TOP
Fragment de l’obra de Mar Ample, ‘Inhabitabilitat territorial’.

Mar Ample reivindica el dret a l’habitatge en una col·lectiva a l’Arxiu del Regne de Mallorca

Dos artistes establerts a Formentera, Mar Ample i Álvaro Mendoza, participen en l’exposició col·lectiva ‘Art per l’Estatut’, impulsada amb motiu del 40è aniversari de l’Estatut d’Autonomia de les Balears i que té lloc a l’Arxiu del Regne de Mallorca, des d’ahir i fins al 23 d’abril. La mostra està organitzada per la Direcció General de Relacions Institucionals i està comissariada per Toni Torres. ‘Art per l’Estatut’ recull les obres de 59 artistes (a més dels dos de Formentera, n’hi ha 10 de Menorca, 16 d’Eivissa i 31 de Mallorca) i es pot visitar els dilluns, dimarts i dijous de 09.00 a 19.30 hores, i els dimecres i divendres de 09.00 a 14.30 hores.
El text estatutari ha estat la font d’inspiració per a la producció artística dʻaquests creadors, que han desenvolupat la seva obra a partir dʻun dels 139 articles de lʻEstatut.
En el cas dels formenterers, d’una banda, Mar Ample ha presentat Inhabitabilitat territorial, un collage de 30 x 42 cm inspirat en l’article 70.1 de l’Estatut, relatiu a les competències dels consells insulars en urbanisme i habitabilitat. La formenterera d’origen valencià ha declarat a Ràdio Illa que amb aquesta peça ha volgut presentar “una crítica de la situació que estem vivint i que s’està convertint en un greu problema”, amb relació a la falta d’habitatge. Ample indica que ha volgut posar “l’art al servei d’un poble, que sembla que calla davant aquesta situació”. Amb aquesta premissa, l’artista reivindica “els nostres drets com a persones, siguem d’on siguem, de poder habitar el territori d’una manera digna i respectuosa, cosa que sembla bastant impossible davant aquesta situació que ens està tocant viure”. Per a la formenterera, ha set una “bona ocasió poder criticar i reivindicar açò en una mostra on es vol visibilitzar els 40 anys d’Estatut, on es recullen tantes i tantes coses que, des del meu parer, es queden només en paraules”.

L’obra d’Álvaro Mendoza.

La bandera de les Illes
D’altra banda, Álvaro Mendoza ha presentat una pintura de 29,7 x 42 cm eleborada amb tècnica mixta i titulada Article 6.1 (la bandera de les Illes Balears). Al respecte de la seva creació, Mendoza entén que “el símbol com a representació de la imatge d’una determinada societat es converteix en mercaderia emocional”. I afegeix: “El fet del quotidià l’interpreto partint des de la irregularitat del traç, del que s’ha fet servir, des de la imperfecció. La presència del color vermell taca al color groc. El paper esquinçat i enganxat sobre la pintura narren l’ús del símbol com a objecte de consum”.
En la inauguració de l’exposició, la consellera Mercedes Garrido ha reivindicat que la mirada d’aquests 59 artistes a través de les seves obres “permet redescobrir l’Estatut, que a primera vista pot resultar poc atractiu i poc inspirador; encara que ara es veu que no és així i que darrere de cada article pot haver-hi tot un món d’imaginació i creació”.

Tots els participants
A més d’Ample i Mendoza, a la mostra hi participen els artistes Mariano Mayol, Beatriz Polo, Tomeu Estelrich, Carles Moll, Maria Puerto, Rita Bretones, Carles Guasch, Miguel Ángel Garcia, Mateu Bauzà, Luis Febrer, Pilar Cerdà, Ana Uceda, Lluís Vidaña , Aphon, Joan Pascual, Cristina Torbellina, Toni Planells, Paca Florit, Marga Guasch, Marga Juan, Enric Servera, Marga Pons, Antoni Marí, Pacífic Camps, Yolanda Adrover, Ramon Company, Daniel Castilla, Pau Garriga, Tomeu Coll, Yoa Covas, Josefina Torres, Ener Asniak, Pep Guerrero, Gabriela Seguí, Luis Maraver, Matilde Hernández, Dolors Comas, Diana Bustamante, Carmen de los Llanos, Nuria Bosch, Florit Nin, Francesc Ramis, Jorge Cabral, Zulema Bagur, Joan Costa (escultures), Catalina Martorell, Esther Olondriz, Patricia Boned, Miquel Planas, Jaime Roig de Diego, Doralice Souza, Carmen Liberal i Bàrbara Juan.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES