TOP
Antoni Tur avui a Ràdio Illa.

El Consell estudia avançar amb les adjudicacions dels lots de gandules mentre espera la resposta de Costes sobre les concessions

Antoni Tur, conseller insular de Medi Ambient, ha declarat a Ràdio Illa que la proposta de denegació que ha fet Costes amb relació a la sol·licitud del Consell per establir les concessions de platja del concurs 2022-27 frega el “surrealisme”, ja que afecta uns serveis que ja s’han anat autoritzant durant “un munt d’anys” anteriorment. A més, el conseller opina que l’escrit remès per Costes per argumentar la proposta de denegació “és poc rigorós”. En aquest sentit, ha indicat que fins que Costes no respongui a les al·legacions que ha formulat el Consell, la institució insular no pot prendre cap decisió sobre el concurs que afecti els lots subjectes al títol de concessió, com els quioscos. En canvi, Tur ha anunciat que el Consell està estudiant la possibilitat d’avançar amb l’assignació dels lots de gandules i para-sols, que compten amb un títol habilitant diferent, d’autorització. En el següent reproductor podeu escoltar l’entrevista sencera.

El responsable de Medi Ambient ha apuntat que atesa aquesta situació, no es pot “aventurar” a precisar en quin termini pot concloure el concurs dels lots de platja, ja que aquest procés administratiu està pendent encara de la resposta de Costes. Tur ha resumit: de moment s’ha fet una “proposta d’adjudicació basada en la valoració de la mesa de contractació que s’ha d’elevar a la Junta de Govern”, que és l’organisme competent per realitzar l’assignació definitiva dels lots. Independentment de la recent proposta de denegació de Costes, Tur ha afegit que la demora en el procés del concurs, que començà el 2021, es pot explicar per uns condicionants que s’han anat exposant el darrer any: “La participació altíssima, amb gran quantitat de documentació que ha calgut revisar i diversos contenciosos administratius”, que haurien saturat l’àrea de Medi Ambient. Tanmateix, el conseller ha assenyalat que la “continuïtat de serveis a les platges està garantida amb els antics gestors” i ha agregat que per aquesta finalitat es compta amb un títol habilitant vàlid fins a 31 de desembre de 2025.

Dos setmanes per finalitzar la instal·lació del fondeig regulat a l’estany des Peix
D’altra banda, el conseller ha avançat a Ràdio Illa que la previsió de Tragsa, que porta a terme les feines del sistema de fondejos regulats a l’estany des Peix, és d’instal·lar els ancoratges de baix impacte que queden pendents en unes dos setmanes, si el mal temps no ho impedeix. Passat aquest temps, afegeix Tur, “tendríem el complex d’instal·lacions ja col·locat” i es procediria a ubicar les embarcacions que han obtingut plaça i fer les darreres feines per retirar els “morts” que encara resten al fons de l’estany.
Pel que fa a la neteja d’aquesta llacuna protegida, Tur ha assenyalat que s’ha portat a terme una feina “sense precedents” que, una vegada completada, suposarà la retirada d’uns 1.500 “morts” de formigó i ferro. Amb tot això el titular de Medi Ambient ha afirmat que la regulació de l’estany estarà conclosa i en ple funcionament abans que comenci la temporada turística.

Prova per evitar llenegar a les rampes
D’altra banda, Tur ha admès que les dos rampes desmuntables per botar embarcacions, situades a sa Boca de s’Estany i as Copinar, “no són prou resistents”, ja que sovint pateixen desperfectes per mor del mal temps. Per aquest motiu el Consell està buscant una proposta alternativa. Així mateix, el conseller ha apuntat que en la rampa de sa Boca s’està instal·lant un sistema que eviti les relliscades, que segons els usuaris, és un dels seus majors problemes. En el cas que la prova tengués èxit, el mateix sistema s’empraria a la rampa des Copinar. Paral·lelament, Tur ha exposat que la Direcció General de Pesca del Govern balear sol·licità a la Demarcació de Costes una tercera rampa a la banda de Llevant per fer efectiva la vigilància a les reserves pròximes. Segons ha explicat el conseller, aquesta rampa, que serà permanent i feta de formigó, “es va concedir a la zona de l’Hotel Roca Bella”, però encara no s’ha instal·lat perquè el Consell es troba a l’espera de l’autorització de Costes.

Reunió amb Mir per abordar la plaga de processionària
Sobre l’increment de l’afectació de la processionària del pi a la nostra illa, el cap de Medi Ambient ha revelat que ha sol·licitat una reunió amb el seu homòleg balear, Miquel Mir. En aquest sentit, ha recordat que “la competència en sanitat forestal és del Govern” i per aquest motiu espera que l’executiu autonòmic “faci alguna cosa” perquè “la situació comença a ser preocupant”. Sobre aquest capítol, Tur ha recordat que “la primera proposta” que presentà quan assumí el càrrec, el novembre de 2021, fou la renovació dels tractaments aeris durant el període 2022-25.

Nova contracta de residus
Pel que fa al concurs de la nova contracta de residus, ha detallat que la previsió és que “l’informe de valoració de les ofertes estigui redactat aquest mes” i que la següent passa seria “l’obertura de sobre número 3, que serà feina de la mesa de contractació”, llavors es procediria a fer l’adjudicació, de manera que es podria licitar el servei “dins el primer trimestre d’enguany”. Tur ha agregat que, si no sorgeixen inconvenients, “abans de l’estiu o a l’estiu es podria fer la posada en servei” de la nova contracta, que és a 10 anys (8 anys, més 2 de pròrroga), i que, amb 39 milions d’euros, és la que suposa la inversió més gran del Consell. La nova contracta comprèn “més personal, més freqüència, nova maquinària, increment de la mobilitat elèctrica, augment de la neteja en platges i litoral per via terrestre i marítima, i el cinquè contenidor d’orgànica per a tothom a partir del segon any de funcionament del servei”.
Finalment, Tur ha exposat que la prova pilot d’un any per implantar el Sistema de Dipòsit Devolució i Retorn d’Envasos (SDDR) a Formentera s’activarà després de la temporada turística.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES