TOP
D’esquerra a dreta, el dr. Carlos Rodríguez Franco, cap d’Oncologia mèdica, la dra. Blanca Sánchez i el Dr. Urbicio Pérez.

Nova oncòloga per a les Pitiüses, tot i que encara cal comptar amb especialistes de Mallorca

L’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera ha incorporat a la plantilla d’Oncologia mèdica una nova especialista, després de la contractació del doctor Urbicio Pérez fa menys d’un mes, a principis d’octubre. A aquestes dues incorporacions se sumarà ben aviat un oncòleg més, una vegada conclogui el procés de consolidació de places del Servei de Salut de les Illes Balears.
La nova especialista és la doctora Blanca Sánchez Lafuente, que prové de l’Hospital Clínic Universitari Verge de l’Arrixaca, a Múrcia, i és Màster Universitari en Innovació en Ciències Biomèdiques i de la Salut i Màster Universitari en Bioètica.

Suport de Son Espases
El Servei d’Oncologia mèdica de les Pitiüses hauria de constar de cinc especialistes, però actualment està compost per quatre facultatius, tot i que un està de baixa. Per donar resposta a la manca de dos oncòlegs, es porten a terme regularment les visites dels especialistes del servei de referència de l’Hospital Universitari Son Espases, a Mallorca.
Des de l’Àrea de Salut s’informa que els experts de les diverses àrees oncològiques són els que veuen cada pacient. Així, hi ha experts en càncer de mama, aparell genitourinari, pulmó, digestiu i cap i coll. D’aquesta manera es garanteix la continuïtat assistencial, ja que el nombre d’oncòlegs que veuen cada pacient es redueix a un grup d’especialistes reduït i més ara, amb la incorporació de la nova oncòloga.

Tendència d’augment de l’activitat d’oncologia mèdica
La incorporació progressiva d’oncòlegs, dos en menys d’un mes, juntament amb les visites dels oncòlegs del servei de referència de l’Hospital Universitari Son Espases, que s’han intensificat els mesos de juliol i agost, ha permès incrementar l’activitat al setembre un 2,61% interanual, i s’ha passat d’atendre 612 consultes el setembre del 2022 a atendre 628 el setembre d’enguany.
Les primeres cites han estat 36, davant de les 40 consultes de setembre de 2022. Pel que fa a les consultes de revisió, el creixement ha estat encara més acusat i ha arribat al 3,5% i s’ha passat d’atendre 572 consultes successives el setembre de 2022 a veure 592 cites al mateix mes de 2023.
En termes absoluts, s’han atès des del gener fins a l’agost 5.766 consultes, 325 de les quals han estat primeres cites i 5.441 segones consultes o successives.
La tendència de creixement i normalització de l’activitat iniciada a l’agost amb un augment del 4,5% de l’activitat continua al setembre i es consolida. D’aquesta manera, es canvia una tendència de baixada de l’activitat dels mesos precedents, al maig el descens de l’activitat va ser del 22%, al juny la baixada va ser del 24% i al juliol del 9%. Els canvis efectuats al servei d’Oncologia mèdica han permès recuperar el creixement de l’activitat de consultes externes.

Els tractaments oncològics també creixen un 20%
Així mateix, els tractaments de quimioteràpia han augmentat un 20% fins al setembre d’aquest any respecte al mateix període de l’any anterior. Els nou primers mesos del 2022 es van realitzar 1.623 tractaments oncològics a l’Hospital de Dia, i en el mateix tram d’aquest any s’han fet 1.946 tractaments oncològics.

Molt difícil cobertura
La declaració de places de molt difícil cobertura del Servei d’Oncologia de l’Hospital Can Misses ha entrat en vigor aquest mes d’octubre i tendrà una vigència fins a setembre de 2027. El Govern declara les cinc places del Servei d’Oncologia de molt difícil cobertura, reconeixent en concepte de complement per a aquestes places les quanties de 1.000 euros al mes durant l’any 2023 i de 1.650 euros al mes, des de gener de 2024 fins a setembre de 2027.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES