TOP
José Ramón Mateos, avui a Ràdio Illa.

Mateos (UGT), sobre els retards a Urbanisme: “La solució no és posar més personal”

José Ramón Mateos, delegat sindical d’UGT al Consell, ha presentat a Ràdio Illa la proposta d’implantació progressiva de la setmana de quatre dies de feina o de 32 hores treballades. Així mateix, també ha abordat altres assumptes, com la situació dels tràmits de l’àrea d’Urbanisme o les possibles mobilitzacions del personal del servei de residus.

Sobre la nova proposta horària, Mateos ha sol·licitat la creació d’una comissió de treball per estudiar la viabilitat d’aplicar aquesta mesura en el si del Consell, si bé assenyala que el mateix model es podria implementar en altres entitats públiques i privades. El representant sindical assegura que aquest patró horari s’ha assajat en algunes empreses, resultant amb l’increment de la productivitat, la millora de l’ambient laboral i l’augment de la qualitat de vida de les persones. En paraules seves, “no es tracta de treballar menys sinó de distribuir millor el temps”.
Així mateix, Mateos ha fet una defensa de la feina dels treballadors públics i ha esgrimit que si, com diu “la mala fama, fos una ganga” fer feina a les administracions, no veuríem constants ofertes de feina al Consell, una entitat que, segons el sindicalista, pateix d’una excessiva rotació de personal. En aquest sentit, el representant d’UGT ha afirmat que aquest nou model horari podria ser un atractiu per captar talent per a la plantilla del Consell i ha conclòs: “Si ara estam treballant 35 hores [a la setmana], de veritat és impossible plantejar una jornada de 32?” Mateos admet que “a curt termini no és factible [aplicar la setmana de quatre dies] en alguns llocs, però en altres sí, i això obriria un món de possibilitats que ara mateix no som capaços d’imaginar”.

Urbanisme
Sobre el possible impacte negatiu que aquesta mesura podria tenir en algunes àrees del Consell, com ara Urbanisme, on s’acumulen retards en la tramitació administrativa, Mateos ha declarat: “Tenc els meus dubtes que [els retards] siguin perquè [els treballadors] tenen massa feina. La solució no és posar més personal, potser la solució implica agilitzar tràmits i treballar d’una altra manera”. A més, el membre d’UGT ha agregat que hi ha “directrius polítiques” que pretenen “absurdament plantejar que potser el problema de la construcció a Formentera demana alentir la sortida de llicències”. En canvi, per Mateos “si no vols que es construeixi a Formentera, s’ha de fer una moratòria i punt”, però per això cal “valentia política”.

Mobilitzacions del personal del servei de residus
Sobre l’anunci d’UGT Serveis Públics, que planteja mobilitzacions per desbloquejar el procés de la nova adjudicació de la neteja viària i de residus de Formentera així com la negociació del conveni col·lectiu de la plantilla, ha afirmat que l’actual contracta està “prorrogada” des de fa massa anys, cosa que provoca que la situació ja sigui “insostenible”. El sindicalista ha apuntat que el conflicte “no apareix de sobte, fa temps que s’avisa i el Consell fa 4 o 5 anys que treballa amb el plec” de condicions per a la nova licitació. Així, segons Mateos, les condicions que exigeix el servei de residus de 2023 no es corresponen amb els d’una licitació que començà a funcionar el 2008 i explica: “Els treballadors fan filigranes per fer la feina, fan més del que poden sense mitjans [materials]”. A més, ha afegit: “És normal que també demanin un nou conveni, tenen els salaris congelats des de fa anys i estan pendents d’un plec que no surt, amb sous de 1000 o mil i pocs euros, i això no és sostenible”.
Finalment, Mateos ha pronosticat que encara que la licitació es tanqui durant el primer trimestre d’enguany, tal com ha anunciat el titular de Medi Ambient, Toni Tur, poden sorgir problemes com la falta de mitjans adequats per complir amb la contracta: “L’empresa que guanyi haurà de proveir-se de serveis, de camions… veurem quan es tarda a subministrar els camions específics que es fabriquen a posta. Durant aquest estiu segurament aquests camions no existiran. Veus la gravetat de l’assumpte? Un destí turístic ha de tenir dos coses, seguretat i neteja, i a partir d’allí tota la resta”.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES