TOP
Obres de la futura confraria de pescadors al port de la Savina. Foto: 7bts

Cauen el pressupost i la superficie de les obres executades a les Pitiüses el 2020

Malgrat que el nombre d’obres (537) va pujar un inapreciable 1%, així com un 5% la construcció d’habitatge nou (618), el pressupost total d’obra executada l’any passat a Formentera i Eivissa disminuí un 17%, quedant-se en 184 milions d’euros, mentre que la superfície de les mateixes va minvar un 11% amb 289.928 m² edificats. Així ho recull l’informe de projectes visats del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Balears, COAIB, publicat recentment i on s’analitza el comportament del sector de la construcció durant un 2020 ple de vaivens per la covid, amb aturades d’activitat i efectes rebot inclosos.

Període de menor creació d’habitatge nou 
Així, l’any passat es van visar 681 habitatges a Formentera i Eivissa, un 5% més que el 2019, gràcies en part a un quart trimestre on s’ha experimentat un rebot en positiu del 33% i malgrat el retrocés del 7% patit el primer trimestre i del 22% al segon, mesos on més es van notar els efectes de la pandèmia al sector del totxo.
Dels nous habitatges, 145 eren unifamiliars (un 3% més que el 2019), es van visar 100 Pisos plurifamiliars HPO (un 14% menys) i altres 436 plurifamiliars lliures, un 11% en positiu.
Des del COAIB, s’apunta que l’actual és el període de menor creació d’habitatge nou de la nostra història recent, un fet que tampoc es veu compensat per un augment de l’habitatge reformat, una de les reivindicacions dels arquitectes, que aposten per la rehabilitació, ja que la construcció del 56% del parc residencial de Balears té més de 40 anys.

Baixen pressupost i superfície construïda
Els 184 milions de pressupost han suposat una davallada del 17% en contrast amb el 2019.
Aquesta tendència s’ha vist empesa, sobretot, pel descens d’un 10% en l’habitatge (151 M€) i en les instal·lacions turístiques, un 52% de davallada per 23 M€ pressupostats.
Quant a la superfície, amb un 11% de descens amb gairebé 290 mil m², aquesta s’explica amb la davallada d’un 33% en les turístiques (70.400 m²) seguida d’un no tan accentuat descens d’un 3% en habitatges i annexos.
Des del COAIB atribueixen l’acusat descens en les turístiques al fet que la pandèmia ha afectat en major mesura a aquest sector i que ja s’havia renovat gran part dels hotels prèviament.

Excés de burocràcia i excés de normativa
Per al COAIB, s’hauria de legislar amb el màxim consens i amb visió a llarg termini sota criteris tècnics. Cal un marc legislatiu que perduri i generi seguretat jurídica, fonamental per a la presa de decisions d’inversió. És imprescindible una simplificació normativa, la coordinació entre Administracions i un impuls de l’administració electrònica.

Retard en la concessió de les llicències
El termini mitjà de resolució d’una llicència d’obres és de 16 mesos, encara que en alguns casos s’han superat els 30 mesos. En parer del COAIB aquesta situació provoca greus perjudicis a tots els agents que formen part del procés de construcció; ciutadà, promotors, constructors, tècnics i fins i tot a les pròpies Administracions Públiques a curt, mitjà i llarg termini.
Queda patent la necessitat d’impulsar mesures que redueixin els temps de tramitació administrativa dels projectes i s’ajustin als 3 mesos indicats en la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES