TOP
L’instant de la votació a mà alçada en el Ple d’avui.

El Ple demana informes que permetin el retorn dels antics gestors de quioscos i hamaques

El Ple del Consell de Formentera ha celebrat avui la sessió extraordinària convocada a instàncies de l’oposició i en la qual s’ha aprovat, amb els vots a favor de l’equip de govern (GxF i PSOE) i el vot en contra de Sa Unió, “obtenir la màxima cobertura legal per donar continuïtat als serveis de platges de Formentera”. En canvi, no ha prosperat la proposta de Sa Unió per prorrogar els títols dels antics gestors de les explotacions litorals.
Com ahir avançà Ràdio Illa, la intenció de l’equip de Govern és garantir durant aquesta temporada turística l’oferta de gandules i quioscos a les platges. Això s’aconseguiria amb una fórmula legal que permetria restituir els antics gestors del període 2013-21 fins que no es resolgui el procediment administratiu dels nous títols que actualment està en marxa i que, de moment, no té data prevista per concloure.
En el Ple hi han assistit alguns dels anteriors gestors d’explotacions litorals, que han declinat fer declaracions. Tot i això, entre aquestes persones es plantejaven algunes preguntes: Quan es cobrarà de cànon el 2022, tenint en compte que encara no s’ha fet la devolució del de l’any de la covid (2020)? Podré trobar qui em subministri les fustes i altres materials per muntar aviat?

A  continuació podeu escoltar les primeres valoracions del Ple de la presidenta insular, Ana Juan; el portaveu de Sa Unió, Llorenç Córdoba; i el conseller de Medi Ambient, Toni Tur.

Informes per no posar en risc els explotadors i el Consell 
En declaracions als mitjans de comunicació (escolteu àudio de la connexió de Ràdio Illa), la presidenta del Consell, Ana Juan, ha explicat que el procediment de la licitació actual es pot allargar més de l’esperat, “veient les més de seixanta al·legacions” i que hi ha “dos contenciosos administratius que demanen mesures cautelars [de paralització] sobre el procediment”. Juan ha exposat que, atesa la “voluntat política de donar continuïtat als serveis de platges, hem demanat informes jurídics i tècnics que avalin la decisió que hem de prendre”. Al contrari, assenyala la presidenta, “posaríem en risc els concessionaris, els explotadors i a l’administració”, en referència a hipotètiques accions judicials que es poguessin interposar contra la mesura de donar continuïtat als anteriors gestors.
La proposta aprovada pel Ple sol·licita obtenir l’informe dels serveis tècnics de la conselleria de Medi Ambient i l’informe dels serveis jurídics del Consell Insular de Formentera, a més d’un informe del catedràtic de dret administratiu de la UIB, Dr. Avel·lí Blasco Esteve.
Juan ha afegit que la previsió és que el Consell rebi aquests informes entre aquesta i la setmana vinent, de manera que “moltíssim abans de Sant Joan”, el 24 de juny, la institució insular comptarà amb tota la documentació necessària per engegar la maquinària administrativa que ha de permetre el desplegament de les instal·lacions a la platja. A més, fonts del Consell han indicat que ja es compta amb l’autorització temporal de la Demarcació General de Costes per ocupar el litoral.
Segons el conseller de Medi Ambient, Antoni Tur, “és necessària l’existència dels serveis de platges a Formentera, per imatge turística, per la seva rellevància en aspectes tan importants com són la neteja i la seguretat a les nostres platges, a més de l’interès social que tenen en la nostra ciutadania, per això buscam la màxima cobertura legal, i la seguretat, fonamentada al més alt nivell per donar garanties a les empreses i a les persones implicades en aquest procés i també a l’administració”.

“Falta de respecte a l’oposició i a tots els ciutadans de Formentera”
A l’oposició, Llorenç Córdoba, de Sa Unió de Formentera, ha argumentat que “l’interès públic” justifica la voluntat de donar continuïtat en el servei de platges, que és rellevant per “raons de seguretat i neteja”, entre altres. Córdoba ha criticat a GxF i PSOE per no haver facilitat a l’oposició la informació sol·licitada i ha afegit: “L’equip de Govern ha decidit que no s’havia d’aprovar això [la proposta que advocava per la pròrroga de Sa Unió] i ha presentat una altra proposta dient que estudiaran la possibilitat de fer aquesta prolongació de serveis”. El cap de la coalició de PP i Compromís ha afirmat que “aquests informes es podrien haver demanat abans” i ha recordat que [els membres del Govern insular] “han reconegut que el març ja van rebre un informe i no s’ha fet res”.
Córdoba també ha fet referència a altres entitats que darrerament han sol·licitat l’aprovació d’una pròrroga en els serveis litorals: “Nosaltres veníem aquí amb la intenció de negociar. Des de Sa Unió estam bastant defraudats, no sé què en pensaran PIMEF, quiosquers i hotelers, tots els que han demanat que aquests serveis de platja estiguin com més aviat millor, del fet que avui muntem un Ple perquè l’equip de Govern porti a aprovar demanar uns informes interns. Em sembla una falta de respecte a l’oposició i a tots els ciutadans de Formentera”.

 

Compartir

PROGRAMES