TOP
La tècnica d’encordar cadires és una de les artesanies tradicionals.

Medalla d’or per als artesans tradicionals i premi Sant Jaume per a Marià Castelló, can Platé i Llibreria Tur Ferrer

Avui s’ha celebrat el ple extraordinari amb un únic punt de l’ordre del dia: la proposta d’atorgament de les Distincions Honorífiques per a l’any 2022, amb motiu de la celebració de Sant Jaume, Diada de Formentera.
El Ple ha aprovat per unanimitat atorgar la Medalla d’Or de Formentera als coneixedors i transmissors de les tècniques artesanals tradicionals. Es tracta d’un col·lectiu que generació rere generació ha aprofitat els recursos de l’illa com ara la fusta, la pedra o la vegetació, per bastir i donar resposta a les necessitats de la casa (amb tasques com l’obtenció de calç amb forns o l’encordat de cadires amb espart), del camp i la terra (amb la tècnica de les parets de pedra) i la mar (amb els ormejos de pesca com ara morenells o nanses), aplicant tècniques que formen part del patrimoni immaterial de Formentera.

Un morenell. Foto: CIF.

Segons ha explicat la presidenta, Ana Juan, “aquest premi s’atorga en reconeixement de la seua tasca per transmetre i compartir entre generacions les tècniques que —aprofitant els recursos de l’illa, com ara la fusta, la pedra, la vegetació— bastiren en el seu dia les necessitats de la casa, el camp i la mar, i que avui esdevenen part del nostre valuós patrimoni immaterial”.
Així mateix, també s’han concedit sengles premis Sant Jaume a l’arquitecte Marià Castelló, a la Llibreria Tur Ferrer i a la família de can Platé. A més, el Ple ha declarat fills adoptius de Formentera a la pintora Teresa Matilla i al mossènyer Miquel Àngel Riera.

Premis Sant Jaume

Llibreria Tur Ferrer (1962)
En reconeixement de la primera llibreria i papereria de l’illa de Formentera, un establiment singular al cor de Sant Francesc, amb més de seixanta anys de trajectòria comercial, i que continua avui en dia en el sector amb una gestió familiar, de tracte directe i pròxim.

Can Platé (1922)
En reconeixement d’una trajectòria empresarial familiar, que s’inicià precisament fa cent anys de la mà de Joan Ferrer Castelló amb la inauguració del que avui coneixem com Fonda Platé, trajectòria i emprenedoria que continuen avui amb la tercera i quarta generació al capdavant d’una empresa vinculada al turisme sempre a la recerca de l’excel·lència.

Marià Castelló, davant del CS Es Molí.

Marià Castelló Martínez (Formentera, 1976)
En reconeixement de l’originalitat de la seua obra amb un personalíssim llenguatge arquitectònic propi, i pel respecte exemplar que mostren les intervencions sobre patrimoni cultural de l’illa, a més de la seua ja reconeguda i premiada aportació a l’arquitectura contemporània.

Fills adoptius

Maria Teresa Matilla López (Salamanca, 1957). En reconeixement de la seua trajectòria com a divulgadora de la pintura durant anys a l’illa, tot contribuint a desenvolupar la imaginació i creativitat de tants formenterers i formentereres, així com pel seu compromís i participació ciutadana de l’illa.

Miquel Àngel Riera als estudis de Ràdio Illa.

Miquel Àngel Riera Planells (Eivissa, 1970). En reconeixement de la labor realitzada al llarg dels catorze anys com a mossènyer de les parròquies de Sant Francesc Xavier i el Pilar de la Mola, i per l’impuls i compromís envers l’associacionisme juvenil, l’acompanyament de famílies necessitades i acollida social.
La presidenta, Ana Juan, ha felicitat, en nom propi i de tot l’equip de Govern, a tots els premiats i els ha convidat l’acte institucional de lliurament de les distincions honorífiques de l’illa que se celebra el diumenge 24 de juliol a les 20.00 h al Jardí de ses Eres, a Sant Francesc. Juan també ha agraït la feina feta als integrants de la Comissió de les Distincions Honorífiques.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES