balear elaborà el pla funcional per crear una unitat bàsica al Pilar de la Mola. Segons informà llavors la conselleria de Salut, la creació d’una unitat bàsica a la Mola responia a l’increment de la població i a la situació aïllada d’aquest nucli. En aquest sentit, la mateixa font precisava que, d’una banda, Formentera havia superat les 15.700 targetes sanitàries, i, de l’altra, que les característiques pròpies del Pilar de la Mola fan que aquest nucli gairebé sigui “una illa dins una illa”.

Nou Centre d’Atenció Primària
A més, García ha indicat que les feines de construcció del nou centre de Salut, vora de l’Hospital, conclouran “a finals de 2024 o principis de 2025”, si no sorgeix cap imprevist. Cal precisar que la consellera ha patit una confusió i es referia, realment, a la licitació de les obres i no a la finalització de les mateixes. En tot cas, les feines tenen un termini d’execució de 15 mesos. Aquesta actuació respon a la necessitat d’alliberar espai a l’Hospital de Formentera, impulsant que les consultes d’Atenció Primària es concentrin en el nou edifici. La titular de Salut ha explicat “una vegada realitzat el [nou] centre de salut” caldrà estudiar com es repartirà el nou espai generat a l’Hospital i ha apuntat que una de les possibilitats és dedicar-lo a “més consultes externes”.

Places de difícil cobertura
Sobre les dificultats de contractació en l’àmbit de la salut a les Pitiüses, la consellera ha assenyalat una de les mesures del Govern per fomentar l’arribada de professionals, que els llocs de feina amb categoria A1 i A2 (personal de medicina i infermeria, principalment) tenguin la consideració de places de difícil cobertura. Aquesta declaració suposa un “complement retributiu de 6.600 euros anuals per metges, i 4.800 euros anuals per infermeria”, recorda la responsable de Salut.
A més, en el servei d’oncologia les places d’especialistes s’han declarat de molt difícil cobertura, una figura que a més dels increments salarials també contempla millores formatives, accés a la investigació i estabilitat, “perquè els contractes mínims són de tres anys”. De fet, García ha confirmat que l’àrea de Salut Pitiüsa té cobertes quatre de les cinc places contemplades en oncologia, de manera que el cinquè especialista es desplaça des de Mallorca. La consellera ha indicat que al llarg del 2024 està previst cobrir aquesta cinquena plaça, tot i que ha assenyalat que disposar d’un “llaç d’unió amb l’Hospital de Son Espases”, el centre d’on provenen els especialistes que venen de Mallorca, és positiu per mantenir els facultatius “al dia en investigació”.
Preguntada sobre si el fet que el català hagi passat de ser un requisit a un mèrit en la contractació de personal de salut ha donat bons resultats, García ha argumentat que no és una sola mesura sinó el conjunt d’elles la que farà més atractiu el lloc de feina: “No s’atrau només els professionals per un increment en la retribució, ni per eliminar un requisit, però sí pel conjunt de totes les mesures” com “la retribució, facilitar la formació, donar seguretat en la contractació” o “poder tenir accés a la investigació”.

Compartir

Comentaris (1)

  • Pedro Galli

    “complement retributiu de 6.600 euros anuals per metges, i 4.800 euros anuals per infermeria”
    Se sigue discriminando por profesión las retribuciones estatales a los pluses por trabajar en Formentera, cuando en realidad responden a estímulos de atracción a este entorno.
    Dicho más claro, a todos los trabajadores deberían pagarles el mismo monto del plus -el máximo posible- no importando si se trata de diferentes categorías sanitarias, porque es discriminación por tipo de formación y ése no es el punto en cuestión.
    Y el requisito del catalán actualmente no se está aplicando. Los nombramientos actuales de plazas de estabilización aplican obligatoriedad de la lengua catalana/balear, sin ser de tipo mérito. Quien no la presente en dos años, pierde -dicen…- la plaza.
    Dice: “Los aspirantes en servicio activo que no dispongan de la titulación de catalán (según la modificación de marzo de 2023) disponen de una moratoria de 2 años para obtener el título”.

Deixa una resposta

PROGRAMES