TOP
Barques fondejades a l’estany des Peix, aquesta tarda.

Els professionals obren la porta a continuar fondejant a l’estany però amb àncora

Àlex Mestre, el nou president de l’Associació d’Empresaris Usuaris de l’estany des Peix (AEUEP), sosté que amb l’argument de protegir el medi ambient no es pot excloure del sistema de fondeig regulat en aquesta llacuna natural a les embarcacions de llista sisena (xàrter nàutic) mentre es permeti fer-ho a les embarcacions de llista setena (particulars). Així mateix, ha recordat que aquesta és la principal demanda del recurs contenciós administratiu admès a tràmit en contra del Reglament del fondeig a l’estany des Peix. A més, ha respost al Consell afirmant que “no estimar unes mesures cautelars [per part del Tribunal Superior de Justícia de les Balears] no significa avalar un reglament”, en referència a la nota de premsa de la institució insular sobre la recent denúncia per presumpta prevaricació. Pitjant en aquest reproductor podeu escoltar l’entrevista sencera.

Per explicar la seva postura, Mestre assenyala que el PORN (Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals) veta l’activitat de vaixells que tenguin ús lucratiu i que no comptin amb autorització. En aquest sentit, el representant de les empreses esgrimeix que l’autorització per realitzar activitats de xàrter nàutic emesa pel Govern balear és el títol habilitant que els permetria ser inclosos en la regulació de l’estany des Peix. Per reforçar aquesta afirmació, Mestre destaca que durant les inspeccions que la Guàrdia Civil portà a terme l’estiu passat, únicament s’aixecaren actes per manca de material a bord, com “armilles salvavides”, però no per sancionar la seva activitat.

Continuar a l’estany des Peix
No obstant això, conscient que la regulació ara per ara exclou a les barques de llista sisena del sistema de fondeig, exposa una sortida per continuar fondejant a l’estany. Mestre, que ha fet referència a la Llei de Navegació Marítima, planteja fondejar a l’estany amb àncora (no amb ‘mort’, com fins ara) i a 200 metres de la platja o a 50 de roca, i fer els desembarcaments i embarcaments de clients al port o a les rampes per varar embarcacions.
D’altra banda, el representant d’AEUEP declara que el seu sector està “en coma, ens estan aniquilant, ja no podem estar al port perquè els preus han pujat (…) i en comptes d’utilitzar l’estany com un factor corrector, ens el tanquen. Estem a punt de morir com a indústria nàutica. Llavors vendrà la indústria d’Eivissa, amb barques més grans”. També ha assegurat que des de la seva entitat s’han proposat alternatives per donar sortida a les empreses que fondejaven a l’estany i que han estat desestimades pel Consell, com usar pantalans desmuntables, rampes o pagar més que els usuaris particulars en els fondejos regulats.

Denúncia per prevaricació pendent de ser admesa
Així mateix, Mestre ha indicat que la denúncia per presumpta prevaricació administrativa contra els quatre consellers de l’equip de Govern insular que van firmar l’adjudicació inicial de les 285 places de l’estany ha set interposada davant de la Guàrdia Civil, però encara no ha set admesa a tràmit. A més, ha recordat que AEUEP també ha denunciat per delicte mediambiental al Parc Natural de ses Salines, per “haver omès el seu deure de vigilància”, ja que, segons relata Mestre, la passarel·la [que dona accés als pantalans de l’estany] es va fer “ignorant el pla executiu”. Sobre aquestes obres, ha afegit: “Han fet el que els hi ha donat la gana”.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES