TOP
Professorat de l’IES Marc Ferrer en defensa de la llengua catalana en l’àmbit educatiu. IES Marc Ferrer

Llibertat “total i absoluta” dels centres per acollir-se, o no, al projecte lingüístic del Govern

Després de la reunió mantinguda amb els directors dels centres públics, la conselleria balear d’Educació ha informat que en el curs 2024-2025 es farà efectiu el dret de les famílies a triar la llengua de primer ensenyament que volen per als seus fills.

Normativa vigent
Segons la conselleria, aquesta decisió està emparada per la normativa vigent, ja que el dret de les famílies a triar la llengua, sempre que sigui oficial a les Illes Balears, en què volen que els seus fills rebin l’educació a l’etapa d’Infantil i a primer i segon de Primària està previst en el Decret 92/1997, de 4 de juliol, conegut popularment com a Decret de Mínims (Article 9); l’article 18.2 de la Llei 3/1986, de 29 d’abril (article 18) i la Llei d’Educació de les Illes Balears (Article 135.1.c).

Les famílies triaran aquesta llengua en el moment que l’infant s’incorpori al sistema educatiu dins els cursos anteriorment indicats.

Llibertat dels centres educatius
En el curs 2024-2025 es posarà en marxa un pla pilot voluntari de lliure elecció de llengua a la resta d’etapes de primària. Aquest pla es basarà en tres pilars fonamentals:

1-. El respecte més absolut a la normativa actual. No es canviarà ni una coma de la normativa educativa existent.
2-. El respecte més absolut a l’autonomia de centre, a l’autonomia pedagògica i al projecte lingüístic de cada centre.
3-. La voluntarietat dels centres. Aquesta voluntarietat implica que aquell centre que no li agradi, que no ho consideri necessari o que vulgui continuar amb el seu projecte lingüístic, simplement no s’ha d’acollir al pla pilot. No es tracta de cap imposició per part de la Conselleria. Tots i cada un dels centres de les Illes Balears tindran la llibertat total i absoluta de fer el que vulguin en relació amb el pla.

Extensió del pla a secundària
En el curs 2025-2026, la Conselleria d’Educació posarà en marxa el pla pilot voluntari de lliure elecció de llengua a les etapes de secundària d’acord amb els tres pilars abans esmentats.

Actualment s’està treballant en el seu desplegament. Es presentaran i explicaran les línies generals del pla en el Parlament de les Illes Balears en una compareixença voluntària del conseller d’Educació, Antoni Vera, el pròxim 8 de febrer.

A partir d’aquell moment el pla pilot es consensuarà amb tots els sectors implicats per elaborar el text definitiu del projecte.

Prohibició dels mòbils
D’altra banda, la prohibició de l’ús de telèfons mòbils als col·legis públics i concertats de les Balears s’aplicarà a partir del curs vinent. La prohibició de l’ús de mòbils es desenvoluparà a través d’un decret o d’una ordre que està confeccionant la conselleria balear d’Educació. Sindicats i centres educatius tenen fins al dimecres de la setmana entrant per a fer les seves propostes.

La norma no impedirà que els alumnes puguin dur els telèfons als col·legis o instituts, però sí que es prohibirà el seu ús excepte per raons pedagògiques. Els docents no podran supervisar el contingut dels aparells.

El decret o ordre vindrà acompanyat d’un pla per prevenir les addiccions a les pantalles; tant a Internet com a les xarxes socials i als mòbils.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES