TOP
Un ramat d’ovelles a Formentera.

Sa Unió reclama mesures per frenar el descens de la ramaderia a Formentera

Sa Unió ha presentat una proposició que insta el Consell a iniciar un estudi de l’estat actual de la ramaderia de l’illa que posi en marxa de manera urgent un pla de per a la seva recuperació.
El portaveu del grup, Llorenç Córdoba, destaca que “en la darrera dècada, tant el nombre d’explotacions com el nombre d’ovelles i cabres s’ha reduït a més de la meitat, el que significa una gran pèrdua de la cabana ramadera de Formentera”.
Per Sa Unió “cal tenir en compte que la importància de la ramaderia de l’illa no es basa sols en la producció d’aliments sinó que significa una part molt important de la nostra cultura, patrimoni i costums com formenterers. Les explotacions existents mantenen el paisatge típic de l’illa, sense ramats, els camps, els corrals o les parets de pedra s’abandonen i degraden”.

Denúncia de manca de previsió i plans de futur
A més, recorda que des d’abans de la creació del Consell de Formentera “s’anaven realitzant accions planificades per fomentar el manteniment tradicional de les explotacions ramaderes de l’illa”, unes accions que segons el portaveu de Sa Unió, “han donat com a resultat el sanejament i control de la salut de la cabana ramadera, la reobertura de la Cooperativa del camp o l’obertura de l’escorxador de Formentera, entre altres mesures”, encara que moltes altres que estaven previstes per a potenciar la ramaderia “s’han quedat sense fer”.
Sa Unió remarca que entre aquestes mesures, hi figuren el projecte “Carn certificada de Formentera” que “hagués ajudat a donar un impuls a la producció d’oví i caprí a l’illa, a més de fer que les explotacions rendibilitzassin la seva producció”. També es va fer un extens estudi del formatge de Formentera amb la intenció d’incentivar la comercialització d’aquest producte tan típic de l’illa, tot i que “tampoc en aquest cas es va aprofitar la feina ja realitzada”, afirma.
El portaveu de Sa Unió posa èmfasi que, avui dia, “les accions que es realitzen sobre la ramaderia de l’illa són de rutina, s’aplica un pla sanitari i es van tractant els problemes així com es van produint, de manera reactiva. No hi ha proactivitat, no hi ha previsió ni plans a futur per mantenir i incentivar aquesta activitat tan important per a l’illa”.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES