TOP
Imatge d’arxiu d’una barca de migrants arribada as Ram.

El Consell reclama a Delegació del Govern que assumeixi el cost de la retirada de les barques del litoral

L’equip de Govern portarà al ple del Consell a celebrar aquest dijous una proposta perquè la Delegació del Govern a les Illes Balears es faci càrrec de les embarcacions que arriben amb migrants irregulars a les nostres costes, ja que són de la seva competència.

Segons assenyala l’equip de Govern, en la major part de les ocasions, les embarcacions que arriben a Formentera amb migrants són abandonades i encallades a les platges o queden a la deriva en zones de difícil accés. A més, el fet que les administracions responsables de la gestió de les barques no disposin dels mitjans materials i humans necessaris per a la seva retirada “crea un greu problema mediambiental per l’abocament d’hidrocarburs i, a més, deteriora la imatge de l’illa perquè romanen abandonades molt de temps”.

Davant aquesta situació, el Consell, en un exercici de responsabilitat institucional, ha anat retirant i acumulant les embarcacions a l’àrea de Gestió de Residus des Cap, assumint un cost econòmic que no li correspon. Avui dia hi ha més de 30 d’aquestes embarcacions a l’espera de ser gestionades com a residus d’acord amb la normativa vigent.

Davant d’aquesta situació, l’equip de Govern proposa “instar la Delegació del Govern a Balears que assumeixi els costos reals de la retirada, el transport i la gestió dels residus de les embarcacions arribades a les costes de l’illa fins al dia d’avui que s’acumulen en el litoral o que romanen emmagatzemades en l’àrea de Gestió de Residus des Cap i que, si és necessari, doni autorització al Consell sobre el procediment a seguir amb aquest tipus d’embarcacions”.

Així mateix, es demana al plenari que insti a la Delegació del Govern “que consigni les partides pressupostàries necessàries per tenir els mitjans materials i personals necessaris per a la retirada immediata de les barques en el moment de la seva arribada i abans que es trenquin en el nostre litoral”.

A més, la institució insular considera necessari que s’estableixi un diàleg entre les diferents administracions implicades, per coordinar la retirada i gestió de les barques que arriben al nostre litoral i, en cas que sigui convenient, signar un acord o conveni amb el Consell perquè aquest realment estigui autoritzat i disposi dels mitjans necessaris per a continuar duent a terme aquesta activitat de manera regulada i amb la consegüent contraprestació econòmica pels serveis prestats.

El Consell vol també que el Ple insti el Govern central i la Unió Europea perquè Formentera sigui considerada territori de primera línia de frontera de la Unió i, per tant, estigui dotada dels mitjans tècnics i personal necessari per evitar la consolidació de la ruta d’entrada irregular de migrants, i garantir el funcionament eficaç del Sistema Integrat de Vigilància Exterior (SIVE) i la correcta dotació de la Guàrdia Europea de Fronteres i Costes.

Finalment, s’instarà el Govern perquè les plantilles dels cossos i forces de seguretat de l’Estat estiguin completes, comptin amb formació específica, mitjans de prevenció i complements salarials d’insularitat adequats al cost de la vida en aquesta comunitat autònoma.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES