TOP
Tècnic d’Ibanat enrolat en la campanya

Eliminades vuit tones de plantes invasores a Formentera

Segons informa la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern Balear, la primera etapa de la campanya d’eliminació d’espècies invasores a Formentera ha permès la retirada de 8 tones de vegetals en una franja de dos quilòmetres del litoral de l’illa. La planta més present en aquestes actuacions ha estat el Carpobrotus, present a bona part de la costa.

En l’execució de les tasques, també s’ha aprofitat per eliminar altres espècies amb caràcter invasor rellevant com l’agave i l’opuntia. Aquestes espècies són una amenaça per la flora autòctona de l’hàbitat i, a més, n’alteren les seves característiques.

Aquesta campanya té un pressupost de 141.000€ i durarà quatre anys durant els quals es faran revisions per controlar el possible rebrot d’aquestes espècies. També inclou accions com una cartografia i campanyes de divulgació entre els residents. Està previst que les actuacions d’eliminació es reprenguin a partir del mes de setembre.

L’anomenada patata frita o bàlsam (Carpobrotus sp.) és originària de Sud-àfrica però, fruit del comerç, arribà a les Illes Balears on, ràpidament, assolí un paper preponderant com a planta ornamental.

Aquesta espècie vegetal té una gran capacitat invasora i es troba llistada al Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores (RD 630/2013). Per tant, existeix una necessitat legal de control i, si és possible, d’eradicació. Sovint ocupen ecosistemes molt sensibles alhora que importants des del punt de vista econòmic, com és el litoral, tant rocós com arenós. Cobreixen per complet el substrat, ofegant les espècies autòctones de gran importància de conservació creant-se així un ecosistema monoespecífic. L’eradicació no és senzilla, ja que qualsevol bocí que queda al medi ràpidament arrela constituint una nova planta.

Compartir

PROGRAMES