TOP
Punt on es va pactar l’amarrament de les barques d’excursions marítimes.

L’APB no trasllada les excursions marítimes i aguditza la falta de places per al xàrter nàutic al port

L’Autoritat Portuària de Balears (APB) ha informat Ràdio Illa que no procedirà al trasllat dels punts d’amarratge de les embarcacions d’excursions marítimes procedents d’Eivissa a la seva nova ubicació, prop de l’Estació Marítima, “fins que no es resolgui la situació amb l’anterior autoritzat”. L’APB fa referència a la negativa de Marina de Formentera a abandonar les instal·lacions de la dàrsena de Ponent malgrat que el títol per explotar-la caducà a finals de maig.
El fet que les embarcacions d’excursions marítimes continuïn atracant prop del passeig (vora l’antic Rincón Gallego) ara per ara bloqueja les obres en aquest moll, que en compliment de la reordenació del port haurien de permetre la instal·lació de 32 amarraments per a barques de lloguer de petita eslora. Aquesta circumstància aguditza la falta d’amarraments per al sector del xàrter nàutic en el port de la Savina.

Les embarcacions d’excursions marítimes segueixen a la seva antiga ubicació.

Marina de Formentera deixa via lliure al nou moll per a excursions
La negativa de l’APB a procedir al trasllat de les embarcacions d’excursions a la nova ubicació, vora l’Estació Marítima, ha provocat que aquest moll estigui sense ús en plena temporada turística (vegeu imatge principal). Aquesta decisió de l’APB contrasta amb els dos escrits que ha registrat Marina de Formentera, un dirigit a l’APB i l’altre al Consell, en què afirma que no interposa cap dificultat davant l’ocupació d’aquesta zona, que abandonà quan caducà el seu títol d’explotació, el passat 28 de maig. Cal recordar que fins al mes de maig aquest moll s’havia emprat per a l’amarratge de iots d’esbarjo de gran eslora i que era gestionat per Marina de Formentera.
Juanjo Costa, gerent d’aquest port esportiu, ha declarat que ara “la pilota està al terrat de l’APB, per si vol continuar amb la reordenació que tenia prevista”. I ha afegit que la decisió de Marina de Formentera de mantenir la gestió de la dàrsena de Ponent, “només té relació amb la resta de les instal·lacions i no afecta” al nou moll per a excursions marítimes, que a més, ha set reformat recentment per complir amb aquesta finalitat.

Barques de xàrter en sec o a l’estany
Toni Juan ‘Pins’, empresari de Nàutica Pins, fundada fa 35 anys, i vocal de l’Associació Usuaris Professionals del port de la Savina, ha declarat a Ràdio Illa que la falta d’amarraments genera una “situació molt complicada” en què algunes empreses han deixat en sec les seves barques o les han sumat a les que ja hi havia a l’estany des Peix, on està prohibit el fondeig per a embarcacions que desenvolupin una activitat econòmica. Cal destacar que el Consell, Govern i Guàrdia Civil han anunciat l’inici d’una campanya de seguretat i vigilància per controlar les activitats irregulars de navegació que es puguin desplegar a l’estany des Peix. Ràdio Illa té constància que agents de l’institut armat han visitat aquest paratge, si bé l’Oficina Perifèrica de Comunicació de la Guàrdia Civil ha informat que fins ara no s’ha formulat cap proposta de sanció.
Davant la impossibilitat d’amarrar al port, a més de deixar-les en sec o a l’estany, algunes empreses de xàrter nàutic han optat per fondejar les seves barques amb àncora a la zona exterior del port i pròxima al moll de pescadors, prop de Sa Sequi.

Barques de lloguer a l’estany des Peix.

Usuaris del port que se senten “moneda de canvi”
En el seu cas, ‘Pins’ ha hagut de deixar en sec 8 de les 11 embarcacions de les quals disposa. A més, per les tres barques que sí que ha obtingut plaça al port, les tarifes del lloguer d’amarratge s’han “multiplicat per quatre” amb relació a les de l’any passat. Sobre aquest augment, ‘Pins’ indica que acaba repercutint en la clientela: “Tots sabem que som una illa cara, però no caríssima. Ja ens trobam amb clients que ens estan cancel·lant reserves” per mor de l’increment de preus.

Embarcacions de lloguer al port de la Savina.

L’empresari entén que la negativa de l’APB de procedir al trasllat de les excursions marítimes, que al seu temps bloqueja l’adequació del nou moll per a xàrter nàutic, “és una mida de pressió” i assenyala: “Ens estan fent servir de moneda de canvi. És injust que s’estigui jugant amb el nostre pa. És lamentable que les administracions que haurien de vetllar pel benestar de la ciutadania estiguin perjudicant-nos”. I afegeix: “No sé si en el Consell es fan càrrec de com està de complicada la situació”.

 

 

 

Compartir

PROGRAMES