TOP
Julián Albaráñez, treballador del Servei de neteja de Formentera des de fa gairebé 40 anys i representant sindical .

Anunci de vaga a la recollida de residus: sous baixos, avaries als camions i massa volum de fems

Julián Albaráñez, delegat sindical d’UGT a PreZero, l’empresa que s’encarrega del servei de recollida de residus a Formentera, explica els motius que han portat als treballadors a anunciar la possible convocatòria d’una vaga de cara a principis de la temporada turística: salaris congelats, falta de recursos i mal estat dels mitjans materials.

Albárañez, que ha treballat en els serveis de neteja de Formentera durant gairebé 40 anys, ha recriminat als gestors polítics del Consell que no renovessin la contracta de residus “el 2017 o 2018” perquè l’actual, que es posà en servei el 2007 i estava pensada per a 10 anys, “es queda obsoleta, el volum de treball ha augmentat el triple o més”. El representant dels treballadors ha reiterat les queixes per les contínues avaries dels vehicles pesants que intervenen en la recollida de residus: “Els camions estan en un estat que quan no falla una cosa falla l’altra. Tenen més de 17 anys”. Albaráñez ha agregat: “El material està molt deteriorat. Per fer aquesta temporada [la de 2023], els camions necessiten un repàs en condicions, s’han d’arreglar totalment, vehicle, equip i compactadora. Si no tendrem els mateixos problemes que l’any passat. Ara [a l’hivern] continuen avariant-se, però tenim dos camions de recanvi”. Tanmateix, “quan arribi la temporada”, amb tots els camions en funcionament, “quan falli un, fallarà el servei”.

“A veure si podem salvar la temporada 2024, ja anem tard”
Així mateix, Albaráñez ha explicat que encara que la licitació es porti a terme les pròximes setmanes, no hi haurà nous vehicles per al servei de recollida de residus fins d’aquí a mig any o més: “Els vehicles petits poden venir en 6 o 7 mesos, però perquè et facin els vehicles grans [camions] potser triguen un any, a veure si podem salvar la temporada 2024, ja anem tard. S’han de comprar, matricular, posar-hi la carrossa, fer les caixes i els compactadors… per intentar arribar a la temporada 2024”. Per acabar, ha declarat que l’estiu vinent, “seguirem amb els vehicles d’ara” i “si anem retardant l’adjudicació de la contracta, cada vegada dilatam més el temps en què podrem aconseguir els vehicles nous. S’hauria d’haver fet aquesta feina el 2018”.

UGT: PreZero abandona les negociacions del nou conveni
D’altra banda, exposa que les condicions salarials de la trentena de treballadors del servei de neteja de l’hivern i de la cinquantena de la temporada turística no es corresponen amb el nivell de despeses essencials que han d’afrontar els residents a Formentera. El passat octubre, segons Albaráñez, PreZero va rompre les negociacions sobre un nou conveni laboral quan l’acord “ja estava gairebé fet” i els treballadors demanaven un augment del 4%, corresponent a la meitat de la pujada de l’IPC. El representant sindical apunta que llavors l’empresa va suspendre les converses a l’espera que primer s’aclarís la licitació de la nova contracta de residus, que segons el conseller insular de Medi Ambient, Antoni Tur, ha d’estar enllestida durant el primer trimestre d’enguany. La nova contracta, que és a 10 anys (8 anys, més 2 de pròrroga), serà la que més inversió del Consell requerirà, amb 39 milions d’euros.

Compartir

Comentaris (1)

  • Pedro Galli

    La recogida y tratamiento de residuos sólidos urbanos es un servicio municipal indiscutible.
    Pero las subvenciones que nuestro Consell concede al sector privado año tras año, de forma sistemática y habitual (clientelista diría yo), en la misma mesa con la misma foto proselitista, NO ES EL DESTINO que deben tener nuestros -altos- impuestos.
    ¡ Dan subvenciones como quien desea tener amigos ! Pero luego no alcanza para los servicios propios.

Deixa una resposta

PROGRAMES