TOP
Operaris de Tragsatec duent a terme les feines d’adequació de la passarel·la. Arxiu

Interposada una denúncia per presumpte delicte mediambiental a les obres de l’estany des Peix

L’associació d’empresaris usuaris de l’estany des Peix (AEUEP), que aglutina a alguns dels empresaris del xàrter nàutic que utilitzen aquesta llacuna protegida, ha interposat una denúncia davant la Fiscalia de les Balears per les obres del projecte de regulació del fondeig en aquest espai natural, assenyalant la presumpta comissió d’un delicte contra el medi ambient de l’article 325 del Codi Penal.

Des d’aquesta associació esgrimeixen que l’estany des Peix es troba dins del Parc Natural de Ses Salines, i que segons indica la seva normativa reguladora, “amb caràcter general, queden prohibides totes les activitats que suposin una alteració física o funcional dels ecosistemes que alberga el parc”.

Prohibició d’implantar noves infraestructures portuàries
Així mateix, en la denúncia es recorda que l’article 18 del Pla Rector estableix la prohibició d’implantar noves infraestructures portuàries comercials o esportives, i sols s’autoritzen les tasques de manteniment, de remodelació i millora, o d’ampliació del port de la Savina, sempre que no comportin cap afectació sobre àrees de protecció estricta o sobre àrees de conservació predominant.
Tampoc s’inclouen en aquesta restricció la construcció de petits embarcadors o la reconstrucció dels ja existents que, amb finalitats estrictament ambientals, o d’ús públic vinculat a les visites naturalístiques al parc, o amb objectius de conservació, sigui necessari disposar, procurant sempre la utilització d’estructures de fusta desmuntables que no produeix alteracions geomorfològiques.

Protecció del medi marí i la flora subaquàtica
En el mateix Decret s’estableixen les Línies d’Actuació relatives a aquest espai natural i es disposa que “es procedirà, en atenció al seu grau de singularitat, raresa i la seva vulnerabilitat, a la protecció física de les comunitats i associacions submarines de Cymodocea nodosa, Caulerpa prolifera i Zostera noltii. Així, haurà de delimitar-se aquest sector de l’Estany per a evitar l’ancoratge en el mateix”.

La documentació que s’aporta a la denúncia conclou que la zona afectada per les obres de pantalans flotants per a amarrament de 78 embarcacions de petita eslora, així com de 207 fondeigs de baix impacte en el perímetre de l’estany, és de singular valor ambiental i, d’acord amb això, se li ha conferit una especial protecció legal.

Dissonància amb la memòria i els projectes aprovats
Des de l’associació d’empresaris usuaris de l’estany des Peix s’apunta que, “en completa dissonància amb la memòria i els projectes sotmesos a informació pública i aprovats, la realitat de les obres executades és que no s’està construint una passarel·la flotant, sinó elevada sobre bases de formigó recolzades en proteccions d’esculleres”. A més, la denuncia assenyala que “s’estan emprant blocs de formigó de 3 tones com a amarrament de les boies de fondejos que s’estan dipositant sobre els prats de Caulerpa prolifera; i s’estan introduint línies de morts no contemplades en el projecte inicial, en substitució dels punts de fondeig de baix impacte”. Cal recordar que ja fa mesos, el Consell ordenà retirar els blocs de formigó que TRAGSA havia instal·lat erròniament. Actualment, només hi ha blocs de formigó per subjectar el pantalà per a l’amarratge de 78 embarcacions.

Segons l’AEUEP, “ens trobem davant unes obres que, apartant-se completament de les condicions tècniques establertes per a les quals s’havien obtingut els informes i permisos preceptius, estan causant danys substancials a la flora subaquàtica especialment protegida de l’estany des Peix, alternat el seu llit i conformació, que poguessin quedar subsumides en l’article 325.1 del Codi Penal, sense perjudici de la possible aplicació de l’art. 330 del mateix cos legal, donada la qualificació com a parc natural de l’entorn on es desenvolupen i de l’article 332, donada l’especial protecció que els poders públics han establert respecte de les poblacions de Caulerpa prolifera“.

Per tant, l’associació posa aquests fets en coneixement de la Fiscalia, a fi que pugui actuar davant el presumpte delicte contra el medi ambient que es denuncia.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES