TOP
L’informe detalla diverses mancances d’elements de seguretat als pantalans. 7bts

Els professionals de l’estany des Peix denuncien per prevaricació a quatre consellers del Govern insular

L’Associació d’Empresaris Usuaris de l’estany des Peix (AEUEP), que aglutina els xàrters nàutics que els darrers anys han fondejat les seves embarcacions en aquesta llacuna protegida, ha interposat una denúncia per la presumpta comissió d’un delicte de prevaricació administrativa contra quatre dels consellers de l’equip de Govern insular, dos de GxF i dos del PSOE. Concretament, la denúncia va en contra dels quatre consellers que signaren l’adjudicació inicial de places del sistema de fondeig de l’estany des Peix: la vicepresidenta, Alejandra Ferrer (GxF); el vicepresident tercer, Rafa Ramírez (PSOE); el conseller d’Hisenda, Bartomeu Escandell (GxF); i Paula Ferrer, consellera d’Esports i Serveis Generals (PSOE). Segons han explicat des de l’entitat denunciant, el conseller de Medi Ambient, Antoni Tur, no hi consta perquè no va signar l’adjudicació inicial de places.

El límit de 2002
En la denúncia, registrada a la caserna de la Guàrdia Civil de Formentera, els usuaris professionals assenyalen que en el Reglament pel qual es regula el fondeig en aquesta llacuna del Parc Natural, es concreta que un dels “requisits” per obtenir-hi plaça és que “l’embarcació (…) hagi fondejat a l’estany des Peix des d’abans del 5 de juliol de 2002, data d’entrada en vigor del PORN” (Pla d’ordenació dels recursos naturals). Tot i això, cal precisar que la disposició transitòria d’aquesta normativa contempla que si després d’assignar les places a les embarcacions anteriors a 2002 “hi ha llocs disponibles” es podrà continuar adjudicant amarratges seguint els criteris de “puntuació establerts” en el reglament.
La denúncia assenyala que la suposada prevaricació s’hauria produït perquè de les 139 embarcacions que han rebut l’adjudicació provisional pel fet d’estar a l’estany des d’abans de 2002, segons AEUEP, n’hi ha 10 que estarien matriculades amb posterioritat a aquell any.
Així mateix, la denúncia afegeix que l’assignació de places “s’ha realitzat prescindint completament del caràcter fefaent que s’exigeix per a la prova de l’antiguitat, i es donen per vàlides fotografies particulars (que, lògicament, no acrediten ni la data en què es van prendre, ni el lloc precís, ni la durada, si és el cas, del fondeig de l’embarcació) i fotografies aèries (que no permeten veure la matrícula o distingir l’embarcació). Moltes altres embarcacions s’han inclòs a partir de la seva aparició en unes presumptes ‘llistes’ anteriors a 2002, d’autoria desconeguda i a les quals no se’ls pot atorgar, en cap cas, caràcter fefaent en termes normatius”.

A l’espera de l’adjudicació definitiva
A finals de novembre de 2022, quan es va publicar la llista d’adjudicacions inicials, el Consell de Formentera informà que s’havien presentat 489 sol·licituds per a 285 amarratges, la quantitat autoritzada pel Parc Natural. De totes les sol·licituds, 62 no van ser admeses per incompliment dels requisits, tal com figura en el reglament que regula el fondeig. Del total de sol·licituds valorades, el Consell afirmà que n’hi ha 139 amb dret preferent perquè han demostrat haver fondejat a l’estany des Peix abans del 5 de juliol de 2002, data d’entrada en vigor del PORN.
Actualment, el Consell es troba en el període de resposta de les al·legacions presentades a l’adjudicació inicial i pendent de l’aprovació definitiva de les assignacions de plaça.

Altres accions legals dels usuaris professionals
Cal destacar que l’Associació d’Empresaris Usuaris de l’Estany des Peix té altres accions legals interposades i en tràmit. D’una banda, el recurs contenciós administratiu contra l’aprovació inicial del Reglament que regula el fondeig a l’estany i, de l’altra, una denúncia formulada davant de la Fiscalia de les Balears per presumpte delicte mediambiental per mor de les obres del projecte de regulació del fondeig en aquest espai natural.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES