TOP
GxF sosté que encara s’ha de constituir el Consell d’Entitats on debatre i aprovar les propostes del formentera.eco d’aquest 2024.

Proposta de triplicar la taxa d’entrada de vehicles fins als 15 € per evitar la saturació estival

Ahir dimarts es feia la primera de les dues sessions del Consell d’Entitats orientades a decidir quines seran les mesures a implementar aquest 2022 en el programa formentera.eco de regulació d’entrada i circulació de vehicles a la nostra illa.

Les reserves d’un sol dia provoquen saturació a les carreteres
En la sessió, que va comptar amb la participació de 19 entitats i associacions a més de representants polítics de GxF, PSOE i Sa Unió, es va fer un balanç general sobre com havia anat la temporada 2021.
Entre les conclusions, es va apuntar una baixada de l’estada mitjana dels turistes a 3/4 dies, quan abans era de 7 dies, i també que el 40% de les reserves ha set d’un sol dia. Això ha generat un increment dels desplaçaments diaris dels visitants amb vehicle, cosa que ha provocat saturació a les carreteres.

Augment de la taxa
Per tal de corregir aquesta situació, des del Consell Insular s’elevaven tres propostes a valorar pel Consell d’Entitats. La primera suposa un canvi substancial en la taxa a pagar per cada vehicle. Si aquesta temporada cada cotxe de visitant de fora de les Illes havia de pagar un euro per dia d’estada amb una quota mínima de 5 euros, i les motos 0,5 euros per dia i quota mínima de 2,5 euros, ara es proposa al Consell d’Entitats de duplicar o triplicar aquesta taxa, de manera que la quota mínima passaria a ser de 10 o 15 euros per cotxe i 5 o 7,5 euros per moto, cercant així penalitzar les estades d’un sol dia.

Calendari i percentatge de reducció
D’altra banda, es deixa a valoració i decisió del Consell d’entitats dues opcions a l’hora d’establir el termini d’aplicació de la regulació; o bé iniciar-la l’última setmana de juny i estendre-la fins a la primera setmana de setembre, o pautar-la des del 15 de juny fins al 15 de setembre.
Finalment, se suggereix seguir amb la reducció gradual d’un 4% del sostre de vehicles, de manera que aquest 2022 hi hauria un 12% menys que el 2019, any d’inici de la regulació, amb un topall per primera volta inferior als 20.000 vehicles, en concret, 19.696.

Amb aquestes propostes sobre la taula, els integrants del Consell d’Entitats tenen una setmana de marge per fer les seves valoracions, fins dimarts vinent, en què es farà la segona sessió de debat, votació i aprovació de les mesures que s’hauran d’aplicar la temporada vinent.

Instantània de l Consell celebrat aquest dimarts. Foto: 7bts

 

Comparació de dades de 2021 amb les de 2019
S’ha incrementat un 70% la presència de ciclistes a les rutes verdes.
Han disminuït un 28% els usuaris del transport públic en autobús.
Han augmentat un 8% els usuaris de taxi.
El trànsit registrat diàriament a la carretera ha estat igual que el 2019, mentre que el 2019 havia baixat un 8% respecte al 2017. Ara bé, el trànsit en hora punta s’ha incrementat un 11%.

Taxis
En l’apartat de transport per taxi s’anunciava que, amb consens amb l’associació del taxi, per als estius del 2022 i 2023 donaran servei 49 taxis (25 llicències ordinàries i 24 d’estacionals), cosa que significarà un augment del 29% respecte a l’estiu passat, quan hi va haver trenta-vuit llicències (25 ordinàries i 13 d’estacionals).

Reforç del control i noves campanyes informatives
També es reforçaran els sistemes de control. Actualment, hi ha càmeres de control a la Savina i una càmera mòbil. El 2022 se n’instal·laran a la rodona de l’hospital; així mateix, els controladors verificaran els vehicles estacionats, i a la Savina els vehicles de lloguer estacionats hauran de mostrar informació sobre el contracte de lloguer en vigor.
Amb l’objectiu que per l’inici del període de regulació tots els vehicles, inclosos els dels residents, disposin de la seva autorització, al mes de maig el Consell realitzarà una campanya informativa específica amb aquesta finalitat.

Reserves 2022
La web per fer les reserves per a l’estiu del 2022 s’activarà durant la segona quinzena de febrer. Fins a la modificació de la taxa (mesos d’abril o maig) s’aplicarà la taxa actual fixada per cotxe: 1,00 €/dia, amb un import mínim de 5,00 €; i per moto (motocicletes i ciclomotors): 0,50 €/dia, amb un import mínim de 2,50 €. Per als residents de Formentera i la resta d’illes i per als vehicles elèctrics, l’acreditació és gratuïta.
Fins a l’activació de la web, totes les reserves prèvies d’allotjament o de passatge de vaixell per a vehicles tendran garantida l’autorització per circular.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES