TOP
Rafa Ramírez a Ràdio Illa.

Rafa Ramírez: L’oficina de Justícia “no exclou” lluitar per un jutjat propi per a Formentera

El vicepresident insular, Rafa Ramírez, explica a Ràdio Illa que la incorporació de Formentera en el projecte pilot d’Oficines de Justícia no exclou la reivindicació històrica de la nostra illa per comptar amb un jutjat de Primera Instància i Instrucció propi, tot i que assenyala que per aconseguir aquesta fita caldria reformar la Llei de Planta Judicial, cosa que fins ara no ha generat prou consens.

Ramírez declara que en vista de la saturació que viuen els jutjats al nostre país, el Govern central està impulsant un avantprojecte de Llei per “racionalitzar l’administració de justícia” que modifiqui la norma vigent de 1985 i que contempla, entre altres, que els 7.000 Jutjats de Pau de tot l’Estat es transformin en Oficines de Justícia i que els Jutjats de Primera Instància passin a ser “Tribunals d’Instància”.

Serveis de l’Oficina de Justícia
El també conseller de Benestar Social remarca que l’illa de Formentera ha set seleccionada per ser una de les localitats pioneres en la implantació d’aquest nou servei precisament perquè la triple insularitat dificulta l’accés de la ciutadania a l’administració de justícia. Per Ramírez, avançar-se “tres mesos” a la implantació d’aquest nou servei de justícia a la resta de l’Estat, més que un problema, com apunta el PP, és un avantatge. Per això, el responsable insular ha enumerat alguna de les novetats que comportarà aquesta nova oficina a Formentera, que està previst que obri “a finals de mes”. Ramírez ha afirmat que des de l’Oficina de Formentera es podrà designar un apoderat, obtenir informació d’un procés judicial en curs, contactar amb jutges o secretaris judicials d’arreu de l’Estat, aconseguir un certificat de penals amb un tràmit àgil o estar en comunicació amb els col·legis d’advocats i de treballadors socials. A més, el vicepresident indica que amb la transformació del Jutjat de Pau en Oficina Judicial, aquest equipament passarà de dos a tres treballadors.

Oficina de l’Habitatge i Residència
D’altra banda, el titular de Benestar Social ha explicat que per un problema d’espai, l’Oficina de l’Habitatge de Formentera no ha pogut obrir a les dependències de l’IBAVI durant el passat setembre, com s’anuncià a principis d’any. En canvi, sosté que aquest servei començarà a funcionar a la seu de la conselleria insular de Benestar Social (al costat de la Policia Local), tot i que no ha volgut concretar-ne un termini. Ramírez ha detallat que aquesta oficina impulsarà un estudi de preus del mercat de lloguer de Formentera així com una anàlisi sobre els habitatges buits de l’illa. A més, centralitzarà tota la informació relativa a ajudes al lloguer, oferirà l’acompanyament d’un tècnic per a l’elaboració de contractes d’arrendament i generarà una “borsa de lloguer sostenible” on els propietaris que posin a disposició els seus habitatges obtindran garanties de cobrament.
Així mateix, ha afirmat que durant el 2023 el Consell presentarà noves ajudes al lloguer de primer habitatge que es podran aplicar a les rendes pagades el 2022. Ramírez ha detallat que aquestes ajudes per a residents contemplaran un increment de la mensualitat màxima de l’arrendament, passant de 900 a 1.100 euros.
Sobre la demora en l’obertura de la Residència per a gent major, prevista pel passat setembre, el titular de Benestar Social ha indicat que l’equipament compta amb el personal d’infermeria i terapeutes adequats, però, en canvi, no s’ha aconseguit contractar a tots els treballadors sociosanitaris necessaris per donar cobertura les 24 hores dels 365 dies de l’any i que encara en manquen “4 o 5”. Per aquest motiu, Ramírez ha avançat que prompte s’obrirà un nou procés de contractació extraordinari.

 

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES